Κόσμος

Αφγανιστάν: Με ισραηλινά όπλα πολεμούσαν τους Ταλιμπάν

Οι αναφορές μυστικών υπηρεσιών Δυτικών χωρών αναφέρουν ότι το Ισραήλ θεωρείται κορυφαίος εξαγωγέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχει πουλήσει τέτοια συστήματα σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.

Το Ισραήλ μπορεί να μην συμμετείχε ως  Έθνος στην συμμαχική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν , όμως τα προηγμένα Όπλα που παρήγαγε, τα πωλούσε στις χώρες που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Από drones έως πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα ισραηλινής προέλευσης χρησιμοποίησαν οι «συμμαχικές» δυνάμεις στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές των Ταλιμπάν κατά τις εμπλοκές της τελευταίας εικοσαετίας.

Πιο συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία χρησιμοποίησαν ισραηλινά συστήματα κατά τη διάρκεια των 20 ετών μάχης εναντίον της ριζοσπαστικής τζιχαντιστικής τρομοκρατικής ομάδας. Επίσης οι χώρες αυτές χρησιμοποίησαν Ισραηλινούς πυραύλους SPIKE και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη συλλογή πληροφοριών από τα πεδία των μαχών δίνοντας την ασφάλεια και την δυνατότητα στα συμμαχικά στρατεύματα να κυκλοφορούν με ασφάλεια σε περιοχές υψηλής έντασης με στρατιωτικά ελαφριά τακτικά οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected).

Ένα από τα κύρια ισραηλινά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν ξένοι στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν ήταν τα drones.

Οι αναφορές μυστικών υπηρεσιών Δυτικών χωρών αναφέρουν ότι το Ισραήλ θεωρείται κορυφαίος εξαγωγέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχει πουλήσει τέτοια συστήματα σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας στο πεδίο μάχης του Αφγανιστάν χρησιμοποιούσε Heron TP, που κατασκευάστηκε το 2010 από την Israel Aerospace Industries (IAI) και συμμετείχαν σε εκατοντάδες αποστολές, κάνοντας χιλιάδες ώρες πτήσης.

Τα Heron TP είναι τα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροπλάνα της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας με 40ωρη δυνατότητα πτήσης , μέγιστο βάρος απογείωσης 11,685 λίβρες και ωφέλιμο φορτίο 2,204 λίβρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρόλους αναγνώρισης, μάχης και υποστήριξης και μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους για την εξάλειψη εχθρικών στόχων.

Ο καναδικός στρατός και οι Αυστραλοί χρησιμοποίησαν επίσης το κανόνι Heron 1 του IAI στο Αφγανιστάν. Εξοπλισμένο με δορυφορική σύνδεση δεδομένων και ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες υπέρυθρων ακτίνων, το Heron 1 δεν είναι μόνο σε θέση να παρέχει αναγνώριση στις χερσαίες δυνάμεις σε καταστάσεις μάχης, να βοηθά στην αποστολή και περιπολία, να δημιουργεί προφίλ κίνησης και να πραγματοποιεί μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, αλλά είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει εκρηκτικά από τον αέρα.

Αρκετοί από αυτούς συνετρίβησαν στο Αφγανιστάν.

Από το 2005, ο Αυστραλιανός Στρατός στο Αφγανιστάν έχει επίσης πετάξει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Skylark 1 (UAV) που κατασκευάζεται από την Ισραηλινό Elbit Systems. Το Skylark, μήκους 7,5 ποδιών, χρησιμοποιείται από στρατεύματα για τακτική παρακολούθηση και αντιτρομοκρατικές αποστολές μικρού βεληνεκούς. Μπορεί να εκτοξευθεί από έναν ή δύο στρατιώτες και λειτουργεί στην οροφή των κτιρίων ή στο πίσω μέρος των τεθωρακισμένων μεταφορέων προσωπικού, παρέχοντας ζωντανό βίντεο στους χειριστές μόλις μεταφερθεί αεροπορικώς.
Με εμβέλεια 10-15 χλμ., Το μίνι-UAV διαθέτει έναν εξαιρετικά αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα και εξαιρετικές δυνατότητες παρατήρησης που παρέχουν στρατεύματα πέρα από την οπτική γωνία, ενισχύοντας την απόδοσή τους σε διάφορα σενάρια αποστολής. Η Αυστραλία πέταξε επίσης το Ισραηλινό Skylark κατά τη διάρκεια αποστολών στο Ιράκ.

Επίσης ο πύραυλος Rafael Advanced Defense Systems Spike NLOS (Non Line Of Sight) χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους Καναδούς στο Αφγανιστάν.

Η ακρίβεια του πυραύλου αποδείχθηκε χρήσιμη σε μάχες εναντίον των Ταλιμπάν. Αν και οι Βρετανοί προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική η χρήση του, παραδέχτηκαν δημόσια ότι χρησιμοποιούσαν τον πύραυλο, γνωστό ως Exactor, το 2014.

Το Spike NLOS είναι ικανό να διεισδύσει σε πανοπλία 39 ίντσες και μπορεί να λειτουργήσει είτε σε άμεση επίθεση είτε σε πλοήγηση στη μέση πορείας με βάση μόνο συντεταγμένες στόχου. Αυτές οι λειτουργίες επιτρέπουν την ήττα των κρυμμένων στόχων μεγάλης εμβέλειας με ακρίβεια, εκτίμηση ζημιών και απόκτηση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Έχει αυτονομία 25 χλμ. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν αριθμό κεφαλών όπως θερμότητα, κατακερματισμός, PBF (διείσδυση, έκρηξη και κατακερματισμός) και PBF/F κατάλληλα για αστικές συγκρούσεις και υψηλής έντασης. Ο πύραυλος, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορες πλατφόρμες, παρέχει στον πυροβολητή τη δυνατότητα να επιτεθεί σε στόχους σε εμβέλεια και να λάβει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και εκτίμηση ζημιών μετά από τα χτυπήματα.

Και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, δεν ήταν μόνο τα ισραηλινά οπλικά συστήματα στο Αφγανιστάν.

Μυστική δράση Ισραηλινών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Αν και το Ισραήλ δεν σχολιάζει ξένες αναφορές, τα ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν το 2019 ότι στρατεύματα στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το ιρανικό στρατιωτικό κίνημα.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ένοπλοι Ισραηλινοί επιχείρησαν έξω από μια αμερικανική αεροπορική βάση στο Σιντάντ, στην επαρχία Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, περίπου 75 χιλιόμετρα από τα ιρανικά σύνορα για να συλλέξουν πληροφορίες για την κίνηση του Ιράν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το ρωσικό Sputnik News δήλωσε τότε ότι οι Ισραηλινοί λειτουργούσαν «υπό τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Το Sputnik επικαλέστηκε έναν εμπειρογνώμονα για το Ισραήλ που είπε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούσαν στο πλαίσιο των αμερικανικών δυνάμεων που ήταν εγκατεστημένα εκεί και ότι η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με τη γνώση και την έγκριση της αφγανικής κυβέρνησης.

Καθώς οι δυτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν ενισχύουν την εξουσία του στη χώρα, η τζιχαντιστική ομάδα έχει επίσης αποκτήσει προηγμένα αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Ισραήλ θεωρεί απίθανο ισραηλινά συστήματα που κατείχαν οι αποχωρήσαντες Καναδοί, Βρετανοί και Γερμανοί να έχουν περιέλθει τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα των αγώνων σήμερα 25/8 – Οι ελληνικές συμμετοχές
Στράτος Γεωργουδής: Την Δευτέρα η τελευταία πράξη του δράματος - Ανακοινώνονται οι βάσεις «αποκλεισμού»
Chevron Right