Κόσμος

Μια αποπομπή που μπορεί να φέρει νέα πολιτική κρίση στη Βουλγαρία

Η αποπομπή του Υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας και πρώην Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Στέφαν Γιάνεφ, βάζει σε μπελάδες την συνοχή της κυβέρνησης του τετραμερούς συνασπισμού του Κίριλ Πετκόφ.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι συνεργάστηκε με επιτυχία με τον υπουργό Γιάνεφ κατά τη διάρκεια του επίσημου υπουργικού συμβουλίου. «Υποστηρίζω την πολιτική επένδυσης στον βουλγαρικό στρατό και κάλυψης όλων των ελλειμμάτων του», είπε ο Πέτκοφ ανακοινώνοντας ότι θα απαιτήσει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.

«Κανένας υπουργός δεν έχει δικαίωμα στη δική του εξωτερική πολιτική, κανένας υπουργός δεν μπορεί να πει στην κυβέρνηση ότι η παραμονή του είναι σταθερότητα. Ο Υπουργός Πολέμου μου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «επιχείρηση» αντί για τη λέξη «πόλεμος». Δεν μπορεί να γίνεται επιχείρηση όταν χιλιάδες στρατιώτες εισέβαλαν σε μια ξένη χώρα, όταν η βουλγαρική μειονότητα στην Ουκρανία βομβαρδίστηκε απόψε. Όταν μιλάμε για βουλγαρικό συμφέρον, δεν σκύβουμε το κεφάλι», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Το βουλγαρικό συμφέρον είναι όταν χρησιμοποιούμε τη φωνή της Βουλγαρίας το κάνουμε για να καταδικάσουμε σθεναρά τη στρατιωτική δράση. Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένη. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Οι ειρηνικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δέχονται πυρά. Εμείς, ως ΕΕ, πρέπει να τα τελειώσουμε όλα. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους θέλω την παραίτηση του υπουργού Στέφαν Γιάνεφ», πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος εγγυητής της ασφάλειας της Βουλγαρίας είναι να μιλήσει με μία φωνή στην ΕΕ.

Τι σηματοδοτεί η αποπομπή του 61χρονου πρώην ταξίαρχου και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού;

Ο Γιάνεφ, είναι έμπιστο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος κι αυτός είναι πρώην στρατιωτικός. Στην κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ, συμμετέχουν άλλοι δυο υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις του στρατού. Η Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εσωτερικών. Όπως σημειώνεται από βουλγαρικές πηγές, η επιλογή πρώην στρατιωτικών στην κυβέρνηση ήταν απαίτηση του Βούλγαρου Προέδρου ώστε να ελέγχει την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Ράντεφ έχει έντονες φιλορωσικές απόψεις, φτάνοντας στο σημείο να βάλει βέτο στην αγορά F-16 επί κυβερνήσεως Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Ρούμεν Ράντεφ προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, που είναι η συνέχεια του Κομμουνιστικό Κόμματος της χώρας και συμμετέχει μετά από δική του παρέμβαση στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου τα τρία κόμματα διαμαρτυρίας, από τα επτά που εισήλθαν στην Εθνοσυνέλευση, δεν κατάφεραν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως η παρατεταμένη ακυβερνησία της χώρας και οι συνεχόμενες εκλογές, τρεις μέσα στο 2021, ανάγκασαν τα κόμματα διαμαρτυρίας να συμπράξουν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατόπιν παρότρυνσης του Βούλγαρου Προέδρου.

Η αποπομπή του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και νυν Υπουργού Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ, ενδεχομένως να προκαλέσει πολιτική κρίση, τόσο από τις βουλγαρο-ρωσικές σχέσεις που δοκιμάζονται, όσο και από τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των διμερών διαφορών με την Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Μητσοτάκης καλωσορίζει την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική – «Είναι μία από μας»
Η Χρυσή Αυγή από τα έδρανα στη φυλακή: Ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης;
Chevron Right