Με αφορμή τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Δύση στο Κίεβο, ο Πούτιν εκτοξεύει απειλές εναντίον των χωρών που στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «αυτοί που προμηθεύουν με φονικά όπλα την Ουκρανία, θα αναλάβουν την ευθύνη των όπλων που θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση».
BREAKING: Moscow says countries sending military equipment to Ukraine will be responsible if they are used against Russian forces.
— The Spectator Index (@spectatorindex) February 28, 2022
Η Τουρκία κλείνει τα στενά του Βοσπόρου
Εντωμεταξύ, η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.
«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της ΕΕ ζητούν άμεση ένταξη της Ουκρανίας
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε αίτημα για την ένταξη την Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας στην κίνησή του αυτή, οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.