Κόσμος

Ο «Σιδερένιος Θόλος», η «Σφεντόνα του Δαβίδ» και οι πύραυλοι Ταμίρ: Πώς λειτούργησε η πανίσχυρη αεράμυνα του Ισραήλ

Παζάρι αγοραπωλησίας όπλων η Μέση Ανατολή.

Απο το χτεσινοβραδυνό θέατρο επιχειρήσεων στην Μέση Ανατολή με την χρήση τακοσίων περίπου μη επανδρωμένων Ιρανικών βομβαρδιστικών drones και την εξουδετέρωση τους απο την αεράμυνα του Ισραήλ υποβοηθούμενη απο τις ΗΠΑ και λοιπές Δυτικές Δυνάμεις (Βρετανία και ίσως Γαλλία ), κερδισμένη αναδεικνύεται η Ιρσαηλινή αεράμυνα και οι εγχώριες βιομηχανίες που αναπτύσσουν τα συγκεκριμένα συστήματα που ήδη είναι εξαγώγιμα προϊόντα σε Ανατολή και Δύση (βλέπε Ελλάδα).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1η: Κάθε πολεμική επιχείρηση είναι και μια live έκθεση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια. Από το 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ αγγίζει τα 300 δις δολάρια.

Απο την χτεσινοβραδυνή επιχείρηση – αναχαιτιση των Ιρανικών drones διαφημίζονται:

  • ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος). Απαρτίζονται απο ένα δίκτυο ανιχνευτών ραντάρ και εκτοξευτών πυραύλων που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση εχθρικών πυρών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Απο το 2011 που ξεκίνησε η ανάπτυξη του οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 1,7 δις δολάρια.

  • Οι πύραυλοι αναχαίτισης Tamir που μπορούν να καταρρίπτουν εχθρικές ρουκέτες και πυράβλους έως και 43,5 μίλια μακριά. Οι πύραυλοι αναχαίτισης παρακολουθούν το στόχο τους με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και πυροδοτούνται στον αέρα όταν πλησιάσουν. Οι πύραυλοι Tamir που εκτοξεύονται από το Iron Dome , ο καθένας κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια.
  • Η σφεντόνα του David ( David’s Sling) είναι το μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα που έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 185 μιλίων. Γνωστό και ως Μαγικό ραβδί, το ευέλικτο πυραυλικό σύστημα φέρει έως και 12 αναχαιτιστές.
  • Συστήματα όπλων Arrow ικανά να προσβάλλουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερα ύψη, καθώς και να αναχαιτίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βαλλιστικούς πυραύλους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2η: Στους σύγχρονους Πολέμους κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα μη επανδρωμένα μέσα και οι αντί ντροουν ομπρέλες. Πεδίο δόξης λαμπρό για την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3η: Όσα προηγμένα όπλα και εάν έχει ο επιτιθέμενος , δεν φτουράνε ΕΑΝ ο αμυνόμενος έχει πολυεθνική στήριξη όπως συνέβη χτες βράδυ. Στην επιχείρηση αναχαίτισης των τριακοσίων Ιρανικών drones το Ισραήλ δεν ήταν μόνο του, η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν πολυεθνική. Συμμετείχαν ΗΠΑ , Βρετανία , Γαλλία Ιορδανία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4η: Η Ιορδανία είναι Αραβική Χώρα και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η συμμετοχή της στην απόκρουση των Ιρανικών πυραύλων. Ο Αραβικός κόσμος το τελευταίο 6μηνο τηρεί χαμηλούς τόνους ως προς την προσπάθεια του Ισραήλ να εξαρθρώσει ακραίες οργανώσεις που δρουν στην Μέση Ανατολή (Χαμάς – Χεζμπολάχ – Χούθι) ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για λογαριασμό του Ιράν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 5η: Το υπουργικό Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ που ανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου την επιχείρηση αναχαίτισης των Ιρανικών drones συγκροτείται απο 3 άτομα:

  • Τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου
  • Τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ΚΑΙ
  • Τον αντίπαλο του πρωθυπουργού Μπένι Γκαντζ που απο την 1η μέρα έγινε υπουργος άνευ χαρτοφυλακίου. Δηλαδή την πιο κρίσιμη στιγμή για το Ισραηλινό Έθνος οι χειρισμοί λαμβάνονται απο κοινού με τους πολιτικούς αντιπάλους.

Στο επόμενο καίριο ερώτημα:

  • Σε περίπτωση που το Ισραήλ θελήσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν τι περιθώρια έχει ;
  • Να πλήξει ιρανικές βάσεις απο τις απογειώθηκαν τα οπλισμένα drones με προορισμό το Ισραήλ.
  • Να πληγούν γενικότερα μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Όμως εάν γίνει κάτι τέτοιο μπαίνουμε σ έναν «φαύλο κύκλο»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι αποκαλύπτει την αγαπημένη της φωτογραφία (βίντεο)
Το Ιράν είχε ειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι επίκειται χτύπημα στο Ισραήλ
Chevron Right