Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο, ενώ ρωσικές δυνάμεις φέρονται να χτύπησαν πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του.
Νωρίτερα η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα και καλούσε τους πολίτες να απομακρυνθούν.
❗️The invaders attacked the #Kyiv TV tower. pic.twitter.com/DGGgSXhf5a
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
https://twitter.com/beczka_tv/status/1498682718003122181
Όπως είχε μεταδόσει το BBC, σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».
«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Video of the shelling of the TV tower.#Russians are hitting the communications facilities of the #Ukrainian capital. pic.twitter.com/e2y90keGfV
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Η ουκρανική πρωτεύουσα σφυροκοπείται εκ νέου, κατά την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής.
Οι προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι χαμηλές.
Όλα δείχνουν πως έρχεται νέος γύρος συνομιλιών, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
One more video from #Kyiv pic.twitter.com/nxci2DaCy9
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Η βοήθεια του Έλον Μασκ
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ακόμα και σε περίπτωση σοβαρότατου πλήγματος στις ουκρανικές τηλεπικοινωνίες, οι Ουκρανοί δεν θα αποκοπούν από την πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς εδώ και τρεις ημέρες ο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι ο όμιλός του, SpaceX, ενεργοποίησε τη υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης προς τον επιχειρηματία και επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.
Η oυκρανική κυβέρνηση γνώριζε από καιρό τα σχέδια της Ρωσίας
Η ουκρανική κυβέρνηση από καιρό είχε αντιληφθεί τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Συνειδητοποιούσαμε σαφώς, ότι οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Αντιλαμβανόμασταν το τι γινόταν. Το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, ετοιμαζόμασταν για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Μπορώ όμως να πω ότι, στις 5 η ώρα το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος , στις 5.15 βρισκόμασταν ήδη στον πρόεδρο, όλοι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, επειδή ήμασταν έτοιμοι, είχαμε πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πιστεύαμε, ότι αυτό μπορεί να προέλθει από την Λευκορωσία. Δυστυχώς αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ντανίλοφ.
Ο Ντανίλοφ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έτοιμος να υπερασπισθεί το κράτος, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δραστηριοποιείται και όλοι όσοι εκπροσωπούν τους τομείς ασφαλείας και άμυνας βρίσκονται στις θέσεις τους.