Περίπου 100.000 μινκ θα σφάξουν οι αρχές της Αραγονίας στην Ισπανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (16/7), καθώς το 90% των ζώων νοσεί από κορονοϊό.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μινκ βρίσκονται σε εκτροφείο και εκτρέφονται για την γούνα τους, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας, Χοακίν Ολόνα.
Ταυτόχρονα, είπε πως «μιλάμε για την υποχρεωτική θανάτωση όλων των ζώων αυτού του εκτροφείου», δηλαδή συνολικά 92.700 μινκ.
Επίσης, σο εκτροφείο που βρίσκεται στην κοινότητα Πουέμπλα δε Βαλβέρδε, από τις 22 Μαΐου είχε απαγορευτεί η εξαγωγή των ζώων ή των προϊόντων τους, επειδή επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19.
Έκτοτε, οι αρχές διενεργούσαν τακτικά τεστ στα ζώα και στις 13 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι το 87% των δειγμάτων ήταν θετικά στον κορονοϊό. Οι αρχές αποφάσισαν να θανατωθούν τα ζώα ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο ο πληθυσμός της περιοχής.
Επιπλέον, η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στο εκτροφείο, το μοναδικό της Αραγονίας, φέρεται να ξεκίνησε από έναν υπάλληλο, ο οποίος μολύνθηκε εκτός της εργασίας του. Όμως δεν είναι δυνατόν να συμπεράνει κανείς μετά βεβαιότητας «αν υπάρχει μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως», είπε ο Ολόνα.
Συνεχίζονται οι σφαγές
Αντιστοίχως στην Ολλανδία στις 4 Ιουνίου, αποφασίστηκε η σφαγή 10.000 Μινκ, γιατί οι υγειονομικές αρχές θεώρησαν πως μερικά από αυτά, νόσησαν από κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, δύο υπάλληλοι εκτροφείου Μινκ νόσησαν από τον νέο ιό και οι αρχές θεώρησαν υπεύθυνα τα μικρά ζωάκια, με το σκεπτικό ότι μπορούν να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους και ας μην υπάρχουν ακόμη τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.
Έτσι, με αυτό το σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση να θανατωθούν 10.000 Μινκ σε εκτροφεία, ύστερα από απόφαση των υγειονομικών αρχών, που αφορά τα εκτροφεία επτά επιχειρήσεων στη νότια Ολλανδία.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε λα Γιόνγκε και η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν, υποστήριξαν πως στόχος ήταν να μην μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης τα εκτροφεία.
Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας σημείωσαν πως «ο ιός μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στα εκτροφεία των βιζόν για μεγάλη χρονική περίοδο και κατά συνέπεια συνιστά κίνδυνο για την υγεία» τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ