Κόσμος

Εκλογές στη Φινλανδία: Η όμορφη Σάνα δίνει μάχη επιβίωσης στην πρωθυπουργία

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση στη Φινλανδία – Δεν είναι καλά τα νέα των δημοσκοπήσεων για την πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν.

Άνοιξαν οι κάλπες στη Φινλανδία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να μη φέρνουν και τα καλύτερα νέα για την πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν, καθώς όπως δείχνουν η πρωτιά θα κριθεί στις λεπτομέρειες. 

Τρία είναι τα κόμματα που δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά και όπως όλα δείχνουν, η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία. 

Μία εκ των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που διεξήχθη για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle –με περιθώριο σφάλματος δύο ποσοστιαίων μονάδων– έδειξε το συντηρητικό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού (NCP) στο 19,8%, το ακροδεξιό, εθνικιστικό φινλανδικό κόμμα στο 19,5% και τους Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν (SDP) στο 18,7%.

Θα παραμείνει πρωθυπουργός η Σάνα Μαρίν;

Η 37χρονη Μαρίν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την ηγεσία του SDP –και της φινλανδικής πρωθυπουργίας– το 2019 και «έβγαλε» με επιτυχία τη χώρα από την πανδημία του Covid, ενώ την έβαλε και σε τροχιά ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αποφασιστικότητά της να απολαύσει παράλληλα με την πολιτική και μια κοινωνική ζωή έχει γίνει ουκ ολίγες φορές πρωτοσέλιδο, με τους θαυμαστές να την χαιρετίζουν ως ανερχόμενο αστέρι της κεντροαριστεράς και πρότυπο για μια νέα γενιά γυναικών ηγετών. Οι επικριτές της, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά της ήταν κατά καιρούς ακατάλληλη για τη θέση της.

Φωτογραφία της Σάνα Μαρίν από πάρτι

sanna

Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και έκανε τεστ ναρκωτικών πέρυσι, αλλά και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της στη διασκέδαση, αφού εμφανίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που την έδειχναν να πίνει και να χορεύει με φίλους.

Η Μαρίν, ωστόσο, παραμένει η πιο δημοφιλής τόσο από τους πολιτικούς ηγέτες του κόμματός της όσο και από τους αντιπάλους της, με μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα Helsingin Sanomat τον Δεκέμβριο να δείχνει ότι το 64% των ερωτηθέντων ένιωθε ότι είχε κάνει «πολύ» ή «αρκετά» καλή δουλειά ως πρωθυπουργός.

Αλλά με τις προβλέψεις για ύφεση και με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι κατηγορίες των ηγετών της αντιπολίτευσης για υπερβολικό κρατικό δανεισμό και διογκωμένες δημόσιες δαπάνες – μαζί με τις δεσμεύσεις τους να επιβάλουν σκληρές περικοπές, ιδιαίτερα στους προϋπολογισμούς πρόνοιας – έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη θέση της Μαρίν στην πρωθυπουργία.

Ο Πέτερι Όρπο του NCP υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και στέγασης, ενώ η Ρίκα Πούρα των ακροδεξιών- που προηγουμένως ήταν μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού από το 2015 έως το 2017 – λέει ότι προτεραιότητά τους είναι να περιορίσουν τη μετανάστευση εκτός ΕΕ.

Ο αρχηγός του νικητήριου κόμματος συνήθως έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει αυτή τη φορά, καθώς αρκετά κόμματα έχουν ήδη αποκλείσει ορισμένες επιλογές, ειδικά με τους ακροδεξιούς.

Το SDP της Μαρίν και δύο από τον σημερινό πεντακομματικό συνασπισμό της, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία, έχουν πει ότι δεν θα πάνε σε κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς.

Από τα άλλα δύο, το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα, ενώ το άλλοτε ισχυρό αγροτικό κόμμα του Κέντρου, του οποίου η ψήφος έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια, δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό που να μοιάζει με τον τρέχοντα.

Το NCP δεν έχει αποκλείσει κανέναν συνδυασμό, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα. Εάν τερματίσει πρώτο, θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν δεξιόστροφο «μπλε-μαύρο» συνασπισμό με τους ακροδεξιούς ή να επιδιώξει μια ευρεία «μπλε-κόκκινη» συμμαχία με το SDP.

Έως και 10 κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ραντεβού από Λοβέρδο σε Ανδρουλάκη μετά τις κάλπες
Φωτιά σε πολυκατοικία στον Πειραιά
Chevron Right