Το ISIS-Κ είναι ο νέος εφιάλτης στο Αφγανιστάν, μόνο που αυτή την φορά, δεν πολεμάει μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τους Ταλιμπάν.
Πρόκειται για ένα παρακλάδι των εξτρεμιστικών οργανώσεων της περιοχής, που δημιουργήθηκε το 2015 με το πλήρες όνομα να είναι «Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν», ενώ αποτελείται από εξτρεμιστές που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις παραδοσιακές οργανώσεις.
Στόχος είναι να επιβάλει αυστηρά τον Ισλαμικό νόμο, ενώ δεν πολεμάει μόνο την Δύση, αλλά και τους παραδοσιακούς Ισλαμιστές -όπως οι Ταλιμπάν- που θεωρεί «λίγους» για να εφαρμόσουν την «βούληση του Αλλάχ».
Με εξαίρεση το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Καμπούλ που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες άτομα, δεν έχει σημειώσει κάποια άλλη σημαντική επιτυχία.
Παρόλα αυτά, τα μέλη του ISIS-Κ διακατέχονται από τεράστιο φανατισμό, ενώ η οργάνωση διακρίνεται για την βαρβαρότητα που δείχνει σε στρατιώτες και αμάχους.
Πώς όμως δημιουργήθηκε, ποια είναι η ιδεολογία του και τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν.
Άνοδος του ISIS και διεθνείς στρατολόγηση
Η άνοδος του ISIS στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ σε συνδυασμό με την αρχική επιτυχία που σημειώνει, δημιουργεί χάσμα στους εξτρεμιστές.
Από την μία υπήρχαν εκείνοι που υποστηρίζουν τις παραδοσιακές τρομοκρατικές οργανώσεις και θεωρούν πως πρέπει να σχηματιστούν εθνικά Ισλαμικά κράτη.
Στον αντίποδα, υπάρχουν οι εξτρεμιστές που επικροτούν το ISIS, πιστεύουν στην αυστηρότερη εφαρμογή του θρησκευτικού νόμου και υποστηρίζουν την δημιουργία ενός θρησκευτικά ομοιόμορφου κράτους.
Οι τελευταίοι αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται και συμμετέχουν είτε στον ISIS, είτε δημιουργούν τις δικές τους οργανώσεις.
Μία από αυτές ήταν το ISIS-Κ, που γεννήθηκε το 2014 μετά από συνεννόηση με το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να υπάρχει ένας δορυφόρος προς την Ινδία.
Παρόλα αυτά, η επίσημη ίδρυση γίνεται στις 10 Ιανουαρίου το 2015, όταν αρχηγοί οργανώσεων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ορκίζονται πίστη στον Χαφίζ Σαΐντ Χαν, ο οποίος ανακυρύσσεται εμίρης του «Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν».
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η νέα τζιχαντιστική οργάνωση έχει συγκεντρώσει μαχητές από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Ρωσία, Ιράν, Ουζμπεκιστάν (συμμετέχουν και στρατιωτικές μονάδες που λιποτάκτησαν), Τατζικιστάν και Σρι Λάνκα.
Παράλληλα, αποκτά σημαντική επιρροή στη μικροαστική τάξη του Πακιστάν και ιδιαίτερα σε περιοχές με θρησκευτικά πανεπιστήμια και με έντονη επιρροή της θρησκείας.
Σε λίγους μήνες διεισδύει στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στις επαρχίες Κουνάρ, Νανγκαρχάρ και Νουριστάν, ενώ προσπαθεί να χτίσει τα θεμέλια του.
Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ μπροστά στην ξαφνική επέλαση του νέου εχθρού κάνουν μία «άτυπη ανακωχή» και επικεντρώνονται στο νέο στόχο.
Το 2016 διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Νανγκαρχάρ, με τους Ταλιμπάν να νικούν, ενώ το 2017 οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών, που ισοπεδώνουν τους θύλακες του ISIS-Κ.
Μέχρι το 2019 η Οργάνωση έχει αλλάξει τέσσερις αρχηγούς, καθώς όλοι έχουν πεθάνει, ενώ έχει χάσει όλα τα εδάφη της και δεν έχει σταθερό ορμητήριο.
«Κράτος-Χορασάν» και ο δρόμος του οπίου
Το ISIS-Κ επιδιώκει να αναβιώσει την ιστορική επαρχία του Χορασάν, η οποία δημιουργήθηκε από το Περσικό κράτος των Σασσανιδών τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Η συγκεκριμένη επαρχία μέχρι τον 18ο αιώνα αποτελούσε «μήλο της έριδος» για τις εκάστοτε δυνάμεις της περιοχής, γιατί ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, ενώ αποτελείται κυρίως από το Βορειοανατολικό Ιράν και περιοχές από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.
Βέβαια, το ISIS-Κ δεν επιδιώκει να αναστήσει το Χορασάν για ιστορικούς λόγους, αλλά γιατί βρίσκεται πάνω στο «δρόμο του οπίου», δηλαδή οι περιοχές της πρώην επαρχίας αποτελούν την διαδρομή που ακολουθεί το εμπόριο οπίου από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.
Σε περίπτωση που δημιουργηθεί λοιπόν η συγκεκριμένη επαρχία, ο ηγέτης της θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του οπίου που εισέρχεται στη γηραιά ήπειρο.
Ήττα και αναδιοργάνωση
Μετά την συντριπτική ήττα που παθαίνει το ISIS-Κ, χάνει τον έλεγχο των εδαφών του, ενώ τα μέλη του πραγματοποιούν μικρής κλίμακας επιθέσεις, κυρίως σε χωριά, όπου σφάζουν πολίτες.
Η οργάνωση επανέρχεται στο προσκήνιο με τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (26/8), ενώ στοχεύει όχι μόνο να κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά και να στρατολογήσει μαχητές που σπεύδουν στο Αφγανιστάν, μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Χαρακτηριστικά, μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο αναφέρει πως 8.000 έως 10.000 μαχητές από την Κεντρική Ασία, την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, το Πακιστάν και την περιοχή Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα έχουν εισχωρήσει στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι συνδέονται με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα,αλλά άλλοι είναι σύμμαχοι με το ISIS-K.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τον κίνδυνο της οργάνωσης, καθώς υπάρχουν αναφορές για αρκετούς μαχητές της κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου γίνονται ακόμα εκκενώσεις Δυτικών υπηκόων.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι ενέργειες της οργάνωσης ενδέχεται να επισφραγίσουν τις αναφορές πως «το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε Λας Βέγκας των τρομοκρατών», ενώ θα επηρεάσουν αρκετά τους υπόλοιπους εξτρεμιστές, καθώς δηλώνουν απογοητευμένοι από τις υπάρχων οργανώσεις και ψάχνουν μια ακόμη πιο ριζοσπαστική διέξοδο.