Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει να «διαμελίσει» τη Ρωσία και να μετατρέψει την αχανή χώρα σε μια σειρά αδύναμων μικρών κρατών.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya την Κυριακή, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ήθελαν να «προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα σε εμάς».
«Εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο [της διάλυσης της Ρωσίας], νομίζω ότι οι τύχες πολύ πολλών λαών της Ρωσίας, και πάνω απ’ όλα, φυσικά, του ρωσικού λαού, μπορεί να αλλάξουν δραματικά, λοιπόν, απλά δραματικά», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πάβελ Ζαρούμπιν.
«Δεν ξέρω καν αν ένας τέτοιος λαός όπως ο ρωσικός λαός μπορεί να διατηρηθεί όπως είναι σήμερα. Θα υπάρξουν κάποιοι Μοσχοβίτες, Ουραλιώτες και ούτω καθεξής», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους τόνισε ότι «αυτά τα σχέδια έχουν τεθεί επί χάρτου», προσθέτοντας ότι η Ρωσία, κατά την οικοδόμηση των σχέσεων, προσπαθεί να μιλάει γι’ αυτό «από ένα είδος σκέψης εταιρικής σχέσης, όχι για να μιλάει γι’ αυτό».
«Αλλά είναι όλα εκεί, είναι όλα καταγεγραμμένα, είναι όλα καταγεγραμμένα στο χαρτί. Λοιπόν, τώρα που οι προσπάθειές τους να ξαναφτιάξουν τον κόσμο αποκλειστικά για τον εαυτό τους μετά την κατάρρευση της παγκόσμιας Ένωσης οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, φυσικά, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι ο μόνος στόχος της Δύσης είναι να εξαλείψει τη Ρωσία με τη σημερινή της μορφή. «Έχουν έναν στόχο – να διασκορπίσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και το κύριο τμήμα της – τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πούτιν.
Εάν η Ουάσιγκτον έπαιρνε τον δρόμο της, η Ρωσία θα χωριζόταν στη Μόσχα, τα Ουράλια και άλλες διαφορετικές περιοχές, είπε, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν «γραπτές αποδείξεις» για τον ισχυρισμό του.
Τα σχόλια του Πούτιν ακολουθούν την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αποτελούν μέρος μιας φαινομενικής προσπάθειας να ενισχυθεί η λαϊκή υποστήριξη για τον πόλεμο επιλογής της Μόσχας, αναδιατυπώνοντάς τον ως έναν απαραίτητο και αμυντικό αγώνα για την εθνική επιβίωση της Ρωσίας που θυμίζει τη μάχη της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον των Ναζί.
Τα σχόλια έρχονται σε μια στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει τοπικά κέρδη στα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο. Η στρατιωτική εστίαση της Μόσχας είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Ρωσικές τακτικές ομάδες έχουν περικυκλώσει εν μέρει την πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονταν μάχες για μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίεζαν από βορρά και νότο. Ο μόνος δρόμος προς το κέντρο – μια βασική ουκρανική οδό ανεφοδιασμού – είναι υπό ρωσικά πυρά πυροβολικού.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας απέρριψε τους ισχυρισμούς της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ ότι είχε καταλάβει το Γιαχίντνε , ένα χωριό στα βόρεια περίχωρα του Μπαχμούτ. Ανέφερε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Το Σάββατο ο ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει το Γιαχίντνε και το κοντινό χωριό Μπερκίβκα. Η τελευταία ουκρανική ενημέρωση έκανε λόγο για «ανεπιτυχείς» ρωσικές επιθέσεις στους δύο οικισμούς και σε άλλους τέσσερις. Όλοι υπέστησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς, ανέφερε.
Η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας είναι να κρατήσει τη γραμμή στην περιοχή του Ντονμπάς και να ξεκινήσει μια αντεπίθεση μόλις φτάσει και πάλι Δυτικό στρατιωτικό υλικό, μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Η πιο πιθανή κατεύθυνση είναι προς την κατεχόμενη νότια πόλη της Μελιτόπολης και της Κριμαίας.
Στο τελευταίο του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εκδιώξει τη Ρωσία από όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει κλέψει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Ο Πούτιν προσάρτησε τη χερσόνησο πριν από εννέα χρόνια χρησιμοποιώντας μυστικές ειδικές μονάδες με το παρατσούκλι «μικροί πράσινοι άνδρες».
Ο Ζελένσκι δημοσίευσε παλιές φωτογραφίες μιας φιλοουκρανικής διαδήλωσης έξω από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Κριμαίας στην κατεχόμενη πλέον πόλη Συμφερόπολη. Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ήταν Τάταροι, οι αρχικοί μουσουλμάνοι Τούρκοι κάτοικοι της Κριμαίας, που διώκονταν από τη Ρωσία και τις υπηρεσίες κατασκοπείας της από το 2014 και προηγουμένως από τον Στάλιν.
«Πριν από εννέα χρόνια, η ρωσική επιθετικότητα ξεκίνησε στην Κριμαία», έγραψε ο Ζελένσκι. «Επιστρέφοντας την Κριμαία, θα αποκαταστήσουμε την ειρήνη. Αυτός είναι ο τόπος μας. Οι άνθρωποί μας. Η ιστορία μας. Θα επιστρέψουμε την ουκρανική σημαία σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας».
Πρόσθεσε: «Θα είμαι ελεύθερος!» στην ταταρική γλώσσα.
Δεν είναι σαφές εάν οι Δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας θα υποστηρίξουν μια μεγάλης κλίμακας ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Κριμαίας. Υπάρχουν επίσης αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο θα μπορούσε να επανεντάξει την περιοχή. Πολλοί φιλοουκρανοί κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή το 2014. Από τότε έχουν φτάσει περίπου 600.000 Ρώσοι.
Την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι συμπάσχει όλο και περισσότερο με την ιδέα ότι η Κριμαία πρέπει να επιστραφεί. «Κλίνω προς το να πω, ναι, η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος και ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί πίσω», είπε σε συνέντευξή του. «Αλλά και πάλι: αυτή δεν είναι μια απόφαση που εξαρτάται από εμάς να λάβουμε».
Ο Πιστόριους είπε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Μόσχα. Ο Ζελένσκι χαιρέτισε ορισμένες πτυχές ενός ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κίνα. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα απομακρυνθούν πλήρως από την Ουκρανία.
Οι Δυτικοί ηγέτες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόταση και υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν έχει τη διεθνή αξιοπιστία να ενεργήσει ως μεσολαβητής. Αξιόπιστη ή όχι, η πρωτοβουλία της Κίνας μπορεί να εξηγήσει γιατί τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία δεν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο, με την πρωτεύουσα να είναι τρομακτικά ήσυχη.
Μιλώντας στο ABC News, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε το σχέδιο του Πεκίνου. «Δεν έχω δει τίποτα [που] θα έδειχνε ότι υπάρχει κάτι που θα ήταν επωφελές για οποιονδήποτε άλλο εκτός από τη Ρωσία», είπε. «Η ιδέα ότι η Κίνα πρόκειται να διαπραγματευτεί το αποτέλεσμα ενός πολέμου που είναι ένας εντελώς άδικος πόλεμος για την Ουκρανία δεν είναι λογική».
Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα να προμηθεύσει τη Μόσχα με drones καμικάζι. Από τον Οκτώβριο η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύονται από το Ιράν για να πραγματοποιεί τακτικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
Την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι καμία θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα δεν είχε φτάσει στη Ρωσία. Υποστήριξε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έχει σοβαρές συνέπειες.
«Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει, αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αλλά αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα έχει πραγματικό κόστος για την Κίνα», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN.