Οκτώ ημέρες πολέμου συμπληρώνονται σήμερα, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία. Η Χερσώνα βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, Οδησσός και Μαριούπολη είναι περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Χάρκοβο έχει ισοπεδωθεί από το ανελέητο σφυροκόπημα.
Κύριος στόχος παραμένει η κατάληψη του Κιέβου, το οποίο κατά τη χθεσινή νύχτα «σφυροκοπήθηκε».
Εκρήξεις, σειρήνες και συγκλονιστικά βίντεο από το Κίεβο
Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου ηχούν αδιάκοπα σειρήνες της αεράμυνας, με τους κατοίκους να καλούνται να πάνε αμέσως σε καταφύγια.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA, τέσσερις νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, οι δύο από τις οποίες κοντά στον σταθμό του μετρό Arsenalnaya.
The first video of the explosion in #Kyiv appeared pic.twitter.com/i1UN74XkF4
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Την ίδια ώρα βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.
Explosions in #Kyiv caught in the lenses of journalists' cameras right in the middle of a reportage pic.twitter.com/gp75DT99FB
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους, ωστόσο οι πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν.
Η δραματική προειδοποίηση του Δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκεί ο ρωσικός στρατός, «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα».
Τι ζητά η Ρωσία και τι η Ουκρανία
Σήμερα το πρωί αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για το δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, παρότι τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές από την ουκρανική πλευρά, με βάση τις οποίες διαψεύδεται την περιοχή των διαπραγματεύσεων.
Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και συζητά για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως επίσης και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικής οδού.
Consequences of the #Russian occupants' nighttime airstrike on #Izyum in the #Kharkiv region.
That night eight people were killed in the city, two of them wre children. pic.twitter.com/4VpTWRNwji
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά είναι επίσης έτοιμη για συζητήσεις, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτούν «ρωσικά τελεσίγραφα».
Εντωμεταξύ, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε από ρωσικά ΜΜΕ, παρουσιάζεται η άφιξη της αντιπροσωπείας από τη Μόσχα, η οποία μεταφέρθηκε σήμερα εκ νέου στη Λευκορωσία.
https://twitter.com/rianru/status/1499052253516345352
Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας
Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».
❗️#Ukrainian media reports that explosions were also heard in #Kherson pic.twitter.com/yF2egKqi5C
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.
«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.