Ένα δημοσίευμα «βόμβα» κυκλοφόρησε χθες, Τετάρτη (3/3) από τους New York Times (επικαλούνταν αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν ευρωπαίο αξιωματούχο). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας είχαν καλέσει ανώτερα στελέχη της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Το επίμαχο δημοσίευμα έδωσε αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με το επίπεδο γνώσης της Κίνας για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια.
Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «fake news».
Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση 5.000 λέξεων εκείνη την ημέρα, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».
Τι είχε πει η Κίνα για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας
Πάντως, πριν από περίπου 10 ημέρες, η Κίνα επέκρινε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την επιθετικότητα που επιδεικνύει κατά της Ουκρανίας και είπε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, λέγοντας ότι τα μέτρα δεν είναι «ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων» προσθέτοντας ότι «πάντα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις».
Όταν ρωτήθηκε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών εάν η Κίνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το δυτικό παράδειγμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ απάντησε, λέγοντας στον δημοσιογράφο ότι «προφανώς χάνεις μια βασική κατανόηση της πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης».
«Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ ο θεμελιώδης και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Η Κίνα αντιτίθεται πάντα σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις», είπε η Χούα, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αναζητήσουν λύση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
«Το βασικό ερώτημα είναι ποιον ρόλο έχουν διαδραματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις τρέχουσες εντάσεις στην Ουκρανία»
Στην απάντησή της, η Χούα αμφισβήτησε επίσης τα αποτελέσματα των προηγούμενων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση.
«Έλυσαν το πρόβλημα; Είναι ο κόσμος σε καλύτερη κατάσταση λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ; Θα λυθούν αυτόματα τα προβλήματα της Ουκρανίας με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία; Θα είναι ασφαλέστερη η ασφάλεια της Ευρώπης ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας; Νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», είπε η Κινέζα αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, η Κίνα είχε κατηγορήσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «έβαλαν φωτιά» στην Ουκρανία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πωλούν όπλα στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις εντάσεις, δημιουργώντας πανικό και επιπλέον υπερβάλλοντας με το χρονοδιάγραμμα ενός πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
«Το βασικό ερώτημα είναι ποιον ρόλο έχουν διαδραματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις τρέχουσες εντάσεις στην Ουκρανία», σημείωσε η Χούα Τσουνγίνγκ., προσθέτοντας ότι «κάποιος που βάζει αέριο στη φωτιά ενώ κατηγορεί άλλους είναι ανήθικος και ανεύθυνος».