Νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα εμψύχωσης του ηθικού των Ουκρανών απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης (3/3) ο πρόεδρος της της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέροντας ότι οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.
«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.
Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: «Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις, απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.
Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να φοβηθούν ή να «σπάσουν», ενώ αναφερόμενος και στους ρώσους στρατιώτες, τους κάλεσε να πάνε σπίτι τους.
«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν μπορούσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, έχοντας περάσει όλα αυτά, οι Ουκρανοί θα φοβηθούν, θα σπάσουν ή θα παραδοθούν – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία», τόνισε ο Ζελένσκι.
https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3022877271295962
Το μήνυμα στον Πούτιν: «Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους, όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα»
Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να μελετήσει τη λέξη «αποζημιώσεις» καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή.
Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία καταβάλλει τις συντάξεις και προσφέρει οικονομικό βοήθημα σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας του πολέμου. Είπε ακόμη ότι 16.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία.
Σε μια συγκινητική ομιλία του επισήμανε ότι οι Ουκρανοί έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον λιμό του Χολοντόμορ, το Ολοκαύτωμα, τον σοβιετικό τρόμο, την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στα ανατολικά. «Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη…δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι αυτά παλεύουμε».
Σε μήνυμά του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: «Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ – Δόξα στην Ουκρανία!».
«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα»
Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα.
«Πιστεύουμε ότι το πακέτο των κυρώσεων που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ισχυρό και αρχίζει πλέον να έχει τα πρώτα αποτελέσματα», είπε.
«Σε οικονομικό επίπεδο, έχουμε το χρηματιστήριο της Μόσχας να είναι κλειστό από την Δευτέρα. Η υποτίμηση του ρουβλίου είναι επίσης σφοδρή. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάσθηκε επίσης να διπλασιάσει στο 20% το βασικό επιτόκιο», πρόσθεσε.
Ρωσία – Ουκρανία: Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για νέες κυρώσεις εάν επιδεινωθεί η κατάσταση
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, αν η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία επιδεινωθεί.
Εξάλλου η Ένωση προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ άλλων διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας ενέργειας.
«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των γειτόνων του», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.
«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.