Ανησυχία προκλήθηκε στην Τουρκία από τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Κάλε της Μαλάτια, ενώ περισσότεροι από 77 μετασεισμοί από 0,7 έως 3 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν μέχρι τις 13:44 το μεσημέρι.
Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από τους δίδυμους σεισμούς 7,7 Ρίχτερ και 7,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της Ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.
Με δεδομένες τις μνήμες από τον πολύνεκρο σεισμό του 2023, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από την στιγμή που «χτυπά» ο εγκέλαδος, οι πολίτες έτρεχαν να σωθούν προκειμένου να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο.
Μέχρι στιγμής αναφέρεται επισήμως κατάρρευση μερικώς τριών κτηρίων, ενώ γίνεται λόγος για τέσσερις τραυματίες, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.
Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Δείτε βίντεο από την ώρα του ισχυρού σεισμού στη Τουρκία:
«Μεταφέρθηκε ενέργεια από τον σεισμό του 2023»
Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών, είχε επίκεντρο τη Μαλάτια αλλά έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές όπως στις Ντιγιαρμπακίρ και Ελαζίγ.
Παράλληλα, το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χιλιόμετρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων μερικώς στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά τον σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112.
Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της Ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ δήλωσε ότι «υπήρξε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Κάλε / Μαλάτια. Βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό έσπασε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Έλαζιγ το 2020. Πιθανώς ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε αυτό το ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία».