Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, και συζήτησε μαζί του όλα τα σημαντικά θέματα, τη βελτίωση της συνεργασίας, την ενεργειακή κρίση, καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ότι αυτή είναι η χρυσή εποχή των σερβοτουρκικών σχέσεων.
«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που πετύχαμε δείχνουν ότι καταφέραμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ίσως το υψηλότερο στην ιστορία των χωρών και των λαών μας», είπε ο Πρόεδρος Βούτσιτς και επεσήμανε ότι οι τουρκικές εταιρείες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη Σερβία γιατί απασχολούν σχεδόν 10.000 άτομα και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις από την Τουρκία εξακολουθούν να έρχονται. Ανέφερε ότι οι πολίτες θα μπορούν να δουν τι έχει επιτευχθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, γιατί εκτός από την τουρκική αποκατάσταση πολλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών μνημείων, υπάρχει και η κατασκευή του δρόμου Νόβι Παζάρ – Τουτίν, όπως καθώς και η κατασκευή της γέφυρας στη Ράτσα.
«Σήμερα συζητήσαμε την ακόμη ισχυρότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς και υπογράψαμε μεγάλο αριθμό συμφωνιών – από την ενθάρρυνση και προστασία των επενδύσεων έως τις καινοτομίες σε προηγμένες τεχνολογίες», είπε ο Πρόεδρος Βούτσιτς και μετέφερε ότι ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν βοήθεια για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα «παρέχοντας τις ποσότητες που μας λείπουν». Επεσήμανε επίσης ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.
Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια «Open Balkans», καθώς και για τις προσπάθειές της να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Δήλωσε ότι η Σερβία θα φροντίσει να διατηρήσει τη φιλία με την Τουρκία στο καλύτερο και υψηλότερο επίπεδο.
«Είναι ζηλευτό να μπορείς να πεις ότι αυτή, μετά την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ και του Αλεξάνταρ Καραγόρτζεβιτς, είναι η χρυσή εποχή των σερβοτουρκικών σχέσεων», είπε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας για τη φιλοξενία στην τουρκική αντιπροσωπεία και δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν πολύ καρποφόρες.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας θίξαμε τα θέματά μας λεπτομερώς και δεσμευτήκαμε πραγματικά στα βήματα που θα κάνουμε στο μέλλον. Οι σχέσεις μας με τη Σερβία, που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθημερινά και το πρωτόκολλο που μόλις έχει υπογραφεί για ταξίδια και χρήση μόνο ταυτοτήτων θα βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις μας σε νέο επίπεδο. Φέτος ήρθαν 300.000 τουρίστες από τη Σερβία στη χώρα μας», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος και εκτίμησε ότι αυτό σημαίνει ότι από την εισαγωγή της διέλευσης σύνορα με μόνο μια ταυτότητα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω. Ανέφερε ότι η Σερβία είναι η έκτη χώρα με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει πρωτόκολλο για ταξίδια με δελτία ταυτότητας.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο όγκος των συναλλαγών μας συνέχισε να αυξάνεται σταθερά παρά την πανδημία. Πέρυσι φτάσαμε περίπου τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και για να φτάσουμε τον κοινό μας στόχο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα. Το επιβεβαιώσαμε και κατά τις διμερείς μας συναντήσεις αλλά και κατά τη διάρκεια συναντήσεων παρουσία των αντιπροσωπειών μας. Οι εταιρείες μας έχουν περίπου 50 έργα στη Σερβία, αξίας 847 εκατομμυρίων δολαρίων, και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου φίλο Βούτσιτς για την υποστήριξη παρείχε στους εργολάβους και τους επιχειρηματίες μας, τόσο στο όνομά μου όσο και στο όνομα του λαού μου», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε σήμερα στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας-Τουρκίας ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και ότι μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και να βασίζονται πάντα στη βοήθεια του κράτους, καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Ζήτησε από σερβικές και τουρκικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κι όχι μόνο του κρατικού, να προσπαθήσουν να βρουν κοινό παρονομαστή για συνεργασία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μιλώντας στην έναρξη του Φόρουμ, επεσήμανε ότι η Σερβία είναι μια χώρα κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι μια ισχυρή οικονομία είναι απαραίτητη για την ευημερία και τη σταθερότητα, προσθέτοντας ότι παρατήρησε ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ποτέ να ειπωθεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκές επίπεδο συνεργασίας όσον αφορά την οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, και ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης και στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και του τομέα της πληροφορικής.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις τουρκικές εταιρείες στη Σερβία και ότι αυτό αντίστοιχα συμβαίνει και στην Τουρκία για τους Σέρβους επενδυτές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, υπογράφηκαν πολλά διμερή έγγραφα μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας:
- Πρωτόκολλο μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Τροποποιήσεις και Συμπληρώματα της συμφωνίας για την αμοιβαία απαλλαγή από τις θεωρήσεις που υπογράφηκε στο Βελιγράδι στις 12 Ιουλίου 2010,
- Συμφωνία για την αμοιβαία ενθάρρυνση και προστασία των επενδύσεων,
- Συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στις προηγμένες τεχνολογίες,
- Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στον τομέα της καταστολής δασικών πυρκαγιών μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας,
- Μνημόνιο της Κατανόηση μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργασία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών,
- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Γραφείου Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρονικής διοίκησης, και
- Πρωτόκολλο για τη συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου Ιδρύματος Μέσων Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας και της Τουρκικής Εταιρείας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.