Στην Ιταλία επιστρέφουν δύο εκ των 16 μεταναστών που μεταφέρθηκαν στα κλειστά κέντρα της για αιτούντες άσυλο στη βόρεια Αλβανία.
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη, πρόκειται για δυο αγόρια 16 ετών, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, τα οποία καθώς είναι ανήλικα θα πρέπει να γυρίσουν στην Ιταλία.
Η μεταφορά τους θα γίνει με το πλοίο «Libra» του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Καθοριστική για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι μόλις 16 ετών, αποδείχθηκε η βοήθεια του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, στο ιταλικό κέντρο ταυτοποίησης του Σενγκίν, στη βόρεια Αλβανία, σε σύνολο δεκαέξι ανθρώπων, φέρεται να μεταφέρθηκαν και δυο μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες που χαίρουν ειδικής προστασίας.
Είναι πολύ πιθανό και αυτοί να πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Σημειώνεται ότι στην Αλβανία βρέθηκαν εδώ και λίγες ώρες οι πρώτοι μετανάστες που συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα, λιγότερο από ένα μήνα μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Τιράνων.
Το πλοίο «Libra» του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Σενγκίν στη βόρεια Αλβανία λίγο πριν τις 08:00 της Τετάρτης (16/10), με επιβαίνοντες 16 άνδρες από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Το ταξίδι τους διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες.
Περίπου 15 άνθρωποι τους περίμεναν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, παρά την απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι.
Μόλις αποβιβάστηκαν, καταγράφηκαν στο πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών που δημιούργησε η Ιταλία στην Αλβανία, το οποίο αποτελείται από προκατασκευασμένα κτίρια περιτριγυρισμένα από ψηλό φράκτη και φυλάσσεται από καραμπινιέρι. Στη συνέχεια προβλέπεται η μεταφορά τους περίπου 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο κλειστό κέντρο μεταναστών στο χωριό Γκιάντερ.
Αλβανία: Αυτά είναι τα δύο hot spots που έφτιαξε η Ιταλία
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα hot spot που χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
Παρουσία της Μελόνι, την ημέρα που είχαν γίνει τα εγκαίνια των δομών, ο Ράμα είχε δηλώσει:. «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Εάν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς».
Από την μεριά της, η Ιταλίδα ομόλογός του είχε τονίσει: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».
https://www.facebook.com/ediramaal/videos/833819998637250/
Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ιταλικής δομής στην Αλβανία
Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τα δύο κλειστά κέντρα για παράτυπους μετανάστες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η Τζόρτζια Μελόνι είχε αναφέρει τότε ότι η παραμονή των «απελπισμένων της θάλασσας» στα κέντρα αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν μήνα και η χωρητικότητά τους θα είναι 3.000 ανθρώπων. Στο εσωτερικό των κέντρων θα ισχύει ο ιταλικός νόμος, αλλά με τη φύλαξη θα ασχοληθούν οι Αλβανοί.
H ιταλική Κεντροαριστερά είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναφέρει ότι «η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία είναι λανθασμένη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα». Όπως είχε τονιστεί σχετικά, το πρωτόκολλο αυτό «μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ότι πρέπει να επιλέγεται το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και διασφαλίζουν το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».
Σημειώνεται ότι παρόμοιο προηγούμενο αποτελεί αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημιούργησε κλειστά κέντρα στη Ρουάντα, πάντα για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων ασύλου. Ωστόσο, μετά το Brexit αποτελεί χώρα εκτός ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ αποφάσισε να καταργήσει τη συγκεκριμένη συμφωνία.