Σε μια κίνηση που θα θυμίζει πολύ αυτήν της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να προχωρήσει ο συνασπισμός στον οποίο κυριαρχεί το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, στην Ολλανδία.
Ειδικότερα, μια υπουργός προερχόμενη από το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, συζήτησε την πιθανότητα να στέλνονται στην Ουγκάντα οι αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί.
Ο λόγος για την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, Ραϊνέτε Κλέφερ, η επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα την αφρικανική χώρα και συζήτησε το θέμα με υπουργούς της κυβέρνησης στην Ουγκάντα, όπως μετέδωσε η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.
«Θέλουμε να φρενάρουμε τη μετανάστευση και είναι σημαντικό οι αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Και αυτό κάποιες φορές καθυστερεί. Διατηρούμε μια σχέση πολλών ετών με την Ουγκάντα και είναι μια φιλόξενη χώρα», διαβεβαίωσε η υπουργός.
Η Κλέφερ είναι μέλος του Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού βουλευτή Χέερτ Βίλντερς.
Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις αυτές, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ντικ Σουφ (του πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών) σχολίασε ότι η Κλέφερ «συζήτησε εν τάχει ορισμένες πιθανότητες υποδοχής» των μεταναστών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγκάντας.
«Το σχέδιο αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα» και η ολλανδική κυβέρνηση «θα πρέπει πρώτα να ερευνήσει τις προθέσεις της Ουγκάντας και το τι είναι νομικά εφικτό και επιθυμητό», πρόσθεσε ο Γερούν φαν Ντόμελεν.
Το PVV του Βίλντερς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ηγέτης του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» που έχει εφαρμοστεί ποτέ για να αντιμετωπιστεί η «κρίση ασύλου» στην Ολλανδία, όπως την αποκαλεί.
Ολλανδία: Η κίνηση που θυμίζει το αμφιλεγόμενο «σχέδιο Ρουάντα»
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόθεση από την ολλανδική κυβέρνηση θυμίζει πολύ το «σχέδιο Ρουάντα» που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2022 ο Μπόρις Τζόνσον και το οποίο προέβλεπε ότι οι οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία και θα στερούνται ασύλου, θα κρατούνται σε στρατόπεδο και θα στέλνονται χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη Ρουάντα.
Για την πιο… ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, ο (τότε) Βρετανός πρωθυπουργός είχε φτάσει σε μια συμφωνία ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Δικαιολογήθηκε, μάλιστα, επικαλούμενος το πνεύμα του Brexit, λέγοντας ότι «ο βρετανικός λαός ψήφισε πολλαπλά για τον έλεγχο των συνόρων μας».
Όπως είχε πει ο Τζόνσον, ενώ η συμπόνια του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι αμέτρητη, η ικανότητα της χώρας να φιλοξενεί ανθρώπους δεν είναι. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Βρετανό φορολογούμενο να δώσει λευκή επιταγή», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τα όσα είχε αναφέρει, δέχθηκαν άμεσα κριτική. Και για το κόστος του προγράμματος, το οποίο οι επικριτές του είπαν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε 1,4 δισ. λίρες, αλλά και για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα.
Στο «σχέδιο Ρουάντα» συμφωνούσε και ο τέως (πλέον) πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τον προηγούμενο Απρίλιο, είχε αναφέρει πως «είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Και αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει», πρόσθεσε.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροδρόμιο, έχουμε κλείσει πτήσεις τσάρτερ και διαθέτουμε 500 υψηλής εκπαίδευσης άτομα για να συνοδεύσουν τους παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα και θα ακολουθήσουν και άλλοι 300 τις επόμενες εβδομάδες», είχε επισημάνει.
Ωστόσο, ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου, κινήθηκε άμεσα προς την κατάργηση του «σχεδίου Ρουάντα».
Ο Στάρμερ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Συντηρητικού Κόμματος να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Ωστόσο, καθώς το μεταναστευτικό προκαλεί πίεση σε όλες τις κυβερνήσεις στη γηραιά ήπειρο, είναι δεδομένο ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησής του κινούνται πάνω σε πολύ λεπτές γραμμές.