Κόσμος

Κορονοϊός: Ο γεωστρατηγικός πόλεμος του εμβολίου – Υποκλοπές και κυβερνοεπιθέσεις

Η πρόσβαση στο μελλοντικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού θυμίζει Χολυγουντιανή ταινία, καθώς πέρα από τους επιστήμονες, εμπλέκονται επιχειρηματίες, μυστικές υπηρεσίες και χάκερς.

Το κυνήγι για την απόκτηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας και πλέον καθώς οι πειραματικές δοκιμές εισέρχονται με επιτυχία στις τελικές φάσεις, οι πιέσεις εντείνονται.

Καταρχάς, το απόγευμα της Δευτέρας (20/7) έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από την ιατρική επιθεώρηση του «Lancet» για το εμβόλιο της Οξφόρδης, καθώς είχε θετικά αποτελέσματα και παράγεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του εμβολίου που παράγει η εταιρεία CanSino Biologists σε συνεργασία με την στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας και παρουσίασε και αυτό θετικά αποτελέσματα.

Έτσι, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο εμβόλια στον κόσμο, τα οποία έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής με επιτυχία και απομένει μόνο η τελική Φάση, ή αλλιώς Φάση ΙΙΙ, ώστε να λάβουν έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Παρόλα αυτά, αρκετές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακευτικές εταιρείες, ασκούν πιέσεις για να εξασφαλίσουν την αποκλειστικότητα.

Ταυτόχρονα, το ίδιο συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο, με διάφορα κράτη να έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και κατασκόπους, ώστε να αποκτήσουν γρήγορη, φθηνή και αποκλειστική πρόσβαση στο μελλοντικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οικονομικό μπρα ντε φερ

Αρχικά η προσοχή ήταν στραμένη στις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Γερμανία, καθώς ήταν οι χώρες που από την αρχή της πανδημίας, έδωσαν αρκετά εκατομμύρια, ώστε να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο.

Μάλιστα, συνεργάστηκαν με μεγάλες πολυεθνικές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους και δεν υπολόγισαν το κόστος.

Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζει μέχρι στιγμής, την «μάχη» για το εμβόλιο, καθώς μετά το Brexit και την φυγή πολλών Κεφαλαίων, δεν θεωρούνταν σοβαρός ανταγωνιστής.

Μάλιστα, η Βρετανία προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία της, έχει προπαραγγείλει τεράστιες ποσότητες από το ενδεχόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης, καθώς οι δόσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Έτσι, σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.

Επιπλέον, οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συνεργασία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επίσης, η κυβέρνηση της Βρετανίας σημειώνει για τις παραπάνω ενέργειες ότι «έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό».

Ακόμη, ο υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα, υπογράμμισε πως «αυτή η νέα σύμπραξη με τις φαρμακευτικές αυτές επιχειρήσεις θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους πιο εκτεθειμένους».

Koronoios embolio kubernopeithesh duo

Το μαύρο πρόβατο

Η Κίνα ως προς την ανάπτυξη εμβολίου θεωρούνταν «μαύρο πρόβατο», καθώς έχει κατηγορηθεί για την πανδημία ως υπαίτια.

Επιπλέον, αρκετοί ειδικοί θεωρούσαν ότι δεν ξόδεψε αρκετά λεφτά ώστε να αναπτύξει μια θεραπεία, αλλά πως το χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για να απολογηθεί για τον νέο ιό.

Παρόλα αυτά, μια πιο προσεκτική ματιά ανατρέπει αυτόν τον ισχυρισμό, γιατί η εταιρεία CanSino Biologists που συνεργάζεται την στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας, έχει στενές σχέσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές.

Επίσης, ο μεγαλύτερος μέτοχος της CanSino είναι ο φαρμακευτικός κολοσσός των ΗΠΑ Elli Lilly, σύμφωνα με τη Refinitiv data.

Παράλληλα, το εμβόλιο της ετοιμάζεται για δοκιμές τελευταίου σταδίου, μαζί με προγράμματα στα οποία εμπλέκονται η Moderna, η BioNTech και η Inovio Pharmaceuticals.
Κυβερνοεπιθέσεις

Η Ρωσία από τις πρώτες ημέρες που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναβαθμίσει τον κορονοϊό από επιδημία σε πανδημία, δήλωσε ότι εργάζεται στη δημιουργία εμβολίου.

Οι δοκιμές που διεξήγαγε όμως δεν σημείωσαν πρόοδο, είτε εγκαταλείφθηκαν στη πορεία.

Ταυτόχρονα, πολλά κράτη της Δύσης ανέφεραν πως εντόπισαν ύποπτες κινήσεις από την Μόσχα και την κατηγόρησαν για υποκλοπές ή τουλάχιστον προσπάθειες επιστημονικών δεδομένων, που σχετίζονταν με ένα μελλοντικό εμβόλιο.

Η σοβαρότερη αναφορά όμως και μάλιστα καταγγελία πραγματοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Guardian αναφέρει πως αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν στοιχεία βάση των οποίων η κυβέρνηση της Ρωσίας, χρησιμοποιεί χάκερς, οι οποίοι πραγματοποιούν παγκόσμια χτυπήματα και ιδιαίτερα στην Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο στόχος είναι να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα γίνεται δεδομένα για το εμβόλιο του κορονοϊού και σε ένα απίθανο σενάριο το ίδιο το εμβόλιο, που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί παγκόσμια.

Μάλιστα, αναφέρουν πως η κύρια ομάδα των χάκερ, ονομάζεται «APT29» και είναι γνωστή ως «Dukes» ή «Cozy Bear», ενώ είχε εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Επιπλέον, οι Βρετανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αποκαλύπτουν τις ενέργειες της Ρωσίας επειδή δεν έχουν πετύχει μέχρι στιγμής και στόχος τους είναι να προειδοποιήσουν τα κράτη για την υποκλοπή ιατρικών μυστικών.

Παράλληλα, μοιράστηκαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν για την ομάδα «APT29» με ΗΠΑ και Καναδά και δήλωσαν ότι σύντομα θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ραάβ, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να στοχεύουν έρευνα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

«Ενώ άλλοι επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τα εγωιστικά τους ενδιαφέροντα με απερίσκεπτη συμπεριφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν με τη σκληρή δουλειά να βρουν ένα εμβόλιο και να προστατεύσουν την παγκόσμια υγεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτούς που πραγματοποιούν τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις και θα συνεργάζεται με τους συμμάχους για να λογοδοτούν οι δράστες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 και κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες το έκαναν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «πρωτεΐνη-ακίδα (spike)» του κορονοϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να το επιτίθεται.

Επίσης, τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια από τα κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί και τα καταστρέφουν.

Σχεδόν όλα τα αποτελεσματικά εμβόλια προκαλούν τόσο ένα αντίσωμα όσο και μια απόκριση Τ-κυττάρου.

Τα επίπεδα των κυττάρων Τ κορυφώθηκαν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώθηκαν μετά από 28 ημέρες. Η μελέτη δεν έχει διαρκέσει αρκετά καιρό για να γίνει αντιληπτό πώς μπορεί να είναι η μακροπρόθεσμη ανοσία.

Παρόλα αυτά, παρουσιάζει παρενέργειες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες. Το 70% όμως των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο.

Έτσι, οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Κίνας

Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino, με την επωνυμία Ad5-nCOV, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί ώστε να εμποδίσει τη μόλυνση, αλλά έχει λάβει άδεια χρήσης από τον στρατό της Κίνας.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ιό που αποκαλείται αδενοϊός προκειμένου να μεταφέρει γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη του νέου κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο.

Οι ανοσοποιητικές αντιδράσεις που προκαλεί το εμβόλιο μπορούν να υπονομευθούν αν ο εμβολιασθείς έχει ήδη αναπτύξει υψηλού επιπέδου ανοσία στον αδενοϊό από μια προηγούμενη μόλυνση, ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές σε μια προδημοσίευση του άρθρου.

Επίσης, η ασιατική εταιρεία CanSinoBIO εκφράζει την ικανοποίηση της για την νέα ανακάλυψη και τόνισε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη, ότι «τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ένα καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλά επίπεδα ανοσολογικής κυτταρικής και χυμικής απάντησης».

Παράλληλα, διευκρινίζει πως η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το θεσμικό όργανο στο οποίο υπάγεται ο κινεζικός στρατός, έδωσε το πράσινο φως στις 25 Ιουνίου για χρήση του εμβολίου στους στρατιώτες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Ενστάσεις μετά τα αποτελέσματα, πότε και πώς γίνονται
Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις
Chevron Right