Κόσμος

Μυστήριο με τη Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι μιλούν για προβοκάτσια των Ουκρανών

Όλα όσα γνωρίζουμε για το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη στην πόλη Ζαπορίζια της Ουκρανίας που προκάλεσε φόβο για ένα Τσερνόμπιλ 2 όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμα του.

Στην ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν γίνεται καμία αναφορά στην πιθανότητα πυρηνικής έκρηξης, καθώς σημειώνει ότι δεν υπάρχει απειλή για τον «βασικό εξοπλισμό» του εργοστασίου.

Το βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος ο πυρηνικός σταθμός από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει τη φωτιά σε ένα οίκημα 40Χ60 μέτρων, το οποίο είναι το κέντρο εκπαίδευσης στο διοικητικό κτήριο του πυρηνικού εργοστασίου.

Επίσης φαίνονται δυο φωτοβολίδες και ρωσικά τανκς στον δρόμο, ενώ υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ επίγειων δυνάμεων, προφανώς ρωσικών και των ουκρανικών από τις ταράτσες των κτηρίων.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του σταθμού Αντρέι Τουζ επιβεβαίωσε το χτύπημα στο κτίριο της διοίκησης και δήλωσε ότι υπήρξε επίσης χτύπημα στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, χωρίς όμως καμιά επίσημη αρχή να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πλήγμα μονάδων παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η ουκρανική ειδησεογραφική πλατφόρμα Strana.ua, κανένα σχεδόν βλήμα ή πύραυλος (εκτός από πυρηνικό) δεν μπορεί να πλήξει το εργοστάσιο.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια, δήλωσαν ότι το κτίριο του εκπαιδευτικού κέντρου είχε πάρει φωτιά και όχι οι αντιδραστήρες ή ο εξοπλισμός του ίδιου του πυρηνικού εργοστασίου, ενώ το επίπεδο ακτινοβολίας είναι φυσιολογικό.

Όμως ταυτόχρονα, με την πυρκαγιά και την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού εκτυλισσόταν ένα πολιτικό αφήγημα.

Πρώτα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι και στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας Γκαλουστσένκο προέβησαν σε εξαιρετικά κινδυνολογικές δηλώσεις. Όπως δήλωσαν υπάρχει ο κίνδυνος ενός «δεύτερου Τσερνομπίλ» και μιας «καταστροφής στην Ευρώπη». Και ότι τα ρωσικά στρατεύματα «βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό (ZNPP) από άρματα μάχης και από αέρος».

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης η πόλη Ενεργκοντάρ όπου βρίσκεται ο σταθμός είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Για προβοκάτσια των Ουκρανών που οδήγησε στη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, το μεσημέρι της Παρασκευής ενημερώνοντας δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή «στην περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, οι εθνικιστές του Κιέβου προσπάθησαν να προχωρήσουν σε μια τερατώδη προβοκάτσια. Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή, όταν μια ομάδα στρατού που περιπολούσε την προστατευμένη περιοχή δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ».

Το ερώτημα που γεννάται είναι αφού υπήρχε ο κίνδυνος επίθεσης γιατί οι ουκρανικές αρχές δεν αποφάσισαν να κλείσουν την τέταρτη μονάδα ενέργειας, σε μια τόσο μαζική επίθεση.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Ζελένσκι μίλησε με τον Μπάιντεν για το ίδιο θέμα στο τηλέφωνο.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, εξέδωσε ένα δελτίο στο οποίο δεν είπε τίποτα για πυρηνική απειλή. Αλλά κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει τους πυροσβέστες να μπουν στο εργοστάσιο. Και δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα με τους εμπειρογνώμονές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκάρει βίντεο με ρωσικό τανκ να σημαδεύει αυτοκίνητα δημοσιογράφων
Μπλίνκεν: Αν ο πόλεμος φτάσει στις χώρες του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα
Chevron Right