Μακελειό σημειώθηκε σε φυλακές του Εκουαδόρ με τουλάχιστον 116 νεκρούς κρατούμενους -6 εκ των οποίων βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι-και 80 τραυματίες.
Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Γουαγιακίλ, τον στρατηγό Φάουστο Μπουενάνο, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου στις εγκαταστάσεις, τα θύματα έφεραν τραύματα από «σφαίρες» και από «θραύσματα χειροβομβίδων», ενώ έξι βρέθηκαν αποκεφαλισμένα.
Χθες έφιπποι αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούσαν τον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος, όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με φυλακισμένους συγγενείς τους.
«Θέλουμε πληροφορίες διότι δεν ξέρουμε τίποτα για τους συγγενείς μας, για τα παιδιά μας. Έχω τον γιο μου εδώ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο γυναίκα που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία της.
Over 100 Killed In Ecuador's Latest Prison Violence https://t.co/15PKijQsdy pic.twitter.com/3WFWkBycvT
— NDTV News feed (@ndtvfeed) September 29, 2021
https://twitter.com/1stnewsng/status/1443469963273064451
Η μάχη για τον έλεγχο των ναρκωτικών
Το αιματοκύλισμα είναι συνέπεια της μεγάλης διαμάχης των συμμοριών και των καρτέλ για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών εντός και εκτός φυλακών.
Death toll in Ecuador prison riot rises to 116, six decapitated https://t.co/h8TauyzJ0z pic.twitter.com/pP54lG3FIL
— Reuters (@Reuters) September 30, 2021
Δυο από τις συμμορίες που συνδέονται με αυτά τα καρτέλ μετρούν κάπου 20.000 μέλη στη χώρα, κατά υπολογισμούς της αστυνομίας του Ισημερινού.
Η βία είναι σχεδόν πανταχού παρούσα στις φυλακές της χώρας των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που κατατάσσονται στην κορυφή σε παγκόσμια κλίμακα ως προς την παραγωγή κοκαΐνης.
Ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε ζώνη διέλευσης των ναρκωτικών που εξάγονται προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπλένονται κάθε χρόνο στον Ισημερινό», όπου «η διαφθορά των δημόσιων θεσμών αποτελεί γάγγραινα», θα επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάντο Καριόν, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας.
Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2021 κατασχέθηκαν σχεδόν 116 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ενώ όλο το 2020 κατασχέθηκαν 128 τόνοι, ποσότητα άνευ ιστορικού προηγουμένου.
Ο κ. Καριόν τονίζει ότι η «κρίση στο σωφρονιστικό σύστημα» διαρκεί «από το 2010, με κατά μέσο όρο 25 ανθρωποκτονίες τον χρόνο», όμως «επιταχύνθηκε σημαντικά μετά το 2017 και κορυφώθηκε φέτος».
Το ένα τρίτο των φυλακισμένων «ανήκει σε εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται με το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών», συμπληρώνει ο ειδικός.
Πριν από τα επεισόδια της Τρίτης, ο αριθμός των φυλακισμένων που είχαν αλληλοσκοτωθεί πίσω από τα σίδερα στον Ισημερινό από την αρχή της χρονιάς ανερχόταν σε 123, κατά τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, φυλακή στην επαρχία Γουάγιας έγινε στόχος επίθεσης με μικρά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) στα οποία είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά. Το συμβάν δεν είχε θύματα, αλλά έδειξε πως συνεχίζεται ο «πόλεμος μεταξύ διεθνών καρτέλ των ναρκωτικών», σύμφωνα με τις αρχές.