Κόσμος

ΟΗΕ: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση.  Το ένα τέταρτο των πολιτών της Ουκρανίας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR).

Ο αριθμός ενδέχεται να ανέλθει έως και τέσσερα εκατομμύρια, με άλλα έξι εκατομμύρια να αναμένεται να εκτοπιστούν εντός της χώρας, ανέφερε ο ΟΗΕ την Πέμπτη (3/3), καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Συνολικά, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας μπορεί να μείνει άστεγο λόγω του πολέμου, πράγμα που θα τον καταστήσει ως τη μεγαλύτερη αναταραχή σε μία χώρα μετά την προσφυγική κρίση της Συρίας.

Ο παρακάτω χάρτης της Eurostat παρουσιάζει το μέγεθος των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία στις γειτονικές χώρες:

prosfuges Oukrania xores
Σημειώνεται, ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει τους κατοίκους που κατείχαν άδεια διαμονής το 2020.
Πρόκειται για υποκαταμέτρηση του συνολικού αριθμού Ουκρανών πολιτών σε αυτές τις χώρες. Πηγή: UNHCR, Eurostat

Πλήθος εκτοπισμένων από την Ουκρανία έχουν γίνει δεκτοί από τις συνοριακές χώρες, οι οποίες έχουν παραιτηθεί από την υποχρέωση έκδοσης βίζας και επιτρέπουν αιτήματα ασύλου σε οποιοδήποτε σημείο διέλευσης.

Μέχρι στιγμής, το ρεύμα των προσφύγων ήταν αμείωτο. Περίπου 120.000 άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία μέσω των δυτικών συνόρων στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ουκρανική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής, μια πλημμύρα που μειώθηκε ελαφρά στις 94.000 στις 2 Μαρτίου.

Οι γραμμές σε ορισμένες διαβάσεις εκτείνονται σε περισσότερα από 2.000 οχήματα, με τους ανθρώπους να περιμένουν μέχρι και 40 ώρες σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν να παραχωρήσουν στους Ουκρανούς πλήρη πρόσβαση στο μπλοκ, να τους καταστήσουν επιλέξιμους για άδειες παραμονής και να παρέχουν πρόσβαση στο σχολείο και στην εργασία.

prosfuges oukrania roumania

Η Πολωνία, που ήδη φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς, ήταν το πρώτο σημείο διαφυγής.

Η χώρα φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφέντων.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 624.500 άνθρωποι συνολικά διέφυγαν από την Ουκρανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πριν από αυτή την κρίση η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατ. Ουκρανούς, στην πλειονότητά τους μετανάστες που ήρθαν για να εργαστούν σε αυτή τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εβδομάδα πριν από την εισβολή, 96.000 άνθρωποι μετακόμισαν από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας στη Ρωσία, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περιοχές αυτές στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβάνουν τα αποσχισμένα φιλορωσικά εδάφη που πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα.

Από τις 26 Φεβρουαρίου, απαγορεύτηκε στους Ουκρανούς η είσοδος στη Ρωσία. Ακόμα κι έτσι, υπολογίζεται ότι 40.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε ρωσικό έδαφος από την εισβολή.

Prosfyges Oukrania Polonia

Η Ουγγαρία υποδέχθηκε 144.738 πρόσφυγες ή το 12% του συνόλου και σχεδόν 12.000 περισσότερους από χθες, σύμφωνα με την HCR.

Η χώρα έχει πέντε συνοριακά φυλάκια με την Ουκρανία και αρκετές συνοριακές πόλεις, όπως η Ζαλόνι, έχουν διαθέσει δημόσια κτίρια και κέντρα υποστήριξης όπου Ούγγροι πολίτες έρχονται να προσφέρουν αγαθά ή βοήθεια.

Στη Μολδαβία, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε, φθάνοντας τους 103.254, το 9,2% του συνολικού αριθμού.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες που βρίσκεται επί τόπου στη Μολδαβία υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξή Τύπου πως ένα μέρος των προσφύγων συνεχίζουν τον δρόμο τους μέχρι τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, συχνά για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Περίπου 90.329 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,5% του συνόλου, σύμφωνα με την HCR.

Στη Ρουμανία, η HCR καταμετρά 57.194 πρόσφυγες, περίπου το 4,7% του συνόλου. Έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένα στη Σιγκέτου Μαρματιέι και ο άλλος στη Σίρετ.

prosfuges oukrania rwsia

Η HCR διευκρίνισε επίσης πως 110.876 άνθρωποι (9,2% του συνόλου) συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 53.300 άνθρωποι κατέφυγαν επίσης στη Ρωσία, το 4,4% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την HCR.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι τώρα στη Γερμανία από την Ουκρανία και περίπου 3.000 από αυτούς δεν είναι Ουκρανοί υπήκοοι.

«Όμως βεβαίως άνθρωποι που φεύγουν τώρα από την πολεμική ζώνη μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι Ουκρανοί αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι μη Ουκρανοί είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περάσουν από διαδικασία ασύλου.

(Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ενεργειακή κρίση: 350 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον Μάρτιο
Ο Μητσοτάκης ξανασυσπειρώνει τους… «Κυριακίστας»
Chevron Right