Η επιχείρηση «Η Γέφυρα έπεσε», η οποία προβλέπει το τελετουργικό για τον θάνατό της βασίλισσας Ελισάβετ, βρίσκεται σε εξέλιξη κάτω από άκρα μυστικότητα και το παλάτι του Μπάκιγχαμ μελετά και την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε τις επόμενες 10 ημέρες, έως και την κηδεία της, να μην παρεκκλίνει τίποτα από τον σχεδιασμό.
Ο απλός κόσμος συνεχίζει να συρρέει έξω από τα ανάκτορα, στην καρδιά του Λονδίνου, για να αποτίσει φόρο τιμής στη μακροβιότερη ηγεμόνα της Γηραιάς Αλβιώνα και χώρες του πλανήτη φωτίζουν τα μνημεία τους με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας.
Τα Μέσα Ενημέρωσης με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται στις τελευταίες στιγμές της ζωής της Βασίλισσας Ελισάβετ και στα ορόσημα της 70χρονης πορείας της στον θρόνο, με τα σενάρια για τον τρόπο διακυβέρνησης του Βασιλιά, πλέον, Καρόλου Γ’ να κυκλοφοούν.
Η Daily Mail σε άρθρο της προσπαθεί να «μπει» στο μυαλό του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και να προβλέψει τις κινήσεις του για τα «καυτά» οικογενειακά θέματα που απασχολούν το Παλάτι.
«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη σύγχυση και την προσμονή που θα πλημμύριζε το μυαλό του νέου Βασιλιά, Καρόλου Γ’», αναφέρει το κομμάτι της Daily Mail. «Θλίψη για την απώλεια της μητέρας του και την προσμονή της πρόκλησης που ακολουθεί από σήμερα, όταν και θα κάτσει και επίσημα στον θρόνο», συνεχίζει το άρθρο.
Η μεγαλύτερη πρόκληση – και κληρονομιά – για τον Κάρολο θα είναι να διατηρήσει τη δημοτικότητα της μοναρχίας, φροντίζοντας να μην καταφέρει πλήγμα στον θεσμό όταν θα έρθει η ώρα να την παραδώσει στον γιο του, Ουίλιαμ. Ταυτόχρονα, λόγω της σύντομης – σε σχέση με την μητέρα του – βασιλείας του θα θέλει να αφήσει το στίγμα του στη μοναρχία, με τους συμβούλους του να εκφράζουν τις αγωνίες του για το πώς θα κινηθεί.
Ποια όμως είναι η διαφορά που θέλει να κάνει ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’;
Η Catherine Mayer, η οποία έγραψε μια μη εγκεκριμένη από το Παλάτι βιογραφία του Charles το 2015, προέβλεψε ότι «δεν θα είναι ποτέ απόμακρος και αμερόληπτος όπως η μητέρα του» – χρησιμοποιώντας λέξεις που, ίσως, δείχνουν μια παρανόηση του ευαίσθητου ρόλου της σύγχρονης μοναρχίας.
Αλλά πώς – αναρωτιέται η Daily Mai – θα μπορούσε ο Κάρολος που συχνά εργάζεται σε τόσα πολλά έργα που αποκοιμιέται στο γραφείο του, να γίνει ποτέ ένας «απόμακρος και αμερόληπτος» Βασιλιάς;
Τον τελευταίο καιρό ο Κάρολος μιλούσε για αντιστάθμιση της σχετικής σύντομης βασιλείας του με ένα εξάμηνο σπριντ μετά τη στέψη του. Σύμφωνα δε με το αγγλικό Μέσο, καταλήξει σε μια σειρά από ιδέες που δεν σχετίζονται με το συνηθισμένο του χόμπι- άλογα περιβάλλον, αρχιτεκτονική και γεωργία.
Αυτό που προτείνει, σύμφωνα με πηγές, είναι ιδέες που δεν ενέχουν πολιτικό κίνδυνο, όπως ο εκσυγχρονισμός των τίτλων ευγενείας,
Μία από αυτές είναι η κατάργηση από τον τίτλο «Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» της λέξης αυτοκρατορίας και αντικατάστασής της με την λέξη Υψηλότης. Μια άλλη πιο προσωπική αλλαγή θα ήταν η μετονομασία του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος σε Βασιλικό Ελισαβετιανό Τάγμα, που θα αποτελούσε φόρο τιμής τόσο στη μητέρα του όσο και στην αγαπημένη του γιαγιά – τη Βασίλισσα Μητέρα – που ήταν 101 ετών όταν πέθανε το 2002.
Δύσκολος θα είναι και ο χειρισμός της βασιλικής οικογένειας, μέσα στην οποία θα αναδιαμορφωθούν οι «δυνάμεις» και οι ρόλοι.
Η Daily Mail αναρωτιέται πώς θα τιθασεύσει τον μικρότερο αδερφό του Έντουαρτ, του οποίου η σύζυγος ήταν πολύ κοντά στην Βασίλισσα και αν θα πει στη πριγκίπισσα Άννα να εγκαταλείψει μερικές από τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, όσο η μητέρα της αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της.
Τέλος, τα βλέμματα όλων πλέον πέφτουν στο ζήτημα «Μέγκαν – Χάρι» και αν θα μπορέσει να ενώσει και πάλι την οικογένεια, κάνοντας τα δύο αδέρφια, Γουίλιαμ και Χάρι να αποκτήσουν ξανά στενές σχέσεις.