Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα (5/3) ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
«Ενθαρρύνουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
«Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν (…) και θα εμποδιστεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο Ουάνγκ, παραδεχόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.
Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών από τις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Μπλίνκεν είπε στον Ουάνγκ ότι ο κόσμος «παρακολουθεί για να δει ποιες χώρες υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της εθνικής κυριαρχίας», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Κίνα: Κατά 7,1% θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2022
Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 7,1% φέτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τις οξυμένες διεθνείς εντάσεις που τροφοδότησε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης χρονιάς (+6,8%).
Η Κίνα θα αποκτήσει με αυτές τις δαπάνες 1,45 τρισεκ. γιούαν (230 δισεκ. δολαρίων) τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (740 δισεκ. δολάρια το 2022).
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι καθαρά υψηλότερη από την προβλεπόμενη επέκταση του ΑΕΠ, που ορίστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι θα φθάσει το 5,5% το τρέχον έτος.
Η άνοδός τους ανακοινώνεται ενώ οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, που το Πεκίνο μέχρι σήμερα αρνείται να καταδικάσει, λέγοντας πως «κατανοεί» τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Η ενίσχυση του κινεζικού στρατού προκαλεί ανησυχία και δυσπιστία των χωρών της περιοχής έναντι του Πεκίνου, ακόμα περισσότερο διότι υπάρχει πάγια έλλειψη διαφάνειας για το τι ακριβώς καλύπτει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και το εάν οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες στην πραγματικότητα, όπως ερίζουν για χρόνια αναλυτές.
Μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ζητά το Κίεβο από τους συμμάχους του
Αργότερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε τον Άντονι Μπλίνκεν στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Κουλέμπα στον Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα-Κράκοβετς της Πολωνίας.
Ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.
Ο Κουλέμπα είπε ότι ελπίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον Μπλίνκεν να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να επιβληθούν και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.