Κόσμος

Φιάσκο Μελόνι με το hot spot στην Αλβανία – Γύρισαν πίσω στην Ιταλία όλους τους μετανάστες

«Μέτωπο» με την ιταλική Δικαιοσύνη ανοίγει η κυβέρνηση Μελόνι, καθώς αδειάζει το hot spot στην Αλβανία.

Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η δημιουργία hot spot στην Αλβανία από την κυβέρνηση της Τζορτζια Μελόνι, αφού και οι 16 μετανάστες που μεταφέρθηκαν αρχικά εκεί, επιστρέφουν στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (19/10) οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα στον βορρά της Αλβανίας, αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Όλοι τους, οι δεκαέξι, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που διασώθηκαν από την Ιταλική Ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στη γειτονική Αλβανία, στις δομές που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο λόγος που η υπόθεση αυτή παίρνει μια τέτοια τροπή, αφορά την απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία ακολουθεί αυτήν του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές Αρχές, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Ταγιάνι: «Να τυχαίνουν σεβασμού οι αποφάσεις της κυβέρνησης»

Η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης προκάλεσε απογοήτευση στην κυβέρνηση Μελόνι, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, να είναι ενδεικτικές.

«Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Στη συνέχεια και επί του ίδιου θέματος, συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προσφύγει μέχρι και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας».

hot-spot-italias-stin-alvania-01_76806.jpg

Μελόνι: Τα εμπόδια θα ξεπεραστούν

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι «θα βρω μια λύση και στο πρόβλημα αυτό. Συγκάλεσα ήδη Υπουργικό Συμβούλιο για τη Δευτέρα, για να εγκρίνουμε κανόνες που να μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό».

«Δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ορίζει ποιες είναι ή δεν είναι ασφαλείς χώρες. Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και κατά συνέπεια θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει καλύτερα τι σημαίνει ασφαλής χώρα», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η ιταλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και μέσω της γραμματέως του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, επισήμανε: «Η κυβέρνηση Μελόνι τώρα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς και να ξεστήσει όλα όσα έφτιαξε στην Αλβανία, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, πρώτα απ’ όλα για την κυβέρνηση».

Αλβανία: Αυτά είναι τα δύο hot spots που έφτιαξε η Ιταλία

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία άνοιξε στην Αλβανία δύο hot spot που χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Παρουσία της Μελόνι, την ημέρα που είχαν γίνει τα εγκαίνια των δομών, ο Ράμα είχε δηλώσει:. «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Εάν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς».

Από την μεριά της, η Ιταλίδα ομόλογός του είχε τονίσει: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».

https://www.facebook.com/ediramaal/videos/833819998637250/

Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ιταλικής δομής στην Αλβανία

Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τα δύο κλειστά κέντρα για παράτυπους μετανάστες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η Τζόρτζια Μελόνι είχε αναφέρει τότε ότι η παραμονή των «απελπισμένων της θάλασσας» στα κέντρα αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν μήνα και η χωρητικότητά τους θα είναι 3.000 ανθρώπων. Στο εσωτερικό των κέντρων θα ισχύει ο ιταλικός νόμος, αλλά με τη φύλαξη θα ασχοληθούν οι Αλβανοί.

H ιταλική Κεντροαριστερά είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναφέρει ότι «η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία είναι λανθασμένη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα». Όπως είχε τονιστεί σχετικά, το πρωτόκολλο αυτό «μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ότι πρέπει να επιλέγεται το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και διασφαλίζουν το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».

Σημειώνεται ότι παρόμοιο προηγούμενο αποτελεί αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημιούργησε κλειστά κέντρα στη Ρουάντα, πάντα για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων ασύλου. Ωστόσο, μετά το Brexit αποτελεί χώρα εκτός ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ αποφάσισε να καταργήσει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αναγνώριση της εργασίας των αστυνομικών ως επικίνδυνη - Η προαναγγελία Χρυσοχοΐδη
Σεισμός τώρα ανοιχτά των Χανίων
Chevron Right