Κόσμος

Η περιουσία των 28 δισ. ευρώ των Windsors, ο βασιλιάς Κάρολος και η απαλλαγή φόρων

Τα  περιουσιακά στοιχεία των Windsors και του νέου βασιλιά Κάρολου μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Βρετανία θρηνεί για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και καλωσορίζει την ανάληψη του θρόνου από τον γιο της, ως βασιλιά Κάρολου Γ’. Οι Βρετανοί τηρούν ευλαβικά το πρωτόκολλο για τις επίσημες διαδικασίες του βασιλικού πένθους και τη στέψη του νέου μονάρχη.

Ποια είναι, όμως, η περιουσία των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που επίσης θα αλλάξει χέρια;

Η ανατομία της οικονομικής αυτοκρατορίας της βασιλικής οικογένειας δεν είναι απλή. Πέρυσι, το Forbes έθεσε την αξία των συμμετοχών στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας θεωρητικά τους Windsors μία από τις δύο πλουσιότερες οικογένειες στη Βρετανία. Μεταξύ αυτών των εκμεταλλεύσεων είναι άμεσα αναγνωρίσιμες περιουσίες, όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ και κοσμήματα του στέμματος.

Περιλαμβάνονται επίσης τεράστιες εκτάσεις γης, από ακίνητα γραφείων και ένα μεγάλο γήπεδο κρίκετ στο Λονδίνο μέχρι γεωργικές εκτάσεις στα εξωτερικά άκρα της Βρετανίας.

Αλλά δεν ανήκουν όλα αυτά στους Windsors. Τα τρία μεγαλύτερα μέρη των βασιλικών εκμεταλλεύσεων είναι τα ακόλουθα:

  1. The Crown Estate, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 16,5 δισεκατομμυρίων λιρών (19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που περιλαμβάνει ακίνητα λιανικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων λιρών στο West End του Λονδίνου, εμπορική γη μέχρι και θαλάσσια έκταση συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού βυθού.

Παρήγαγε λειτουργικά κέρδη 327,8 εκατομμυρίων λιρών το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, η περιουσία δεν ανήκει προσωπικά στους Windsors, οι οποίοι αντ’ αυτού παραδίδουν όλα τα έσοδά τους στην κυβέρνηση. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν το λεγόμενο Sovereign Grant από τους φορολογούμενους, που ανέρχεται στο 25% των κερδών του Crown Estate, για την πληρωμή των βασιλικών δασμών και της συντήρησης πολλών ανακτόρων. Πέρυσι, αυτό έφτασε στα 86,3 εκατομμύρια λίρες.

  1. Το Δουκάτο της Κορνουάλης, μια σειρά περιουσίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών που ανήκει εξ ολοκλήρου στον κληρονόμο του μονάρχη – και έτσι θα περάσει από τον Κάρολο στον μεγαλύτερο γιο του, Γουίλιαμ – και εκτείνεται από την παράκτια νοτιοδυτική Αγγλία μέχρι το Οβάλ γήπεδο κρίκετ του Λονδίνου. Ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 24,6 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  2. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα κτήμα 818 εκατομμυρίων λιρών που απλώνεται στη Βρετανία που ανήκει στον μονάρχη. Ανέφερε λειτουργικά κέρδη 23,3 εκατ. λιρών πέρυσι, αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασιλική οικογένεια δικαιούται εισόδημα από τα δουκάτα, αλλά όχι το υποκείμενο κεφάλαιο.

Αλλά το μέλλον της τύχης των Windsors είναι συνδεδεμένο με αυτό της Βρετανίας. Αν και ο βασιλιάς απολαμβάνει μια σειρά από προνόμια που δεν είναι διαθέσιμα στον μέσο Βρετανό – συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας απαλλαγής από τους περισσότερους φόρους, αν και ο Κάρολος και η αείμνηστη μητέρα του πλήρωσαν οικειοθελώς κάποιους φόρους – οι περιουσίες του Καρόλου και της οικογένειάς του είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένες σε ακίνητα.

Αυτό αφήνει την αξία τους ευάλωτη στις οικονομικές δυνάμεις που πλήττουν τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του διψήφιου πληθωρισμού που ταράζει τους λιανοπωλητές, της αυξανόμενης δημοτικότητας της εξ αποστάσεως εργασίας που έχει βλάψει τα εμπορικά ακίνητα και πολλά άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δρ. Κ. Καραγιαννάκος: «Τα ενεργειακά χρηματιστήρια δεν μπορούν να λειτουργούν με τη λογική business as usual εν μέσω κρίσης»
Live streaming η πρώτη ομιλία του Καρόλου ως βασιλιάς της Βρετανίας
Chevron Right