Κόσμος

Σκιές στο Μπάκιγχαμ: Η Monde θέτει ερωτήματα για τη βασιλεία του Καρόλου

Η μεγάλη πρόκληση για τον βασιλιά Κάρολο Γ΄. Να διαδεχθεί την Ελισάβετ.

Ο ρόλος του 73χρονου γαλαζοαίματου άλλαξε σε μια στιγμή, καθώς μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, από πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος έγινε ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Η αναμονή ήταν μεγάλη, η μεγαλύτερη που είχε ποτέ διάδοχος του θρόνου στη Βρετανία, παραμένοντας στον προθάλαμο υπό τη σκιά της μητέρας του για δεκαετίες. Οι προκλήσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Η χώρα αλλάζει σελίδα με τον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και των δεκατεσσάρων χωρών της Κοινοπολιτείας.

Ο Κάρολος αποτελεί μια περίπλοκη, ευαίσθητη και συχνά χλευασμένη φιγούρα, προορισμένος από τη γέννησή του για τη βασιλεία.

Πώς να πετύχεις χωρίς να απογοητεύσεις μια μονάρχη τόσο αγαπητή στους Βρετανούς, ένα παγκόσμιο σύμβολο αντοχής και αίσθησης καθήκοντος, διερωτάται δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde.

Αυτή είναι πιθανώς η μοίρα και η τραγωδία του Καρόλου Γ‘, ενός ήδη ηλικιωμένου βασιλιά, του οποίου η βασιλεία θα είναι αναγκαστικά πολύ μικρότερη από εκείνη της μητέρας του, αλλά πιθανώς και πολύ διαφορετική: πιο σύγχρονος, πιο αφοσιωμένος ίσως, ειδικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Είχε σίγουρα μια απίστευτα προνομιακή και «ανακτορική» ζωή, αλλά ήταν επίσης μια ύπαρξη απογοητεύσεων, γεμάτη σκάνδαλα: Ένας αποτυχημένος πρώτος γάμος που μετατράπηκε σε εθνικό πένθος – με τον θάνατο της Νταϊάνα- αλλά και οικογενειακές διαφωνίες που τόσο συχνά αμαύρωναν την εικόνα των γαλαζοαίματων, με τελευταίο επεισόδιο το «Megxit», την αποχώρηση του γιου του Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, το 2019.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597652515252505&set=pb.100050232861148.-2207520000..&type=3

Μια συχνά απούσα μητέρα

Ο Κάρολος Γ’ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948 στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η μητέρα του, ήταν τότε 22 ετών. Έζησε μια παιδική ηλικία σχετικά διατηρημένη από τη γενική προσοχή: δεν προοριζόταν να βασιλέψει, μέχρι την παραίτηση του θείου της, του βασιλιά Εδουάρδου Η’.

Ο Κάρολος ήταν 3 ετών όταν η μητέρα του ανέβηκε στο θρόνο τον Ιούνιο του 1952 και έγινε αυτόματα Πρίγκιπας Κάρολος του Οίκου του Ουίνδσορ, κληρονομώντας πληθώρα τίτλων. Ως αγόρι δεν έχει συχνά την ευκαιρία να δει τη μητέρα του. Η βασίλισσα έκανε μεγάλα επίσημα ταξίδια στην Κοινοπολιτεία, αφήνοντας τον Κάρολο (και τη μικρή του αδερφή, Άννα) στη φροντίδα των γκουβερνάντων τους.

Καμίλα, η μεγάλη του αγάπη

Ως νεαρός γνώρισε τη μεγάλη του αγάπη στο πρόσωπο της Καμίλα Πάρκερ, μιας νεαρής γυναίκας, που της αρέσει να πίνει και να καπνίζει, να ασχολείται με το κυνήγι και τις υπαίθριες δραστηριότητες. Προερχόμενη μεν από την υψηλή κοινωνία, όμως με μια ζωή που θεωρούνταν ασυμβίβαστη με τις βασιλικές συμβάσεις, και αυτό την εμπόδισε, εκείνη την εποχή, να γίνει γυναίκα του, και επομένως η μελλοντική βασίλισσα.

Αυτή θα είναι λοιπόν η Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία αρχίζει να βγαίνει όταν είναι μόλις 19 ετών, το 1980. Χαριτωμένη, με τέλειους τρόπους, από πολύ παλιά αριστοκρατική γραμμή και τέλειο γενεαλογικό. Είναι ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον; «Ο Κάρολος οδηγήθηκε από το καθήκον», αναφέρει ο βιογράφος του. Ο γάμος τους, τον Ιούλιο του 1981, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ήταν ένα λαμπερό γεγονός που παρακολούθησε με ενθουσιασμό όλος ο πλανήτης.

https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/photos/pb.100050232861148.-2207520000../5461797560508696/?type=3

Αλλά σύντομα θα αποδειχθεί καταστροφικό: εκτροχιάζεται από τη γέννηση του Γουίλιαμ, του πρώτου τους γιου, το 1982. Η Νταϊάνα είναι σε κατάθλιψη. Ο Κάρολος δεν ξέρει πώς να την παρηγορήσει ενώ ζηλεύει τις δημόσιες επιτυχίες της και δεν έχει εγκαταλείψει τη σχέση του με την Καμίλα.

Ακολουθούν εξωσυζυγικές περιπέτειες. Το ζευγάρι κατέληξε σε διαζύγιο το 1996. Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο ένα χρόνο αργότερα στο Παρίσι.

Έχοντας χάσει την αγάπη του από τους Βρετανούς, που στρέφονται σε μια πριγκίπισσα που θεωρείται θύμα, ο Κάρολος θα χρειαστεί χρόνια για να ξαναχτίσει τη δημόσια εικόνα του.

Πριγκιπικός ακτιβισμός

Ήδη από το 1983, συμμετείχε σε μια σειρά από δημόσιες διαβουλεύσεις κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Από το 1996, στράφηκε εναντίον της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).

«Μεταμόρφωσε» τους κήπους του Highgrove, την εξοχική του κατοικία στο Gloucestershire, σε έναν παράδεισο βιοποικιλότητας και διατηρεί μια βιολογική φάρμα.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του, σημαντική θέση κατέχουν τα φιλανθρωπικά του έργα. Ο Κάρολος ίδρυσε το Ίδρυμα του Πρίγκηπα το 1986, το οποίο προωθεί με συνέπεια χιλιάδες έργα σε μη προνομιούχες γειτονιές σε όλη τη χώρα. Αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτό, ακόμα και εκτός κάμερας, ενώ θυμώνει όταν τα ΜΜΕ δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τη δουλειά του.

Η βασιλεία σε μετάβαση

Τα τελευταία χρόνια, οι Βρετανοί δέχθηκαν χωρίς δράματα τον νέο του γάμο με την Καμίλα (το 2005) και χαιρέτησαν την ανακοίνωση από τη βασίλισσα, πριν από λίγους μήνες, ότι θα γινόταν βασιλική σύζυγος στο πλευρό του.

Τι βασιλιάς θα γίνει άραγε ο Κάρολος, συνεχίζει η Le Monde. Δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για αυτή την ιστορική στιγμή αλλαγής, τον θάνατο της μητέρας του. «Είναι ίσως ο καλύτερα προετοιμασμένος Βρετανός μονάρχης για το βασιλικό του αξίωμα», λέει η ιστορικός Jane Ridley. Η σύντομη βασιλεία του περιγράφεται ήδη ως βασιλεία μετάβασης προς την επόμενη γενιά: αυτή του γιου του Γουίλιαμ, ηλικίας 40 ετών.

Ο Κάρολος περιέγραψε το όραμά του για μια αυστηρότερη μοναρχία με επίκεντρο μερικά μέλη της βασιλικής οικογένειας: τον εαυτό του και τη βασιλική σύζυγο, τον Γουίλιαμ και τη σύζυγό του, Κέιτ, τα τρία παιδιά τους, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις.

Μια μέρα, ίσως, ο Χάρι, ο μικρότερος γιος του, και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, ίσως συμφιλιωθούν με την υπόλοιπη οικογένεια. Του πιστώνεται επίσης η επιθυμία να μετατρέψει το κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέθανε η μητέρα του, σε μουσείο και να ανοίξει περισσότερο το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο κοινό.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC που μεταδόθηκε το 2018 για τα 70ά του γενέθλια, διαβεβαίωσε ότι δεν θα έκανε πλέον άκαιρες παρεμβάσεις μόλις γίνει βασιλιάς: «Δεν είμαι ακόμα ανόητος», είχε πει.

https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/photos/pb.100050232861148.-2207520000../4783064878381971/?type=3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης - Εδώ η αίτηση
Εμπλοκή και της ΕΥΠ στην παρακολούθηση Σπίρτζη – Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις
Chevron Right