Τις προτάσεις της Τουρκίας για μια συνολική μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου του ΟΗΕ και του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας κατέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την τοποθέτηση του στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G20.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ των G20 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ότι τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται μια συνολική μεταρρύθμιση.
Ευχαριστώντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Τζαϊσάνκαρ για τη φιλοξενία, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι είναι ευγνώμων για την αλληλεγγύη που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Στη σύνοδο για την ενίσχυση της πολυμέρειας και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και την αναπτυξιακή συνεργασία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι «η ενίσχυση της πολυμέρειας και η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις».
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή ταχέων μετασχηματισμών. Πρέπει να εξετάσουμε κριτικά το διεθνές σύστημα και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική πολυμέρεια και ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες είναι δύο απαραίτητες έννοιες.
«Ένα σώμα είναι τόσο υγιές όσο η καρδιά του, και ο ΟΗΕ είναι η καρδιά του διεθνούς μας συστήματος»
«Ένα σώμα είναι τόσο υγιές όσο η καρδιά του, και ο ΟΗΕ είναι η καρδιά του διεθνούς μας συστήματος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι χωρίς τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, οι όποιες πολυμερείς προσπάθειες δεν θα ήταν επαρκείς.
Τονίζοντας ότι θεσμοί του ΟΗΕ, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται συνολική μεταρρύθμιση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο γενικότερο καλό και όχι στις ατομικές μας προσδοκίες».
«Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η περιφερειακή εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των μόνιμων μελών με δικαίωμα βέτο θα επιδεινώσει την τρέχουσα αναποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία αυτής της έκκλησης είναι η εξής: ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε [σ.σ. τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.».
Δηλώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος θα συμβάλει επίσης στην εξάλειψη του αναπτυξιακού ελλείμματος, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η «Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη» και να στηριχθούν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Το εκτιμώμενο κόστος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ανέρχεται σε περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε» σημείωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 3 χωρών που παρέχουν επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ανά ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αυτός έφερε το ζήτημα της παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας στην ημερήσια διάταξη και ότι η Τουρκία ανέλαβε δράση όταν το επίκεντρο ήταν η επισιτιστική ασφάλεια.
Επισημαίνοντας ότι χωρίς επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια είναι αδιανόητη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά, την οποία μεσολαβήσαμε με τον ΟΗΕ, βοηθά κάθε νοικοκυριό στον κόσμο. Εργαζόμαστε σκληρά για την επέκτασή της. Δεν είμαστε μεγάλος παραγωγός ενέργειας, αλλά συμβάλλουμε ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μας. Οι προσδοκίες είναι υψηλές από την G20 σε όλα αυτά τα θέματα, θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα και να επιδείξουμε ισχυρότερη ηγεσία».