Κόσμος

Ο πρώην διοικητής του σερβικού στρατού Ράτκο Μλάντιτς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χάγης

Οι γιατροί στη Χάγη κρατούσαν επί χρόνια κρυφή από την οικογένειά του την κατάσταση της υγείας του στρατηγού, παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις με μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο πρώην διοικητής του σερβικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ράτκο Μλάντιτς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χάγης με πνευμονία και καρδιακό φύσημα. Ο γιος του Ντάρκο Μλάντιτς δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση του στρατηγού είναι σοβαρή.

«Εισήχθη στο νοσοκομείο των φυλακών με συμπτώματα γενικής αδυναμίας, βρήκαν πνευμονία και εξασθενημένη καρδιά, υπήρχαν ευρήματα. Μας είπαν ότι η εξέταση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι θα μας ενημερώσουν όταν θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα. Απαίτησα να μου δοθούν τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Η κατάστασή του είναι σοβαρή και μας υποσχέθηκαν τα αποτελέσματα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε ο Ντάρκο Μλάντιτς.

Οι γιατροί στη Χάγη κρατούσαν επί χρόνια κρυφή από την οικογένειά του την κατάσταση της υγείας του στρατηγού, παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις με μεγάλες καθυστερήσεις. Ο Ντάρκο Μλάντιτς δήλωσε ότι ο πατέρας του υπέστη λοίμωξη από κορονοϊό στις αρχές Αυγούστου. «Οι ιατρικές εξετάσεις από τότε που μολύνθηκε από τον κορονοϊό έχουν σταλεί σε εμάς μόνο τώρα», αποκάλυψε. Ο Μλάντιτς Τζούνιορ φοβάται ότι ο πατέρας του μπορεί να έχει υποστεί άλλη μια καρδιακή προσβολή.

Έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά και μια καρδιακή προσβολή

Ο Μλάντιτς υπέστη τρία εγκεφαλικά επεισόδια και μια καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στη φυλακή της Χάγης. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, έλαβε ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στη φυλακή. Σύμφωνα με τον γιο του στρατηγού, οι γιατροί του χορήγησαν παρακεταμόλη για τις κρίσεις ακραίου πόνου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μλάντιτς κρατήθηκε μακριά από τα μέλη της οικογένειάς του και τους δικηγόρους του με το πρόσχημα της προστασίας του από τον κορονοϊό.

Ο στρατηγός Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στις 22 Νοεμβρίου 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου. Κρυβόταν από τη διεθνή δικαιοσύνη για σχεδόν 16 χρόνια, μέχρι που συνελήφθη στη Σερβία τον Μάιο του 2011 και εκδόθηκε στη Χάγη. Η υπόθεση Μλάντιτς διήρκεσε 530 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν 377 μάρτυρες και παρουσιάστηκαν σχεδόν 10.000 τεκμήρια.

Τον Μάρτιο του 2018, οι δικηγόροι του Μλάντιτς προσέφυγαν στον Διεθνή Υπολειμματικό Μηχανισμό για τα Ποινικά Δικαστήρια, έναν θεσμό που συστάθηκε για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε το ICTY (έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2017) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα (έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2015). Η ακρόαση της έφεσης στην υπόθεση πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στις 25-26 Αυγούστου 2020. Η υπεράσπιση ζήτησε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της δίκης και να αθωωθεί ο Μλάντοτς και για τις δέκα κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Εναλλακτικά, οι συνήγοροι υπεράσπισης πρότειναν την επανάληψη της δίκης. Η Εισαγγελία άσκησε επίσης έφεση, ζητώντας να κριθεί ένοχος ο πρώην στρατηγός για την πρώτη κατηγορία της γενοκτονίας σε πέντε δήμους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Στις 8 Ιουνίου 2021, το Τμήμα Εφέσεων του Δικαστηρίου της Χάγης επικύρωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης του πρώην διοικητή του σερβικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ράτκο Μλάντιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2022: Βόλτα στα περίπτερα (Βίντεο)
ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε γιατί δεν αναγνωρίζει τη Ρωσία ως χορηγό της τρομοκρατίας
Chevron Right