Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα το Σάββατο για να συναντηθούν με την στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Νικόλα Μαδούρο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειες να αποκόψει τη Ρωσία από τους εναπομείναντες διεθνείς συμμάχους της εν μέσω μιας διευρυνόμενης αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, όπως μεταδίδουν οι New York Times (NYT).
Το ταξίδι αυτό είναι η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη αξιωματούχων της Ουάσινγκτον στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, εδώ και χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τον Μαδούρο και έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Καράκας το 2019, αφού κατηγόρησαν τον αυταρχικό ηγέτη για εκλογική απάτη. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μαδούρο, επιβάλλοντας κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας και σε ανώτερους αξιωματούχους της χώρας και αναγνωρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο απάντησε στις κυρώσεις ζητώντας οικονομική και διπλωματική βοήθεια από τη Ρωσία, καθώς και από το Ιράν και την Κίνα. Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να συνεχίσει η Βενεζουέλα να εξάγει πετρέλαιο, τη μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος της χώρας, παρά τις κυρώσεις, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αξιωματούχους της Βενεζουέλας και επιχειρηματίες.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους συμμάχους του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, για τους οποίους η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν απειλές για την ασφάλεια εάν η αντιπαράθεση με τη Ρωσία βαθύνει, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα πολιτικής.
Καθώς η οικονομία της Ρωσίας καταρρέει, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να προωθήσουν την ατζέντα τους μεταξύ των αυτοκρατοριών της Λατινικής Αμερικής που μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν τον Πούτιν ως έναν όλο και πιο αδύναμο σύμμαχο, αναφέρουν οι ΝΥΤ.
Όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα για να τιμωρήσουν τη χώρα για την καταστροφή που προκάλεσε στην Ουκρανία, εξέχουσες φωνές που πρόσκεινται και στα δύο μεγάλα αμερικανικά πολιτικά κόμματα επισήμαναν τη Βενεζουέλα ως πιθανό υποκατάστατο.
Καλά δικτυωμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες για την επανεκκίνηση του εμπορίου πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Σκοτ Τέιλορ, πρώην Ρεπουμπλικάνου βουλευτή από τη Βιρτζίνια, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Στράικ, λομπίστα της Ουάσιγκτον, ο οποίος για σύντομο χρονικό διάστημα εγγράφηκε για να εκπροσωπήσει το καθεστώς του Μαδούρο το 2020 και παραμένει σε επαφή με ανθρώπους από το περιβάλλον του.
Ο Τέιλορ δήλωσε ότι μίλησε το βράδυ της Παρασκευής με έναν επιχειρηματία της Βενεζουέλας, ο οποίος έδωσε σήμα ότι η ομάδα του Μαδούρο είναι πρόθυμη να επανασυνδεθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να πετύχουμε μια διπλωματική νίκη και μια σφήνα μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας», ανέφερε σε δήλωσή του.
Η Trish Regan, πρώην παρουσιάστρια του Fox Business και συντηρητική προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, κάλεσε σε συμμαχία με τη Βενεζουέλα για να εκτοπιστεί το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά των ΗΠΑ.
«Η Βενεζουέλα έχει τη μεγαλύτερη πηγή αποθεμάτων πετρελαίου ακόμα, την παραδίδουμε στους Κινέζους και τους Ρώσους;» έγραψε στο Twitter την Παρασκευή.
Λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, ταξίδεψε στο Καράκας για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Μαδούρο. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο κυβερνήσεων.
Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνει στο Καράκας η αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, ή με ποιους θα συναντηθεί η ομάδα. Εκπρόσωποι του Προέδρου Μαδούρο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν στα αιτήματα των ΝΥΤ για να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Πριν από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η Βενεζουέλα έστελνε το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, τα διυλιστήρια των οποίων είχαν κατασκευαστεί ειδικά για να επεξεργάζονται τις βαριές ποιότητες αργού της Βενεζουέλας.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Βενεζουέλα θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μέρος των χαμένων προμηθειών, δήλωσε ο Φρανσίσκο Μονάλντι, ειδικός στην ενέργεια της Βενεζουέλας στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον.
Ο Μαδούρο εμφανίστηκε ανοιχτός στο να συζητήσει συμφωνίες για το πετρέλαιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εδώ βρίσκεται το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, το οποίο είναι διαθέσιμο για όποιον θέλει να το παράγει και να το αγοράσει, είτε πρόκειται για επενδυτή από την Ασία, την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε δημόσια ομιλία του την Πέμπτη.
Ο Μαδούρο και άλλοι Ρώσοι σύμμαχοι στη Λατινική Αμερική έχουν αρχίσει να παίρνουν αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κούβα απείχαν ή δεν ψήφισαν επί των δύο ψηφισμάτων που προτάθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα για την καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ οι ηγέτες της Βενεζουέλας και της Κούβας ζήτησαν διπλωματική λύση στην κρίση.