Η Ουκρανία απευθύνθηκε τη Δευτέρα στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για να απορρίψει ως «τραγελαφικό ψέμα» τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, πριν ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα.
Η εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο σημειώθηκε την 12η ημέρα της κρίσης στην Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο πέρα από τα σύνορα της χώρας και όπου οι πόλεις έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και οι άμαχοι δέχονται αδιάκριτους βομβαρδισμούς.
«Ας διευθετήσουμε τη διαφορά μας όπως τα πολιτισμένα έθνη. Καταθέστε τα όπλα σας και καταθέστε τα αποδεικτικά σας στοιχεία», δήλωσε ο Άντον Κορινέβιτς, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ουκρανίας, στην εναρκτήρια ομιλία του.
«Η Ουκρανία σέβεται αυτό το δικαστήριο και ακολουθεί τις εντολές του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ρωσία», πρόσθεσε.
«Αλλά αν η Ρωσία δεν επιστρέψει μόνη της στο διεθνές δίκαιο, το δικαστήριο έχει την εξουσία να δράσει. Με σεβασμό, το δικαστήριο έχει την ευθύνη να δράσει».
Άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Εκπροσωπώντας επίσης την Ουκρανία στο παγκόσμιο δικαστήριο της Χάγης, διεθνείς δικηγόροι υποστήριξαν ότι η ρωσική επίθεση παραβιάζει ευθέως τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 – και ότι οι ενέργειές της έχουν μετατρέψει την παγκόσμια συνθήκη σε «κομφετί», παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει το κείμενο.
Ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι ήταν υποχρεωμένη να επέμβει για να αποτρέψει τη σφαγή των ανθρώπων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ήταν “παράλογος”, υποστήριξαν -ενώπιον μιας σειράς άδειων ρωσικών καθισμάτων- σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν είχε παράσχει καμία απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της για γενοκτονία εναντίον σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στο ρωσόφωνο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Αβάσιμοι ισχυρισμοί για το Ντονμπάς
Επικαλούμενο τη βία στις ανατολικές περιοχές που χρονολογείται από το 2014, το δικαστήριο άκουσε ότι οι διεθνείς αποστολές παρακολούθησης εκεί είχαν αναφέρει δραματική μείωση του αριθμού των θυμάτων τα τελευταία χρόνια.
«Θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι η Ρωσία δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη για γενοκτονία κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Νταβίντ Ζιόντς, εκ μέρους της Ουκρανίας.
«Το πλησιέστερο που έχει φέρει ο Πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει έστω τον ισχυρισμό του περί γενοκτονίας είναι να ισχυριστεί, όπως έκανε στις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, και παραθέτω: “Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς οι κοινότητες του Ντονμπάς να δέχονται επιθέσεις με βομβαρδισμούς”, τέλος εισαγωγικών. Πρόκειται για ένα ακόμη κατάφωρο ψέμα, για το οποίο η Ρωσία δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη».
Απευθυνόμενος σε μια 10μελή επιτροπή δικαστών στη Μεγάλη Αίθουσα της Δικαιοσύνης, ο κ. Ζιόντς επέμεινε ότι η αφήγηση της Ρωσίας βασίζεται σε «πλαστογραφίες, παραχαράξεις και διαστρεβλώσεις… Οι συνέπειες είναι απρόκλητη επίθεση, πόλεις υπό πολιορκία, άμαχοι υπό πυρά, μια ανθρωπιστική καταστροφή και άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου
Το Διεθνές Δικαστήριο άκουσε επίσης πώς οι διορισμένες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποστολές παρακολούθησης στην Ουκρανία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τον Μάιο του 2014 για τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στα ανατολικά.
Ήταν υπεύθυνες για μια «αύξηση του εκφοβισμού, της παρενόχλησης και των δολοφονιών» και για ένα «βασίλειο εκφοβισμού και τρόμου» για να διατηρήσουν τη θέση τους στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Ζιόντς, αναφερόμενος σε μια έκθεση της Αποστολής του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία (HRMMU).
«Τότε, όπως και τώρα, η επιθετικότητα της Ρωσίας βασίζεται σε ψέματα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αν και ο θάνατος κάθε αμάχου και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής ήταν μια τραγωδία, «το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ουκρανία στοχεύει αμάχους είναι διαστρέβλωση των γεγονότων».
«Εάν υπήρχαν επιθέσεις εναντίον αμάχων, που έφταναν στο επίπεδο της γενοκτονίας, που υποτίθεται ότι δικαιολογούσαν μια ένοπλη εισβολή, θα σκεφτόταν κανείς ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια μαζική πρόσφατη κλιμάκωση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων τουλάχιστον. Αλλά αυτό δεν ισχύει διαφανώς», πρόσθεσε.
Το Διεθνές Δικαστήριο είναι προγραμματισμένο να ακούσει την απάντηση της Ρωσίας στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για γενοκτονία βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας την Τρίτη 8 Μαρτίου.