Κόσμος

Ισπανία: «Καλπάζει» ραγδαία ο κορονοϊός – Επιβάλλονται περιορισμοί

Η Ισπανία σημειώνει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Καταλονίας.

Στην Ισπανία εξαπλώνεται ραγδαία ο κορονοϊός, ενώ ιδιαίτερα πλήττεται η περιοχή της Καταλονίας, με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους σε τρεις μεγάλες πόλεις να παραμείνουν σπίτι τους.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για νέα έκτακτα μέτρα, καθώς αρκετοί πολίτες της Ιβηρικής δεν ακολουθούν τους κανόνες προστασίας έναντι της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κυριακή (19/7), που ο κόσμος πήγε κατά συρροή στις παραλίες με αποτέλεσμα η αστυνομία να χρειαστεί να τους απομακρύνει.

Βεβαίως, μπορεί να μην υπάρχει η σκέψη για νέο γενικό lock down, όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι προβληματισμένες με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η Γαλλία σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα με την Ισπανία, ενώ την Παρασκευή (24/7) προτρέπει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, με εντολή του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Εξάλλου, μέσα σε διάστημα 14 ημερών, μέχρι την Πέμπτη (23/7), καταγράφηκαν στην Καταλονία σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα, τα μισά δηλαδή από τα 16.410 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αναφορικά με την κατάσταση στην Καταλονία, που παρουσιάζει επιδεινούμενους δείκτες, προτρέπουμε σθεναρά τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί μέχρι να βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση», είπε ο Καστέξ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το Παρίσι είναι σε συζητήσεις με τη Μαδρίτη για να περιοριστούν οι μετακινήσεις από την Ισπανία στη Γαλλία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Καστέξ είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της Γαλλίας, με την ελπίδα να αναχαιτίσει την πανδημία. Όλοι όσοι φτάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια από 16 χώρες (μη ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Αλγερία) θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον νέο κορονοϊό. Όσοι βρεθούν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

«Ξέρουμε ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες δεν υπάρχει στρατηγική ιχνηλάτησης και η πρόσβαση στα τεστ είναι δύσκολη, κατά συνέπεια αποφασίσαμε να γενικεύσουμε τα τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών», εξήγησε.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Καστέξ, μια πηγή της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Καταλονία εφαρμόζει πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι τοπικές αρχές συνιστούν σε όλους, ντόπιους και ξένους, να προσέχουν όταν ταξιδεύουν στην περιοχή αυτή, λόγω των αυξημένων εστιών του νέου κορονοϊού.

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις του Γάλλου πρωθυπουργού.

Η αντίδραση της Νορβηγίας

Η Νορβηγία επέβαλε εκ νέου την Παρασκευή (24/7) περιορισμούς στα ταξίδια με την Ισπανία.

Η απόφαση της βόρειας χώρας σημαίνει ότι όσοι προέρχονται ή επιστρέφουν από την Ισπανία θα υποβάλλονται από τα μεσάνυχτα σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα μόλις εισέλθουν στο έδαφος της Νορβηγίας.

Παρόλα αυτά, η νορβηγική κυβέρνηση αύξησε σε επτά τον αριθμό των σουηδικών περιφερειών, εκ των οποίων η συνοριακή κομητεία Βέρμλαντ αλλά όχι η Στοκχόλμη, προς τις οποίες τα ταξίδια δεν αντενδείκνυνται επίσημα πλέον, αίροντας συνεπώς την υποχρέωση της καραντίνας.

Οι περιορισμοί τίθενται εκ νέου για την Ανδόρα ενώ αίρονται για την Ουγγαρία. Παραμένουν επίσης για την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε και επίσημα τον Σλούκα
Λάμπαρντ: «Θα έπινα μία μπύρα με τον Κλοπ»
Chevron Right