Η κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν, το Σάββατο (10/09), βασιλικοί αξιωματούχοι, καθώς ο γιος της, Κάρολος, ανακηρύχθηκε επίσημα νέος βασιλιάς της Βρετανίας σε μια ειδική τελετή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ο θάνατος της 96χρονης μονάρχη προκάλεσε δάκρυα και θλίψη όχι μόνο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της βασίλισσας και πολλούς Βρετανούς, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αντανακλώντας την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή επί 70 χρόνια.
«Όλοι νομίζαμε ότι ήταν ανίκητη», δήλωσε ο εγγονός της, Πρίγκιπας Ουίλιαμ, που είναι τώρα ο διάδοχος του θρόνου.
Το δρύινο φέρετρο της Ελισάβετ, καλυμμένο με τη βασιλική σημαία της Σκωτίας και με ένα στεφάνι από λουλούδια στην κορυφή, βρισκόταν στην κεντρική αίθουσα του Κάστρου Μπαλμόραλ, της θερινής κατοικίας της στη Σκωτία, όπου πέθανε ειρηνικά την Πέμπτη (08/09). Ακόμα, την Κυριακή (11/09), θα οδηγηθεί με νεκροφόρα μέσα από απομακρυσμένα χωριά των Χάιλαντς στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, κατά τη διάρκεια ενός εξάωρου ταξιδιού.
Εν συνεχεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο, την Τρίτη (13/09), όπου θα παραμείνει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προτού μεταφερθεί στο Ουεστμίνστερ με την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στη μια μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).
Στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος Γ’
Ο Κάρολος, 73 ετών, διαδέχτηκε αμέσως τη μητέρα του, καθώς το Συμβούλιο Διαδοχής συνεδρίασε, το Σάββατο (09/09), στο Σεντ Τζέιμς, το αρχαιότερο βασιλικό παλάτι του Ηνωμένου Βασιλείου που χτίστηκε για τον Ερρίκο Η’ κατά τη δεκαετία του 1530, για να τον ανακηρύξει βασιλιά.
Στο συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από μυστικούς συμβούλους, ο ρόλος των οποίων εδώ και αιώνες είναι να συμβουλεύουν τον μονάρχη, συμμετείχαν ο γιος και διάδοχός του, Ουίλιαμ, καθώς και η σύζυγός του, Καμίλα, και η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία υπέγραψε την ανακήρυξη της ενθρόνισής του. Έξι πρώην πρωθυπουργοί, υψηλόβαθμοι επίσκοποι και ένα πλήθος πολιτικών φώναξαν «God Save The King» («Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά») καθώς εγκρίθηκε η ανακοίνωση.
«Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν περάσει τώρα σε εμένα», δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε».
https://youtu.be/1uqN6vZ0wxQ