Κόσμος

Ανένδοτος ο Σούνακ για το «σχέδιο Ρουάντα» – «Οι αιτούντες άσυλο θα απελαθούν άμεσα»

Ο Ρίσι Σούνακ έχει «ποντάρει» πολλά στο επίμαχο νομοσχέδιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Έτοιμος για την απέλαση των πρώτων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα «ό,τι κι αν συμβεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, αφού το επίμαχο νομοσχέδιο εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Ρίσι Σούνακ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανέφερε πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα θα αναχωρήσει σε 10 έως 12 εβδομάδες, «…δηλαδή αργότερα από όσο θα θέλαμε», όπως είπε.

Τόνισε δε πως δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του «σχεδίου Ρουάντα», που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει λεπτομερείς προετοιμασίες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροδρόμιο, έχουμε κλείσει πτήσεις τσάρτερ και διαθέτουμε 500 υψηλής εκπαίδευσης άτομα για να συνοδεύσουν τους παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα και θα ακολουθήσουν και άλλοι 300 τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Και αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα την Βουλή των Λόρδων , όπου οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν πλειοψηφία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να αμβλύνει το κείμενο του νομοσχεδίου.

Το «σχέδιο Ρουάντα» προβλέπει την απέλαση των άτυπων προσφύγων στη συγκεκριμένη χώρα και έχει αναδειχθεί ως ένα κομβικό σημείο της κυβέρνησης των Τόρις, οι οποίοι έχουν σηκώσει ψηλά στην ατζέντα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Ο Ρίσι Σουνακ, παρά τις αντιδράσεις, έχει ποντάρει στο εν λόγω σχέδιο με την ελπίδα να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να βρίσκεται πολλές μονάδες πίσω από τους Εργατικούς.

Σημειώνεται πως το βρετανικό νομοσχέδιο έχει επικριθεί σφοδρά και από τον ΟΗΕ. Ο Ύπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ έχει δηλώσει ότι «έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τηλεπαρουσιαστή για εκβιασμό - Η καταγγελία από τραγουδιστή και ο μάνατζερ μοντέλων
MasterChef 2024 spoiler 22/4: Οι δύο φιναλίστ για το Silver Award και τις 20.000 ευρώ
Chevron Right