Η Ειδική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς στην Αλβανία έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, νυν πολιτικού αντιπάλου του Έντι Ράμα, Ιλίρ Μέτα.
Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος. Υπάρχει, επίσης, οικονομική έρευνα σε εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.
Ο Μέτα είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας (21/10), προφανώς γνωρίζοντας για την επικείμενή σύλληψή του, ωστόσο οι αστυνομικές Αρχές τον συνέλαβαν πριν πραγματοποιήσει τη δημόσια ομιλία του.
Το όνομα του Μέτα έχει επανειλημμένα συνδεθεί με έρευνες για την περιουσία του, με την πιο πρόσφατη να αφορά την κλήτευσή του από την Ειδική Εισαγγελία τον Ιούνιο. Μάλιστα, ήταν η τρίτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.
Οι έρευνες αφορούν, επίσης, κατηγορίες για πληρωμές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε λομπίστα στις ΗΠΑ και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.
Μετά από ώρες ανάκρισης τον Ιούνιο, ο Μέτα είχε δηλώσει ότι η όλη ιστορία είχε ουσιαστικά ενορχηστρωθεί από την κυβέρνηση Ράμα, αναφέροντας πως αντί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά μέσω συμβάσεων που αφορούν συμπράξεις Δημοσίου με ιδιώτες, ασχολούνται με «ασήμαντες υποθέσεις».
Αλβανία: Μια με τον Ράμα και μια με τον Μπερίσα ο Μέτα
Ο Μέτα ψηφίστηκε πρόεδρος της Αλβανίας το 2017 με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του Έντι Ράμα.
Το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ο Μέτα εκείνη την εποχή, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI), είχε συνασπιστεί με το PS μετά τις εκλογές του 2013. Όταν το 2022 η προεδρική του θητεία έληξε, επέστρεψε στην προεδρία του κόμματός του.
Παρότι αρχικά πολιτικοί σύμμαχοι, στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ του LSI και PS επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα του κόμμα του Μέτα να προσχωρήσει στο αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Σαλί Μπερίσα.
Σε εκείνο το σημείο οι σχέσεις του με τον Έντι Ράμα πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να αποπέμψουν τον Μέτα από την προεδρία δύο φορές όσο ήταν στην εξουσία, μία το 2019 επειδή αρνήθηκε να προκηρύξει επίσημα τις τοπικές εκλογές, καθώς υπήρχε μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, και μια το 2021 για παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές.
Πολιτικός καριέρας που μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο Μέτα υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς και αμφιλεγόμενους πολιτικούς των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Το 1999, σε ηλικία 30 ετών, έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Επανεξελέγη το 2001, αλλά παραιτήθηκε στις αρχές του 2002 μετά από διαμάχη με τον τότε αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο.
Το 2004 η πτέρυγα του Μέτα του κόμματος αποσχίστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να σχηματίσει το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση. Αν και το LSI, νυν Κόμμα της Ελευθερίας (PL), υστερούσε σταθερά πίσω από τα δύο κόμματα της Αλβανίας, εξασφάλισε επανειλημμένα ένα κομμάτι εξουσίας, δημιουργώντας συνασπισμό είτε με τους Σοσιαλιστές, είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Επαινούμενος από ορισμένους ως πονηρός πολιτικός χειριστής, ο Μέτα και το κόμμα του έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για νεποτισμό και διαφθορά, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά βρίσκεται στη «δαγκάνα» των αλβανικών Αρχών.