Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που αφορούν το ελληνικό θέατρο πληθαίνουν καθημερινά, μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου.
Το ελληνικό #Metoo λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, καθώς καταγγελίες για περιστατικά που έγιναν ακόμη και πριν 20 χρόνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα ξένα ΜΜΕ.
Ένα από αυτά που ασχολήθηκε με τις καταγγελίες που γίνονται στην Ελλάδα, είναι οι New York Times, οι οποίοι είχαν «δημιουργήσει» το κίνημα #Metoo, όταν έδωσε συνέντευξη η Αντζελίνα Τζολί και αποκάλυψε την παρενόχληση που δέχτηκε από τον παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.
Στο άρθρο με τίτλο: «Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ταράζουν τον ελληνικό κόσμο της Τέχνης», αναφέρεται εκτενώς, στις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από την αποκάλυψη που έκανε η Χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.
Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις καταγγελίες από Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, δημιουργήθηκε ένα εθνικό κύμα που σπάει από καιρό θέματα ταμπού, ενώ ο ελληνικός κόσμος των τεχνών έχει παρασυρθεί από μια σειρά από κατηγορίες.
Ορισμένοι διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση ή επίθεση και απομακρύνθηκαν από υψηλές θέσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε εν μέσω μιας σειράς αναφορών που τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τις οποίες αρνήθηκε οργισμένα.
Το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών – τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες – εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα χειρίζονται τις πιο σοβαρές υποθέσεις και έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς.
Ένας δικαστικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε μόνο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε ότι περίμενε να υπάρξουν περισσότερες υποθέσεις, αν και δεν ήταν σαφές πόσες θα πάνε στη δίκη, δεδομένου του χρόνου που πέρασε από τα φερόμενα περιστατικά και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
Η καταιγίδα καταγγελιών για γνωστά ονόματα και για πρόσωπα που έχαιραν σεβασμού στις ελληνικές τέχνες, γίνεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις έχουν από καιρό ψιθυριστεί, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διωχθούν ποινικά».
ΠΗΓΗ: nytimes.com