Στον τραγικό θάνατο ενός μικρού παιδιού από αφυδάτωση αναφέρθηκε σήμερα, Τρίτη (8/3) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ειδικότερα, ο ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανση για μέρες.
«Το 2022 από αφυδάτωση», επισήμανε ο Ζελένσκι παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο θάνατος του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, επισημαίνει το Reuters.
Ρωσία – Ουκρανία: Αιχμές Ζελένσκι κατά Δύσης – «Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καταδίκασε τις «υποσχέσεις» που δεν τήρησαν οι δυτικοί για να προστατεύσουν την Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.
«Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις. Δεκατρείς ημέρες που μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα υπάρξουν αεροσκάφη, ότι θα μας τα παραδώσουν», δήλωσε.
«Όμως την ευθύνη γι’ αυτό φέρουν επίσης αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση στη Δύση εδώ και 13 ημέρες. Αυτοί που δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια του ουκρανικού αέρα από τους ρώσους δολοφόνους», πρόσθεσε. «Η ανθρωπιά, η οποία πρέπει να επικρατήσει στις παγκόσμιες πρωτεύουσες, πρέπει να υπερισχύσει του φόβου», σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ζελένσκι ζητεί την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά αυτή η επιλογή αποκλείστηκε κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ, όπως και το ΝΑΤΟ.
Το Σάββατο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα θεωρούσε μια τέτοια ζώνη «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση».
Την ίδια ώρα στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται γύρω από πόλεις ή να τις βομβαρδίζουν κατά την δέκατη τρίτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας και τη σύλληψη ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει «νεοναζί» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.
Τουλάχιστον 21 άμαχοι έχασαν χθες, Δευτέρα, τη ζωή τους από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα κατά της πόλης Σούμι, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.
https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3026468304270192
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.
Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.
«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.
Ποιες ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται
Η υπηρεσία εργάζεται για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου, ινσουλίνης, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και οι χειρουργικές προμήθειες και τα προϊόντα αίματος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.
Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.
Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».
«Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από ανθρώπους εκτός σπιτιού και από ένοπλες ομάδες, καθώς και βία από τους συντρόφους τους, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Κλούγκε.