Μυστική θα κρατήσει η Χαμάς την ταυτότητα του νέου ηγέτη της οργάνωσης σε μία προφανή προσπάθεια να τον προστατεύσει.
Ειδικότερα, ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι το κίνημα είναι πιθανό να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του νέου ηγέτη του για λόγους ασφαλείας (το κίνημα έκανε το ίδιο το 2003 μετά τη δολοφονία του τότε επικεφαλής της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν από το Ισραήλ και του διαδόχου του, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι).
Το κίνημα σκοπεύει να εκλέξει νέο ηγέτη τον Μάρτιο του 2025, αλλά μέχρι τότε θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τους Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish, επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα, και ένα πέμπτο άτομο του οποίου η ταυτότητα παραμένει αδιευκρίνιστη.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Χαλίλ αλ-Χάγια έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές και εξωτερικές υποθέσεις, εκτός από την άμεση εποπτεία των θεμάτων που σχετίζονται με τη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί ουσιαστικά ως ενεργός επικεφαλής του κινήματος.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Χαμάς εξεπλάγη από τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς κατά την αντίληψή της βρισκόταν σε πολύ πιο ασφαλή τοποθεσία κατά τη στιγμή της δολοφονίας του.
Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο αξιωματούχος υποστήριξε στη συνέχεια ότι το κίνημα διαθέτει τόσο την ικανότητα όσο και το προσωπικό για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Σημείωσε επίσης ότι έχουν γίνει ελάχιστες διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Ιούνιο.
Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Χαλίλ αλ-Χάγια την Παρασκευή στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον μαρτυρικό θάνατο του Σινουάρ, ενώ δήλωσε ότι το Ιράν αναμένει ότι η ισραηλινή επίθεση κατά της Τεχεράνης μπορεί να γίνει μια εβδομάδα ή λιγότερο πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Ο πόλεμος που επιδιώκει η Χαμάς «μόλις ξεκίνησε»
Ο πόλεμος που επιδιώκει η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «μόλις άρχισε», λέει ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι πιθανό να εντείνει την πολυετή εξέγερση που ξεκίνησε εναντίον του Ισραήλ, λένε ειδικοί, με την ομάδα να αλλάζει τις μεθόδους της καθώς η ηγεσία της αποδεκατίζεται.
Ενώ το Ισραήλ διεξάγει έναν ημι-συμβατικό πόλεμο εναντίον της Χαμάς, αποτυγχάνει να κατανοήσει τη μάχη που θέλει η ομάδα, η οποία είναι «μια εξέγερση ανοικτού τέλους στο έδαφος εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα», δήλωσε στο CNN ο Χουσεΐν Ιμπίς, ανώτερος μόνιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον.
Ο πόλεμος της Χαμάς «μόλις άρχισε», δήλωσε ο Ιμπίς, και ήδη παίρνει τη μορφή «ανομοιογενώς οργανωμένων πυρήνων εξεγερμένων και ανταρτών της Χαμάς» που δεν απαιτούν μια «ολοκληρωμένη, κάθετη δομή διοίκησης και ελέγχου».
Η ομάδα είναι πιθανό να επιβιώσει χρησιμοποιώντας χαμηλής ποιότητας, μη εξελιγμένο οπλισμό, σημείωσε, συμπεριλαμβανομένων πιστολιών, μικρών πολυβόλων και ακόμη και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Μπορούν να επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες και «οι άνθρωποί τους είναι πρόθυμοι να πεθάνουν», πρόσθεσε ο Ιμπίς.
Άλλα έθνη που πολεμούν μη κρατικές οντότητες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, είπε ο Ιμπίς – συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, και ακόμη και των ίδιων των Ισραηλινών το 1982, όταν μια εισβολή για να εκδιώξουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τη Βηρυτό δημιούργησε μόνο την πολύ πιο ισχυρή Χεζμπολάχ.
Ο Frank Lowenstein, ο οποίος διετέλεσε πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε ότι ενώ οι Ισραηλινοί «δικαιολογημένα αισθάνονται ενδυναμωμένοι από τον θάνατο του Σινουάρ, κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η Χαμάς έχει ηττηθεί», καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να σκοτώσεις μια ιδεολογία».
Ο Lowenstein δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δημιουργεί ένα κενό ηγεσίας στη Γάζα, το οποίο αν δεν καλυφθεί, διακινδυνεύεται οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση ή συμφωνία για ομήρους και εκεχειρία, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητη.