Σε ψύχωση εξελίσσεται ο πανικός για την εισβολή κοριών στη Γαλλία, οι οποίοι πλέον βρίσκονται παντού – στα νοσοκομεία, τα μέσα μεταφοράς, τα σινεμά. Μάλιστα, τα μικροσκοπικά παράσιτα έχουν «καταλάβει» τους πρώτους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων, με τη γαλλική κυβέρνηση να δέχεται τα πρώτα πυρά για τη διαχείριση του φαινομένου.
«Κοριοί: χειρότεροι και από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!»… γράφουν η Libération και η Parisien-Aujourd’hui-en-France. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το CNN κάνει λόγο για «γενικευμένη επιδημία κοριών» στη Γαλλία λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μπροστά στην αυξανόμενη αγωνία που προκαλεί η μάστιγα, η κυβέρνηση εγκαλείται από όλες τις πλευρές. Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε χθες, Τρίτη (3/10) «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους», την ώρα που στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η επικεφαλής του μακρονικού στρατοπέδου Σιλβέν Μαγιάρ ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πρόταση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.
Εξαφανισμένα από την καθημερινή ζωή από τη δεκαετία του 1950, τα έντομα αυτά που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα έκαναν θριαμβευτική επιστροφή εδώ και τριάντα χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πιο νομαδικού τρόπου ζωής, καταναλωτικών συνηθειών όπως η χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων και της αυξανόμενης αντίστασης στα εντομοκτόνα.
🚊🇫🇷 FLASH – Les syndicats de la RATP lancent une "alarme sociale commune" suite au signalement (par un conducteur) de #punaisesdelit en cabine sur le RER B. Des voyageurs du RER C ont également signalé et filmé ces nuisibles dernièrement ⤵️. (communiqué/témoins) #Paris pic.twitter.com/kON3CcYcax
— Mediavenir (@Mediavenir) September 29, 2023
Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στην Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (Anses) δημιουργούν ανησυχία. Στη Γαλλία, περισσότερο από ένα στα δέκα νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Δεν σταματάω να ξύνομαι»
Στην αρχή του φθινοπώρου, οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής των Γάλλων. Στις συζητήσεις στα καφέ, στο παρισινό μετρό, όπου κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται αν δει τον διπλανό του να επιθεωρεί το κάθισμα πριν καθίσει.
depuis deux semaines, opération punaise de lits pic.twitter.com/sZM23BBn9d https://t.co/aDGKRESU8o
— “$ouleyy🥷🏼 (@souleyyk) October 3, 2023
«Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτήν τη στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού», λέει μία επιβάτιδα της Γραμμής 11 στη φίλη της που ξεσπάει στα γέλια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
🔴🇫🇷 ALERTE : signalement de punaise dans le RER D.#punaisedelit #punaisesdelit #punaise@RATPgroup
⚠️ PRUDENCE ⚠️
( Image témoin)
— – Le Direct Info 🔴 (@LeDirectInfo) October 4, 2023
Τουλάχιστον δύο σχολεία της νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν και χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά. Στη βόρεια Γαλλία, μονάδα Επειγόντων νοσοκομείου χρειάστηκε να μεταφερθεί για μία μέρα μετά την ανακάλυψη εστιών κοριών.
Des punaises de lit dans #RERA ce dimanche 😱😪 pic.twitter.com/RhHH39TIT7
— Shy (@shykilson) October 1, 2023
Φωτογραφίες και βίντεο έχουν κατακλύσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζονται φοιτητές να εκκενώνουν αμφιθέατρο στην Αιξ-αν-Προβάνς έπειτα από «υποψία», κορεάτισσα influencer με δύο εκατομμύρια ακολούθους που δείχνει τα χέρια της γεμάτα τσιμπήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το παρισινό μετρό, «κοριοί» που υποτίθεται ότι βολτάρουν στα καθίσματα του TGV…
Έπειτα από απαίτηση των επιβατών, SNCF και RATP, οι διαχειρίστριες εταιρείες του μετρό και του σιδηροδρόμου, χρειάστηκε να επέμβουν επανειλημμένως για να επιθεωρήσουν τους συρμούς και να καθησυχάσουν.
depuis deux semaines, opération punaise de lits pic.twitter.com/sZM23BBn9d https://t.co/aDGKRESU8o
— “$ouleyy🥷🏼 (@souleyyk) October 3, 2023
«Όλα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών…», είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία, ανακοίνωνε στα τέλη του Σεπτεμβρίου η RATP.
je viens de grimper dans un TGV et je peux vous confirmer que la SNCF a bien recruté pour niquer les punaises de lit pic.twitter.com/L6wWBBWiEr
— Simon Puech (@Simon_Puech) October 3, 2023
Ανησυχία για τους κοριούς με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Δύο εταιρείες απεντόμωσης με τις οποίες ήρθε σε επαφή το AFP δηλώνουν ότι έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα ιδιωτών ή επαγγελματιών του τουριστικού τομέα που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η αρνητική διαφήμιση λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
https://twitter.com/pitchoune_MMJ/status/1708039642707108273
«Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που δεχόμαστε αυτήν την στιγμή αφορούν κοριούς, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί», εξηγεί ο Σιλβέν της Hygiène Services solutions. Αυτήν τη στιγμή, «οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τσιμπηθούν από έντομο που μπορεί να είναι οτιδήποτε, κουνούπι, αράχνη…», λέει ο Σαμ της Expert Hygiène.
https://twitter.com/ridicv/status/1707820330029339127
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι «το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος των νοσοκομείων της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών, αλλά «εξαντλούν σωματικά και νευρικά».
Όσο για την εξάπλωσή τους στη Γαλλία, «είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής αύξησης των εστιών μόλυνσης», λέει ο ειδικός.
Οι πρώτοι που επλήγησαν από τη μάστιγα αυτή, οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία, την ώρα που φιλοξενούσε τους Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, και οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαπενταετία, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης.
Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.