«Βλέπαμε να βομβαρδίζονται κατοικίες και δεν λυγίσαμε. Οι σύμμαχοι δεν βοηθούν πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν βοηθούν όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο μέσω οθόνης, διαμαρτυρόμενος για τη μη στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας και γενικότερα της Δύσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, κ.ο.κ.
Οι Βρετανοί βουλευτές, πάντως, καταχειροκρότησαν όρθιοι τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ιδιαιτέρως όταν αναφέρθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ειδικότερα, ο Ζελένσκι επανέλαβε μια ιστορική φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, καθώς συνέκρινε τον αγώνα της πατρίδας του εναντίον της Ρωσίας με τον αγώνα της Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Επικαλούμενος την ιστορική ομιλία του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Ζελένσκι σημείωσε πως οι συμπατριώτες του θα πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις «σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».
«Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ουκρανό πρόεδρος προσέθεσε πως η Ουκρανία διεξάγει έναν «πόλεμο που δεν ξεκινήσαμε και δεν θέλαμε». Όπως επεσήμανε στους Βρετανούς βουλευτές, «δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό που έχουμε, αυτό που είναι δικό μας».
Συγκρίνοντας την Ουκρανία με το Ηνωμένο Βασίλειο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως οι συμπατριώτες του μάχονται για να σώσουν τη χώρα τους «όπως ακριβώς δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι ναζί άρχισαν να πολεμούν τη χώρα σας και έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία».
«Βόμβα» Ζελένσκι
Νωρίτερα, μιλώντας στο αμερικανικό ABC, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έριξε βόμβα μεγατόνων, μάλλον στενοχωρώντας τους συμμάχους της χώρας του, δηλώνοντας διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του τόσο για την ανατολική Ουκρανία όσο και για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.
https://youtu.be/ieaS3jvZS9Q