Κόσμος

Ουκρανία: Κυρώσεις στο προσκήνιο, γέφυρες συμβιβασμού στο παρασκήνιο

Ο Ζελένσκι ξάφνιασε τη Δύση, η διπλωματία ανεβάζει στροφές, οι ΗΠΑ διογκώνουν την ακρίβεια με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της 13ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβη σε δηλώσεις που αιφνιδίασαν τη Δύση, γεγονός που δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σπεύσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προφανώς για να προλάβουν να πλήξουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία προτού προκύψει μια συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Εξάλλου, ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας συμφέρει τις ΗΠΑ, που ήδη μετρούν σημαντικά κέρδη από αυτόν: στο αργό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο κ.ο.κ. 

Βιάζονται να ολοκληρώσουν το παραπέτασμα οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία λοιπόν ανακοίνωσαν ότι σταματούν την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη έχει ήδη αποφασίσει -ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία- να περάσει από την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσίας στην ακριβότερη ενεργειακή εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον χωρών όπως η Ελλάδα, δηλαδή για το μέλλον χωρών που δεν αντέχουν άλλη ακρίβεια και ακραία φτώχεια. 

«Τρελάθηκαν» οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Αν και ήδη οι διεθνείς τιμές στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνέχιζαν να ανεβαίνουν την Τρίτη, η απόφαση των ΗΠΑ και Βρετανίας να κηρύξουν επίσημα εμπάργκο (στη Βρετανία ήδη το εφάρμοζαν) προκάλεσε παροξυσμό και περαιτέρω άνοδο 6-7 δολαρίων μέσα σε δύο ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το πετρέλαιο brent που καταναλώνει κυρίως η Ευρώπη, κυμαίνεται πλέον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στα 135 δολάρια το βαρέλι από 127-129 δολάρια νωρίτερα το πρωί της Τρίτης.

Η τιμή στο αργό WTI στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 128 δολάρια το βαρέλι από 121-122 δολάρια νωρίτερα το πρωί της Τρίτης.

Αντίθετη πορεία κατέγραψε το φυσικό αέριο, παρά τις ανακοινώσεις του σχεδίου της Κομισιόν, που θέλει να μειώσει έως και 100 δισ. κυβικά μέτρα την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου, μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος που θα καλυφθεί σύμφωνα με την Επιτροπή κατά 60% από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες χώρες παραγωγούς, ενώ το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί από οικονομίες, χρήση ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοαέριο κλπ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου οι τιμές ξεκίνησαν την Τρίτη από τα 256 ευρώ και έφθασαν μέχρι και τα 295 ευρώ (!) νωρίς το πρωί, αλλά σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν βρίσκονταν αγοραστές και δεν γίνονταν αρκετές συναλλαγές. Οι πωλητές υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν τις τιμές κάτω και πέριξ των 200 ευρώ για να εμφανιστούν οι αγοραστές και να αλλάξουν χέρια αρκετά συμβόλαια λίγο πάνω από τα 200 ευρώ όπου στην περιοχή των 206 ευρώ κλείνει η τιμή της ημέρας.

Στο πετρέλαιο, οι ανακοινώσεις προκάλεσαν τρέλα. Οι τιμές εκτινάχθηκαν άμεσα και πλέον πλησιάζουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των τιμών που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της διεθνούς χρηματιστηριακής φούσκας του 2008, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι που είναι και το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής.

«Βόμβα» Ζελένσκι

Το μπρα ντε φερ μεταξύ της Ρωσία και της Δύσης συνεχίζεται, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.  Την Τρίτη, πάντως, προέκυψαν εξελίξεις που γεννούν ψήγματα ελπίδας. Η κυριότερη από αυτές, ήταν οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, με το πρόεδρο της Ουκρανίας να δηλώνει ότι «δεν επιμένει» στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και παράλληλα ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» όσον αφορά στο καθεστώς του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία. Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δήλωσε επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου. «Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία», ανέφερε. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε. «Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».

Νέα κατάπαυση του πυρός 

Παράλληλα, η διπλωματία κέρδισε μία μικρή ανάσα ζωής για λογαριασμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης μία νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις της χώρας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους», ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται στην Αττάλεια όπου την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντίστοιχα, με την παρουσία (πιθανώς και τη συμμετοχή) του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο Ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε επιπλέον πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σουηδία… στενοχώρησε το ΝΑΤΟ 

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον προέβη σε δηλώσεις που, όπως κι εκείνες του Ζελένσκι, δεν προκάλεσαν χαρά στις τάξεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικότερα, είπε ότι ένα αίτημα της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. 

«Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός. Η Άντερσον είπε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική. Η Στοκχόλμη, πρόσθεσε, εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει κυβερνοεπιθέσεις. 

Το πιο βαθύ σκοτάδι

Όπως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή, έτσι, την ίδια ώρα που αχνοφαίνεται λευκός καπνός, υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν κλιμάκωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την Τρίτη ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια «δεξαμενή σκέψης» (ή «ομάδα προβληματισμού» ή «think tank») με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι θεωρεί πολύ πιθανή μια ρωσική ολομέτωπη επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες 96 ώρες. Προσέθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, τα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

Ουκρανική αντίσταση

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν της Τρίτη τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χαρκίβ και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκίβ, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκίβ 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Ως και 4.000 οι απώλειες της Ρωσίας

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε την Τρίτη ότι από «2.000 έως 4.000» Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, διευκρίνισε ότι η αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα γιατί συντάχθηκε από διάφορες πηγές.

Σπάνιος απολογισμός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο στις 2 Μαρτίου για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς. Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εξήγησε κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς προσωπικής πεποίθησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, που συσσώρευε «κατά τη διάρκεια πολλών ετών ένα εκρηκτικό μίγμα παραπόνων και φιλοδοξίας».

Έκρινε «πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος να «διπλασιάσει τις προσπάθειες και προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να νοιάζεται για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων». Ωστόσο, ο διευθυντής της CIA δήλωσε επίσης «απόλυτα πεπεισμένος« ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με «αποτελεσματικότητα και σθένος».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία Φίλιππος: Έκτακτη σύσκεψη στη ΓΓΠΠ, σε επιφυλακή ο στρατός για τις χιονοπτώσεις
Λευκός Οίκος: Η απαγόρευση πτήσεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας
Chevron Right