Κόσμος

11η Σεπτεμβρίου: Ο Μπάιντεν ζητά αποχαρακτηρισμό εγγράφων του FBI

Σύμφωνα με τους όρους του εκτελεστικού διατάγματος, το FBI πρέπει να ολοκληρώσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου την επανεξέταση των εγγράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή (3/9) για την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

«Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλείται το αρμόδιο τμήμα Δικαιοσύνης και άλλες υπεύθυνες υπηρεσίες να αναλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένης έκθεσης με έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών για την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας καλείται να δημοσιοποιήσει τους επόμενους έξι μήνες τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα», τόνισε, σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν. 

Αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

Σύμφωνα με το ABC News, η εντολή σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων αποτελεί μια σημαντική στιγμή σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των οικογενειών, σχετικά με το ποιες απόρρητες πληροφορίες για τις επιθέσεις θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν.

Αυτή η σύγκρουση εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα όταν, περίπου 1.800 συγγενείς και επιζώντες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμμετοχής του Μπάιντεν στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, εάν τα έγγραφα παρέμεναν αποχαρακτηρισμένα.

Σύμφωνα με τους όρους του εκτελεστικού διατάγματος, το FBI πρέπει να ολοκληρώσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου την επανεξέταση των εγγράφων από αυτήν την έρευνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ABC NEWS)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τροχαίο - Τρεις τραυματίες
Κλιματική Αλλαγή: Καμία συμφωνία ΗΠΑ - Κίνα
Chevron Right