Κόσμος
Live: Πανικός στην Κωνσταντινούπολη από τον σεισμό των 6,2 ρίχτερ – Πάνω από 150 τραυματίες, πηδούσαν από τα κτίρια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,2 ρίχτερ που χτύπησε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/04). Πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, ενώ πάνω από 150 άτομα έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι επειδή πήδηξαν πανικόβλητοι από μπαλκόνια και παράθυρα κτηρίων τη στιγμή του σεισμού. Σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους και για ισχυρότερη δόνηση ενδεχομένως και πάνω από 7,5 ρίχτερ.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του iEidiseis.gr
LIVE
Κλειστά και Πανεπιστήμια μέχρι την Παρασκευή
Η αρμόδια αρχή ανακοίνωσε πως εκτός από τα σχολεία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.
Κλείνουν τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολή
«Σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολη», ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως τα προαύλια των σχολείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολίτες, που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Νέο βίντεο από την Κωνσταντινούπολη: Κόσμος σε σουπερ μάρκετ τρέχει να σωθεί - «Ηρεμήστε το κτίριο είναι γερό»
View this post on Instagram
Εικόνες από εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή που χτυπάει ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ
CCTV footage of 6.2 earthquake in a restaurant in Istanbul, Turkey pic.twitter.com/xqtHCdqHJ8
— Disasters Daily (@DisastersAndI) April 23, 2025
Πάνω από 150 οι τραυματίες - Οι περισσότεροι χτύπησαν πηδώντας από τα κτίρια τη στιγμή του σεισμού
Συνολικά 151 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι εξ αυτών τραυματίστηκαν όταν πανικόβλητοι πήδηξαν από ύψος για να βγουν από τα κτίρια, την ώρα του σεισμού. Κανένας εκ των τραυματιών δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να πηδάει από το μπαλκόνι του σπιτιού του και να πέφτει στην οροφή ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου:
İstanbul’da meydana gelen #deprem sırasında bir vatandaşın balkondan atladığı anlar pic.twitter.com/uI65MXgXkT
— World of Türkiye (@worldofturkiye) April 23, 2025
Εικόνες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης
«Ένας σεισμός, πάνω από 7 στη θάλασσα του Μαρμαρά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ανέλυσε τα δεδομένα για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. «Σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά όχι έντονα, ήταν μακριά από το επίκεντρο. Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε αισθητός πουθενά», σημείωσε αρχικά.
«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη. Συνήθως, όπως είπε ο κ.Καραστάθης, μετά από κάποιον ισχυρό σεισμό χρειαζόμαστε ένα με δύο εικοσιτετράωρα, τουλάχιστον, για να έχουμε μία αντικειμενική εικόνα της όλης διέγερσης. Ως μέγεθος το 6,2 είναι αρκετά μεγάλο αλλά για τον χώρο, στον οποίο εκδηλώθηκε είναι μάλλον μικρό με τη λογική ότι ξέρουμε πως ιστορικά στον χώρο αυτόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί με μεγέθη, που έφτασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς. Επομένως είναι ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που μπορεί να δώσει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς και υπό αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί ειδικά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση αυτού του σεισμού», ανέφερε ο Μ.Σκορδίλης.
«Ο τεκτονικός σχηματισμός της Βόρειας Ανατολίας είναι ένα δεξιόστροφο ρήγμα μετασχηματισμού, που έχει ένα μήκος περίπου 1500 χιλιόμετρα. Αυτός ο τεκτονικός σχηματισμός προς τα δυτικά διασχίζει όλο το Βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες. Επάνω, λοιπόν, στο Βόρειο Αιγαίο έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιοι ισχυροί σεισμοί πάνω σε αυτό το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, σεισμοί, που έφτασαν και τους επτά βαθμούς».
«Από ‘κει και μετά, δεν έχουμε στην περιοχή μας κάποιον χώρο, που μπορεί να φαίνεται ότι έχει μείνει χωρίς κίνηση το τελευταίο διάστημα και να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός πάνω σε αυτό το κομμάτι του ρήγματος, που βρίσκεται στον ελληνικό χώρο. Αντίθετα, τέτοιο κομμάτι υπάρχει, όπως αναφέρθηκε και πριν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, που είναι κάτι, που ανησυχεί πάρα πολύ τόσο τους σεισμολόγους όσο και την Πολιτεία στην Τουρκία. Ένας ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 στη θάλασσα του Μαρμαρά, καταλαβαίνετε ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στην Κωνσταντινούπολη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνονται διαρκώς μετασεισμοί - 5,9 ρίχτερ ο τελευταίος
Καθησυχαστικός ο Κώστας Παπαζάχος
Ο Κώστας Παπαζάχος εμφανίζεται καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από το περιστατικό. Ωστόσο σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, εξηγεί πως «το μόνο κακό με τον εν λόγω σεισμό είναι πάνω σε μια πολύ μεγάλη εξωγενή ζώνη, η οποία δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς».
«Ο σεισμός έγινε στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, ακριβώς αυτή την εξωγενή ζώνη που υπάρχει εδώ, ένα ρήγμα. Ορίζοντες μετατόπισης δεξιόστροφα δηλαδή το κάτω κομμάτι κινείται προς τα ανατολικά. Το πάνω κομμάτι μένει σχετικά ακίνητο, έχει γίνει περίπου στο κέντρο, αν και η σεισμική ακολουθία επεκτείνεται προς τη μεριά της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια γνωστή ρήξη», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.
«Κενή ζώνη δεν είναι αυτός ο περίφημος σεισμός ο οποίος περίμεναν και περιμένουν οι επιστήμονες που είναι στα ρήγματα που είναι λίγο πιο ανατολικά, τα οποία δεν έχουν σπάσει και ένας πολύ μικρός σεισμός για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ρήγματος, με μάλλον πιθανότατα πολύ περιορισμένες επιπτώσεις, ίσως λίγο στις ακτές να υπάρχουν κάποιες περιορισμένες επιπτώσεις, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό», συνέχισε.
«Συγκεκριμένος σεισμός έχει γίνει οριακά αισθητός στον ελληνικό χώρο. Το μόνο κακό με τον εν λόγω σεισμό είναι πάνω σε μια πολύ μεγάλη εξωγενή ζώνη, η οποία δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς. Ιστορικά έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 με πολύ μεγάλες, πολλά θύματα και πολύ σημαντικές βλάβες. Κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», κατέληξε.
Πρώτη δήλωση Ερντογάν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δήλωση μετά τον σεισμό, ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως είπε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και οι αυτοψίες συνεχίζονται ενώ μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη
🇹🇷 AFTERSHOCKS RATTLE ISTANBUL, PEOPLE FILL THE STREETS
Kandilli Observatory reports a 5.2 aftershock in the Sea of Marmara, shortly after the initial 6.2 quake.
No injuries or major damage reported yet, but the jolts were enough to send crowds into the streets, avoiding… https://t.co/NLTT0S6pRv pic.twitter.com/5AfG4fksMP
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) April 23, 2025
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Η στιγμή της δόνησης
Πανικός στους δρόμους μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Τα νερά στη θάλασσα του Μαρμαρά τη στιγμή του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Λέκκας: Για να εκτονωθεί ένα ρήγμα με δύναμη 7,5 ρίχτερ χρειάζονται τουλάχιστον 33 σεισμοί 6 ρίχτερ
«Είναι ακριβώς πάνω στην ακτογραμμή λίγο μέσα στη θάλασσα. Το ’99 είχε σπάσει το ρήγμα στη Νικομήδεια. Αυτό δεν έχει σχέση. Αυτό είναι το τελευταίο ρήγμα που αν σπάσει μπορεί να δώσει έναν σεισμό της τάξης των 7,5 Ρίχτερ. Θα υπάρξει σίγουρα ακολουθία», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, εκφράζοντας την άποψή πως υπάρχει περίπτωση τα 6,2 Ρίχτερ να είναι προσεισμός. «Δεν ξέρουμε αν θα εκτονωθεί τώρα ή σε έξι μήνες. Πάντως για να εκτονωθεί ένα ρήγμα που δίνει έως και 7,5 ρίχτερ θα πρέπει να δώσει 33 σεισμούς 6 βαθμών».
Το εφιαλτικό σενάριο μετά τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Τα 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε περιοχή του ρήγματος που μπορεί να δώσει σεισμό έως και 7,5 Ρίχτερ. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Έγινε αισθητός μέχρι τον Έβρο
Ισχυρός σεισμός 6,2 ρίχτερ σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους πολίτες που βγήκαν αμέσως στους δρόμους.