Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά υπήρξε μια σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ και λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε μεγάλος σεισμός 6.2 ρίχτερ, προκαλώντας πανικό.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23χλμ ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη θάλασσα του Μαρμαρά, με εστιακό βάθος 12 χλμ. Πρόκειται για το Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλεξανδρούπολη.
► Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Φόβοι για 7,5 Ρίχτερ – Τι περιμένουμε
Στην Τουρκία ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως οι σεισμικές δονήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν το προμήνυμα ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, έως και 7,5 ρίχτερ, όπως έχουν προβλέψει σεισμολόγοι το προηγούμενο διάστημα.
Ο γεωφυσικός Ali İlker Bulu μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε πως το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει έναν ακόμη μεγαλύτερο. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “προσεισμοί” αλλά μπορούμε να μιλάμε για ένα “σεισμικό χάσμα”».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του OAΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Σκάι, εκτίμησε πως θα υπάρξει ισχυρή σεισμική ακολουθία, υπογραμμίζοντας το υψηλό μέγεθος σεισμών που μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα.
► Το εφιαλτικό σενάριο μετά τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
«Δεν γνωρίζουμε εάν ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός ή κάποιος προσεισμός. Για να εκτονωθεί η δύναμη του ρήγματος που μπορεί να δώσει και 7,5 ρίχτερ χρειάζονται 33 σεισμοί των 6 βαθμών», σημείωσε.
#istanbul #deprem pic.twitter.com/WT9GiKRvs8
— Hakan enes BAŞTÜRK (@Hakanenesbastrk) April 23, 2025
İlk veriler 6 büyüklüğünde bir deprem olduğu yönünde fakat bu kurum bazen yanılabiliyor. Netleştiği zaman açıklama yapabiliriz. Umarım önemli bir hasar yoktur. #deprem #istanbul pic.twitter.com/H1ekz1CSG6
— Beytullah SARAÇ (@tengridagli) April 23, 2025
İSTANBUL’DA MEYDANA GELEN 5.6 ŞIDDETINDEKIDEPREMIN ARDINDAN, PANIĞE KAPILAN VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ#istanbul #sondakika #deprem pic.twitter.com/Am3GsFAULl
— Yurttan Haberler (@yurttanhabercom) April 23, 2025