Σε κοίτασμα χρυσού αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων «κάθεται» η Κίνα, με την αποτίμησή του να αποτελεί ένα κακό νέο για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η βρετανική Mirror, η ανακάλυψη του «μεγαλύτερου» κοιτάσματος χρυσού στον κόσμο θα μπορούσε να κλονίσει εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Ο λόγος για το κοίτασμα χρυσού Wangu στην Κίνα, το οποίο ανακαλύφθηκε πέρσι και εκτιμάται με σχετική βεβαιότητα πλέον, ότι περιέχει περισσότερους από 1.000 μετρικούς τόνους χρυσού, αξίας άνω των 81 δισεκατ. Δολαρίων.
Οι γεωλόγοι πιστεύουν πως αυτό το γιγαντιαίο απόθεμα βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χουνάν της Κίνας, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 40 διακριτές φλέβες χρυσού – δηλαδή μακρόστενα ανοίγματα στους βράχους γεμάτα χρυσό. Ένα απόθεμα 300 τόνων βρέθηκε σε βάθος περίπου 2.000 μέτρων, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση πως η συνολική ποσότητα χρυσού θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις για τον Τραμπ.
#China: The ‘world’s largest’ gold deposit has been discovered worth a whopping £61bn.
The Wangu gold field is estimated to be holding over 1,000 metric tons of goldhttps://t.co/F0zjzYYVpQ #China #gold
— soerenoerebroed9 (@soerenoerebroed) April 19, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει έναν άγριο εμπορικό πόλεμο, με τους δασμούς στην Κίνα να ανέρχονται επί του παρόντος στο ιλιγγιώδες 145%. Η Κίνα ανταπέδωσε με εισφορά 125% στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να ξεπεράσει την οικονομική σύγκρουση και να περιμένει την Κίνα να αναδιπλωθεί, επειδή οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές προϊόντων της.
Αυτό το τεράστιο κοίτασμα χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία της Κίνας να εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της δυνητικά απίστευτης αξίας του. Ακόμη περισσότερα αποθέματα χρυσού ανακαλύφθηκαν στο πεδίο σε βάθος 3.000 μέτρων.
Οι επιστήμονες από το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Χουνάν χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη μοντελοποίηση για να προβλέψουν ποιες περιοχές και φλέβες θα είχαν τον περισσότερο χρυσό. Ο αντιπρόεδρος του Γεωλογικού Γραφείου, Liu Yongjun, αποκάλυψε ότι ανακαλύφθηκε ακόμη περισσότερος χρυσός κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων στις περιοχές γύρω από το πεδίο.
Το μεγαλύτερο -έως σήμερα- γνωστό κοίτασμα χρυσού στον κόσμο βρίσκεται στη Νότια Αφρική στο ορυχείο South Deep, το οποίο κατέχει περίπου 929 τόνους μετάλλου. Παρόλα αυτά, η Κίνα είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού – αντιπροσωπεύοντας το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το εμπόριο και τα αποθέματα χρυσού συμβάλλουν σε τεράστιο βαθμό στις παγκόσμιες αγορές, οπότε η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να αντιμετωπίσει το πλήγμα από την κλιμάκωση των δασμών του Τραμπ. Η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται στα ύψη κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, καθώς συχνά θεωρείται πιο ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο, αντί μετρητών και μετοχών.
Στην πραγματικότητα, η τιμή αυτού του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό αυτή την εβδομάδα εν μέσω του δασμολογικού χάους του Τραμπ. Η τιμή πέταξε στις 2.540 λίρες ανά ουγγιά την Τετάρτη.
Η αυξανόμενη αξία του χρυσού σημαίνει ότι αυτή η τεράστια ανακάλυψη κοιτασμάτων θα μπορούσε να κάνει την Κίνα πλουσιότερη και την οικονομία της ασφαλέστερη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τραμπ παραμένει ως έχει, καθώς διπλασίασε τους δασμούς του αυτή την εβδομάδα με έναν απίστευτο ισχυρισμό ότι «σχεδόν τα πάντα» ήταν φθηνότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο παραλήρημά του ισχυρίστηκε ότι τα έσοδα «ρεκόρ» από δασμούς βοηθούν στη μείωση του πληθωρισμού.