Η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (15/4), πρόκειται να αρχίσει εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης του τρούλου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα επισκευής που έχουν πραγματοποιηθεί στο μνημείο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ενώ οι προσπάθειες αποκατάστασης άλλων τμημάτων του αρχιτεκτονικού θαύματος βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια, η ενίσχυση του κύριου θόλου θα επικεντρωθεί στα αδύναμα δομικά σημεία, προκειμένου οι θόλοι να γίνουν πιο ανθεκτικοί στους σεισμούς, διατηρώντας παράλληλα την αρχική δομή.
Türkiye is launching major restoration work on the dome of the 1,486-year-old Ayasofya Grand Mosque in Istanbul. The UNESCO World Heritage Site will stay open during the quake-resistant reinforcement, which aims to preserve the marvel’s original structure and protect its interior
— TRT World (@trtworld) April 15, 2025
Προκειμένου να προστατευθούν τα εσωτερικά ψηφιδωτά του θόλου, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την εξωτερική επιφάνεια, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.
Το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, συχνά αναφέρεται ως το «όγδοο θαύμα του κόσμου», θα παραμείνει ανοιχτό για τους πιστούς, εφόσον λειτουργεί ως τέμενος, αλλά και τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης.
Τα έργα που θα γίνουν στην Αγία Σοφία
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan και πολιτικός μηχανικός, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη δομική αποκατάσταση των τελευταίων 150 ετών. «Τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόμαστε συστηματικά για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας και των γειτονικών δομών της», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πλέον, επικεντρωνόμαστε στη θωράκιση του κτηρίου απέναντι σε σεισμικές δονήσεις, ενόψει του ενδεχόμενου σεισμού που απειλεί την Κωνσταντινούπολη».
Για τις ανάγκες των εργασιών, στην ανατολική πλευρά του ναού θα τοποθετηθεί γερανός που θα εξυπηρετεί την ανύψωση υλικών στα υψηλότερα σημεία της κατασκευής. Παράλληλα, ένα ειδικό προστατευτικό πλαίσιο θα καλύψει το μνημείο, προκειμένου οι επιστήμονες να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και να μελετούν εκτενώς τις φθορές που έχει υποστεί διαχρονικά – από πυρκαγιές και σεισμούς ήδη από τον 10ο και τον 14ο αιώνα. «Η μελέτη των ιστορικών στρωμάτων της κατασκευής θα συνδυαστεί με τη μέγιστη προστασία για τους επισκέπτες», τόνισε ο Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν.
Αναφορά στο έργο έκανε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, με ανάρτησή του στο Χ. Όπως σημείωσε, οι επεμβάσεις θα γίνουν εξωτερικά ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε φθορά στα πολύτιμα εσωτερικά ψηφιδωτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μολύβδινες επενδύσεις θα αφαιρεθούν και θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ ο θόλος θα καλυφθεί προσωρινά με μεταλλική κατασκευή και ειδικό μουσαμά για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο-απεικόνιση της χαλύβδινης πλατφόρμας που πρόκειται να τοποθετηθεί κάτω από τον θόλο. Έτσι, η εντυπωσιακή κατασκευή θα στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες ύψους 43,5 μέτρων, αποτελώντας κρίσιμο στοιχείο για την ασφαλή πρόοδο των εργασιών.
Tarihe sahip çıkıyoruz, Ayasofya’yı geleceğe taşıyoruz! 🕌
1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bir kısmını tamamladık, kalan bölümleri ise dikkatle yürütüyoruz.
Bu süreçte,… pic.twitter.com/YIcwaN2eW6
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 14, 2025