Η Ινδονησία ανακοίνωσε με κάθε επίσημο τρόπο την επιθυμία της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους που κατασκευάζει η Τουρκία, Kaan.
Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο Kaan. Θέλουμε να επωφεληθούμε από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας… Υπήρχαν τομείς όπου συμφωνήσαμε για κοινές επιχειρήσεις. Θα κάνουμε αυτές τις συμφωνίες μεταξύ στρατηγικών και αμυντικών εταιρειών μας».
Όπως πρόσθεσε ο Σουμπιάντο, η Ινδονησία θέλει επίσης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Kaan, ώστε «να επωφεληθούμε από αυτό».
Η Ινδονησία συμμετέχει επί του παρόντος στο πρόγραμμα KF-21, το οποίο εκτελείται από κοινού με τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, έχει κάποιες διαφωνίες με αυτήν της Σεούλ. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα προβλήματα αφορούν το γεγονός ότι η Τζακάρτα δυσκολεύεται να εκπληρώσει έγκαιρα τις υποσχεθείσες οικονομικές συνεισφορές της, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι έχει διαρρεύσει κάποια στοιχεία όσον αφορά το έργο.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Kaan πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Τρία πρωτότυπα σχεδιάζεται να παραχθούν μέχρι το τέλος του 2026.
Οι Τούρκοι λανσάρουν το Kaan ως ένα 5ης γενιάς stealth μαχητικό με προηγμένα ηλεκτρονικά και υψηλή ευελιξία στον αέρα. Το πρόγραμμα στοχεύει να παραδώσει το πρώτο μοντέλο παραγωγής στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2028-2029, ενώ τα μελλοντικά αεροσκάφη σχεδιάζεται να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά έκτης γενιάς.
Γιατί η Ινδονησία στοχεύει στα τουρκικά μαχητικά
Η συμμετοχή της Ινδονησίας στο Kaan θα μπορούσε να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και να ανοίξει τον δρόμο για νέες στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το ενδιαφέρον της Ινδονησίας εκφράστηκε σε μια περίοδο που στοχεύει να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος της είναι είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μία από τις στρατηγικότερες περιοχές του πλανήτη.
Η Ινδονησία έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την Κίνα στην περιοχή και αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που ο Σουμπιάντο αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.
Η Ινδονησία αποτελεί την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αγόραζαν όπλα από δυτικές και ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες και είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολεμική Αεροπορία της επιχειρεί έναν συνδυασμό από αμερικανικά μαχητικά F-16 και ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30.
Η Τουρκία ανοίγει τη «βεντάλια» της με τα εξοπλιστικά
Το Bloomberg, σε άρθρο της για την κίνηση της Ινδονησίας, σχολίασε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και βλέπει τις εξαγωγές ως βασικό στοιχείο αυτού του στόχου.
»Εκτός από την Ινδονησία, η κυβέρνηση Ερντογάν διεξάγει επίσης συνομιλίες για μια συμφωνία που περιλαμβάνει την πώληση πολεμικών πλοίων, αρμάτων μάχης και πυραύλων στη Σαουδική Αραβία».
Η κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν – Σουμπιάντο αποτέλεσε θέμα ενασχόλησης και στη γειτονική Βουλγαρία, με την ιστοσελίδα Bulgarian Military να αναφέρει πως «δεν είναι τυχαίο που η Ινδονησία θέλει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» και σημειώνει ακόμη ότι «ενώ σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην αμυντική στρατηγική της Ινδονησίας, η Τουρκία γίνεται ανερχόμενος παράγοντας στην παγκόσμια αγορά όπλων».
Τουρκία: Οι δυνατότητες και η ανάπτυξη του Kaan
Το Kaan κατασκευάζεται από την TAI (Turkish Aerospace Industries) και φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή της Άγκυρας για αεροσκάφος με χαρακτηριστικά 5ης γενιάς, μετά το διαρκές παζάρι που γίνεται με τις ΗΠΑ για τα F-35. Παρόλο που απέχει πολύ από την επιχειρησιακή αξιοποίηση, η επιτυχημένη πτητική δοκιμή του προηγούμενου Φεβρουαρίου έδειξε ότι το πρόγραμμα, αν και με μικρές καθυστερήσεις, εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος.
Το πρωτότυπο αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 8.000 ποδών με ταχύτητα 230 κόμβων. Το μαχητικό δεν πραγματοποίησε ελιγμούς με μεγάλο φόρτο και προσγειώθηκε ομαλά, χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτο ανάσχεσης. Χειριστής στην πρώτη του πτήση ήταν ο έμπειρος πιλότος δοκιμών Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα του Κaan παραμένει η εξεύρεση κινητήρα. Για την πρώτη, αλλά και τις επόμενες προγραμματισμένες πτήσεις ανάπτυξης, «δανείστηκε» τους F110-GE-129 των F-16, με σχετική άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο στόχος της ΤΑΙ είναι σε μελλοντική έκδοση του αεροσκάφους να χρησιμοποιηθεί ο εγχώριος κινητήρας που αναπτύσσεται μεταξύ της τουρκικής KALE και της βρετανικής Rolls-Royce.