Κόσμος

Συνομιλίες Κρεμλίνου – Λευκού Οίκου: «Η Ουκρανία μπορεί να χωριστεί σε ζώνες, όπως το Βερολίνο μετά τον πόλεμο»

Ο Κέλογκ «δείχνει» τον Δνείπερο ως το νέο «τείχος του Βερολίνου», ενώ ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μόσχα, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με Πούτιν.
Συνομιλίες Κρεμλίνου - Λευκού Οίκου: «Η Ουκρανία μπορεί να χωριστεί σε ζώνες, όπως το Βερολίνο μετά τον πόλεμο»
AP Photo/Pavel Golovkin

Τις σκέψεις του για τη μεταπολεμική Ουκρανία και τα νέα «σύνορα» μεταξύ Ευρώπης και Δύσης αποκάλυψε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, την ώρα που στην Αγία Πετρούπολη ένας άλλος απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Κέλογκ υπογράμμισε ότι η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο.

Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την ιδιαίτερα περιορισμένη πρόοδο προς μια ανακωχή, αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της ιδέας για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, στην οποία προτείνουν να συμμετάσχουν μόλις τερματιστεί η σύγκρουση.

«Θα μπορούσατε ακόμα και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη, μια βρετανική ζώνη, μια αμερικανική ζώνη», δήλωσε ο στρατηγός Κέλογκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Και για να αντικατασταθεί το τείχος που κατασκευάστηκε το 1961 και χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, ο αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού «εμπόδιο» που διαρρέει την Ουκρανία, ακόμα και το ίδιο το Κίεβο από τον βορρά έως τον νότο.

Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο.

«Οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε «να μην αποδεχθεί» αυτή την πρόταση, ο Κιθ Κέλογκ προτείνει επίσης να δημιουργηθεί μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών. Αυτό θα έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές πυρών.

«Βλέπετε ένα χάρτη και δημιουργείτε, ελλείψει καλύτερου όρου, μια αποστρατιωτικοποιημενη ζώνη. Και οι δύο πλευρές υποχωρούν η καθεμία 15 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Κέλογκ. Μια μεταπολεμική ουδέτερη ζώνη, αλλά μόνο με πλάτος τεσσάρων χιλιομέτρων, υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 1953.

«Θα μπορείτε να το παρακολουθείτε αυτό πολύ εύκολα», δήλωσε ο Κέλογκ, προσθέτοντας ωστόσο: «Θα υπάρξουν παραβιάσεις; Πιθανόν, γιατί πάντα υπάρχουν».

Σε δημοσίευμα αναφορικά με τη συνέντευξη με τον Αμερικανό απεσταλμένο, η εφημερίδα Times ανέφερε τη «διαίρεση» της Ουκρανίας ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ωστόσο ο Κέλογκ είπε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν». «Μιλούσα για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, για στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Αναφερόμουν σε ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη (χωρίς αμερικανικά στρατεύματα). ΔΕΝ αναφερόμουν σε διαίρεση της Ουκρανίας», έγραψε ο ίδιος στο δίκτυο Χ.

Συνάντηση του εξ απορρήτων του Τραμπ με τον Πούτιν

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη για την αναζήτηση συμφωνίας ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ ο Τραμπ είπε στη Ρωσία να «προχωρήσει».

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να υποδέχεται τον Γουίτκοφ στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου στην Αγία Πετρούπολη στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Το ειδησεογραφικό μέσο Izvestia είχε νωρίτερα δημοσιεύσει βίντεο με τον Γουίτκοφ να φεύγει από ξενοδοχείο στην πόλη, συνοδευόμενος από τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, τον απεσταλμένο του Πούτιν για τις επενδύσεις.

Ο Γουίτκοφ έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα στην εναλλασσόμενη προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, εν μέσω συζητήσεων από τη ρωσική πλευρά για πιθανές κοινές επενδύσεις στην Αρκτική και σε ρωσικά σπάνια γήινα μέταλλα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια στιγμή που ο διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας, ο οποίος αποσκοπεί στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός πριν από μια πιθανή συμφωνία ειρήνης για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να έχει κολλήσει λόγω διαφωνιών γύρω από τις συνθήκες για μια πλήρη παύση των εχθροπραξιών.

Ο Τραμπ, ο οποίος δείχνει να χάνει την υπομονή του, έχει μιλήσει για την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αν θεωρήσει ότι η Μόσχα καθυστερεί να προχωρήσει σε συμφωνία για την Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει»

Την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει. Πάρα πολλοί άνθρωποι (πεθαίνουν), χιλιάδες την εβδομάδα, σε έναν τρομερό και άσκοπο πόλεμο – Ένας πόλεμος που δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί, και δεν θα είχε συμβεί, αν ήμουν Πρόεδρος!!!».

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος καταρχάς να συμφωνήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, αλλά έχει τονίσει ότι πολλές κρίσιμες συνθήκες δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη για το πώς θα λειτουργήσει και έχει υποστηρίξει ότι τα λεγόμενα θεμελιώδη αίτια του πολέμου δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ότι το μέγεθος του στρατού της πρέπει να περιοριστεί και ότι η Ρωσία πρέπει να αποκτήσει ολόκληρη την επικράτεια των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που θεωρεί δικές της, παρά το γεγονός ότι δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές.

Με τη Μόσχα να ελέγχει λίγο λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας και τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προέλαση στο πεδίο της μάχης, το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ισχυρή θέση όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις και ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις.

Το Κίεβο δηλώνει ότι οι όροι της Ρωσίας θα ισοδυναμούσαν με υποταγή.

Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Γουίτκοφ μπορεί να συζητήσουν τη δυνατότητα συνάντησης του Ρώσου ηγέτη με τον Τραμπ πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά, αλλά δεν έχουν συναντηθεί από κοντά από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο για μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ υποβάθμισε τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν, λέγοντας στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ πριν από την έναρξή τους ότι η επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου δεν θα ήταν «σημαντική» και δεν αναμένονταν επαναστατικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα αποτελούσε ευκαιρία για τη Ρωσία να εκφράσει τις «ανησυχίες» της. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της αναστολής επιθέσεων στις υποδομές ενέργειας του άλλου.

Η συνάντηση, η τρίτη φέτος μεταξύ Πούτιν και Γουίτκοφ, έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και την Κίνα, δύο στενούς συμμάχους της Μόσχας, έχουν ενταθεί λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και του αναπτυσσόμενου εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Ο Γουίτκοφ, ο οποίος επισκέφθηκε μια συναγωγή στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα την Παρασκευή, αναμένεται να φτάσει στο Ομάν το Σάββατο για συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει το Ιράν με στρατιωτική δράση εάν δεν συμφωνήσει σε συμφωνία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προσφέρει τη βοήθειά της για την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των διπλωματικών τους αποστολών, καθώς αρχίζουν να αναδομούν τις σχέσεις τους.

Η συνάντηση του Φεβρουαρίου μεταξύ του Γουίτκοφ και του Πούτιν κορυφώθηκε με την επιστροφή του Αμερικανού απεσταλμένου στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον Μαρκ Φόγκελ, έναν Αμερικανό δάσκαλο, τον οποίο η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει ότι είχε κρατηθεί παράνομα από τη Ρωσία.

Μια Ρωσο-Αμερικανίδα Ξένια Καρελίνα, η οποία είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία, ανταλλάχθηκε την Πέμπτη με τον Άρθουρ Πετρόφ, τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούσαν για δημιουργία παγκόσμιου κυκλώματος λαθρεμπορίου για τη μεταφορά ευαίσθητης ηλεκτρονικής τεχνολογίας στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Χρυσοχοΐδης Chevron Left
Η έκπληξη του Χρυσοχοΐδη και οι 4.500 χρυσές λίρες στη χρηματιστηριακή