Κόσμος

Η Ούρσουλα στέλνει τον Σέφκοβιτς στον Τραμπ – Η ΕΕ στο «μάτι του κυκλώνα» ψάχνει συμφωνία για τους δασμούς

Τα διπλά μηνύματα Ευρωπαίων σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον - Μπορεί η Κίνα να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εταίρος της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους τελωνειακούς δασμούς με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ.

«Ο Επίτροπος Σέφκοβιτς θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, καλή τη πίστει, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που θα είναι το καλύτερο για όλους μας», δήλωσε ο Όλοφ Τζιλ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ελπίζει σε μια συμφωνία «για την αποφυγή των δασμών και κάθε επιζήμιας κλιμάκωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν στάση στην εμπορική πολιτική τους τότε η ΕΕ θα υπερασπιστεί την οικονομία την οικονομία και τις επιχειρήσεις της.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις ΗΠΑ και να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις, αποδεκτές από όλους», δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

«Όμως θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα: αν δεν δούμε αλλαγή από την αμερικανική πλευρά, επιθυμία να απομακρυνθεί από τη δασμολογική της πολιτική, θα πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας», διαβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς της ΕΕ προκειμένου είτε να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στη χώρα ή, σε περίπτωση αποτυχίας, να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους δασμούς.

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα των οικονομικών θεμελίων του ευρώ», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου.

Η ΕΕ στο «μάτι του κυκλώνα»

Εν τω μεταξύ η ΕΕ βρίσκεται και στο «στο μάτι του κυκλώνα» του ολομέτωπου πλέον εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αναζητώντας απαντήσεις, νέες ισορροπίες και κυρίως μια ενιαία γραμμή σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.

Οι δασμοί που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Κίνα απάντησε σήμερα στην αύξηση στο 145% από την κυβέρνηση Τραμπ των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με δική της αύξηση από 84% στο 125% των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Αν και το πάγωμα που αποφάσισε ο Τραμπ για τους δασμούς σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη της ΕΕ, έδωσε μια αίσθηση αποκλιμάκωσης, το κλίμα φαίνεται ότι περιγράφεται από την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναστολή αυτή δίνει «μια εύθραυστη ανάπαυλα», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει «να κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προστατευθεί».

Μπορεί η Κίνα να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εταίρος της ΕΕ;

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Τραμπ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εκτίμησε ότι είναι αφελές και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εμπορικός εταίρος και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ να μείνουν ενώμενα εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Κίνα είναι μια τρομερά επικίνδυνη ιδέα», είπε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους σήμερα.

Ο Μπαϊρού προέτρεψε την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη μπροστά στην αβεβαιότητα που βιώνει ο πλανήτης από τις κινήσεις Τραμπ. «Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει τους δασμούς, αυτό είναι σεισμός, αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ 48 ώρες αργότερα σταματά τους δασμούς, αυτός είναι άλλος σεισμός», είπε.

Μηνύματα ευρωπαίων σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε Ουάσινγκτον και Πεκίνο να βρουν μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» για τους δασμούς, τονίζοντας ότι η γερμανική οικονομία «δεν θα γλιτώσει από αυτή την κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο δυνάμεων.

«Χρειαζόμαστε λιγότερα, όχι περισσότερα, εμπόδια στο εμπόριο και πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία να συμφωνούν όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.

Η γερμανική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές θα αισθανθεί τον αντίκτυπο μιας «μαζικής κλιμάκωσης» στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ εξέτασαν σήμερα τρόπους για το πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την την παύση για να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Αλλά «η αμερικανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε άλλη μια συζήτηση γύρω από τους μηχανισμούς αντίδρασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής δεν είναι σπουδαία, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Αμερικανοί», ζητώντας αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ψηφιακού τομέα της ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο μετά από συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο είπε πως η Ισπανία ευνοεί μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα που θα στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση διαφορών και τη συνεργασία σε τομείς κοινού συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σπύρος Φιλιώτης: Σημαντικό ζήτημα η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες για την παχυσαρκία