«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο δασμών», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ και κάλεσε την Ε.Ε. «να αντιταχθούν μαζί στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ με τους δασμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο διεθνείς δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση.
«Το να πάμε ενάντια στον κόσμο θα οδηγήσει μόνο στην απομόνωση», είπε ο Σι Τζιπίνγκ μεταξύ άλλων.
Ο Σι και ο Σάντσεθ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν για το εμπόριο και τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και Κίνας.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ως απάντηση στη νέα αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη (+50% και συνολικό ποσοστό 104%), ενημέρωσε πως και το Πεκίνο αυξάνει τους δασμούς σε 84% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Την επόμενη μέρα, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα έφτασαν το 145%! Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε στο CNBC, ο συνολικός δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές αυξάνεται στο 145%, καθώς στο 125% που έχει ήδη ανακοινωθεί, προστίθενται και νέοι δασμοί 20%, που στοχεύουν τις εισαγωγές, οι οποίες σχετίζονται με τη φαιντανύλη.
Δασμοί: Πώς ο Τραμπ μπορεί να την πατήσει άγρια από την Κίνα
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάζει σταθερά τους δασμούς για τις εισαγωγές από την Κίνα, με αποτέλεσμα το ποσοστό να εκτοξευθεί στο 145%, ωστόσο η στρατηγική αυτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ (Olivier Blanchard), ανέφερε σε ανάρτησή του ότι το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να πουλήσει τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστεί κεφαλαιακές απώλειες.
Όπως επισήμανε ο Γάλλος καθηγητής, το sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να κινηθεί προς τα πάνω η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η νέα αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα δεν μοιάζει με νικηφόρα στρατηγική, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπλανσάρ.
Ο Γάλλος οικονομολόγος σημειώνει ότι, δεδομένου του πολιτικού καθεστώτος της Κίνας, στο παιχνίδι του ποιος θα δειλιάσει πρώτος, η ασιατική χώρα μπορεί να απορροφήσει αρνητικές ειδήσεις για μεγαλύτερο διάστημα από τον μεγάλο οικονομικό αντίπαλό της.
Two points about the China/US commercial war:
China seems willing to sell US treasuries, even if it means absorbing capital losses And it looks like it does not take a lot to increase the 10-year rate by quite a bit. Given this, doubling down on US tariffs on Chinese imports…
— Olivier Blanchard (@ojblanchard1) April 10, 2025
Η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ: 1.680 κωδικοί στο στόχαστρο των Βρυξελλών
Σε σχεδόν 600 αμερικανικά προϊόντα αποφάσισε να επιβάλει δασμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον τον Μάρτιο και αφορούν εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.
Τα αντίποινα της ΕΕ επικεντρώνονται σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα (π.χ. καλαμπόκι, πουλερικά), καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ένδυση, υποδήματα) και βιομηχανικά είδη (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο).
Ένα ευρύ φάσμα προϊόντων (τρόφιμα, υφάσματα, μέταλλα κα) έχουν μικτή επιβολή δασμών 10% και 25%. Τα προϊόντα χάλυβα βρίσκονται στο 25%. Εκτενής κατάλογος καταναλωτικών αγαθών (τρόφιμα, ένδυση, έπιπλα) η ΕΕ τα εντάσσει στο 25%. Αμύγδαλα και σόγια βρίσκονται και αυτά στο 25%.
Οι δασμοί αυτοί θα έχουν ισχύ από τις 15 Απριλίου αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες.
Το ύψος του 25% κυριαρχεί, δείχνοντας ξεκάθαρη διάθεση ανταπόδοσης, ενώ οι δασμοί 10% σε επιλεγμένα είδη (π.χ. καλλυντικά, μπαταρίες) δείχνουν μια απόπειρα αποφυγής υπερβολικής κλιμάκωσης.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει πολλές φορές την προτίμησή της για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, που θα οδηγούσαν σε μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή λύση, ωστόσο η απουσία προόδου από την αμερικανική πλευρά οδήγησε στην τρέχουσα κίνηση.