«Η Τετάρτη ήταν η μεγαλύτερη ημέρα στην ιστορία των αγορών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου.
Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ανακοίνωση των δασμών του, λέγοντας ότι η 9η Απριλίου -που είδε τις αμερικανικές αγορές να ανακάμπτουν μετά από μεγάλες απώλειες- ήταν μια «μεγάλη ημέρα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του, ιδιαιτέρως επιθετική προς την Κίνα, θα έχει «ένα τίμημα» και θα προκαλέσει «προβλήματα», την ώρα που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει σημαντική πτώση. Λόγω της εξέλιξης αυτής, η Wall Streeet εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από τους δασμούς.
«Η μετάβαση θα έχει ένα κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα, όμως στο τέλος θα είναι ένα καλό πράγμα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο και συμπλήρωσε: «Όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία» για τη μείωση των δασμών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Κίνα, ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος. Ο Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, είπε στη συνεδρίαση ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.
Τραμπ: Χώρες μου φιλούν τον κ@λο για να κάνουν μια συμφωνία
Τα όσα ανέφερε ενώπιων της κυβέρνησής του, δεν διαφέρουν πολύ από τις εξαιρετικά προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις χώρες που επιδιώκουν μία συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καυχήθηκε για τον αριθμό των χωρών που επικοινώνησαν μαζί του, προσπαθώντας να συνάψουν συμφωνία για να πέσουν οι δασμοί,
Όπως μετέδωσε το BBC, ο Τραμπ καυχήθηκε πως «αυτές οι χώρες μου τηλεφωνούν, μου φιλούν τον κ@λο… πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία…».
Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προστρέχουν για μία συμφωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε: «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε, κάντε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα».
Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο σχετικά με τους κινδύνους των δασμών.
View this post on Instagram
«Ξέρω τι στο διάολο κάνω. Ξέρω τι κάνω και ξέρετε κι εσείς τι κάνω», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι ο μόνος που θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς, επειδή όλοι φοβόντουσαν. Φοβόντουσαν μήπως τους ασκήσουν κριτική».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, δήλωσε νωρίτερα ότι τα τηλέφωνα «χτυπούσαν ασταμάτητα» και ότι μέχρι στιγμής τους έχουν προσεγγίσει 70 χώρες για να συνάψουν συμφωνίες για την άρση των δασμών τους.
Ο Τραμπ υπερηφανεύτηκε ότι μόνο αυτός μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την ιδέα ότι το Κογκρέσο μπορεί να αναλάβει.
«Αν κάποιος επαναστάτης Ρεπουμπλικάνος -κάποιος τύπος που θέλει να κάνει φιγούρα και πει “νομίζω ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις”, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν διαπραγματεύεστε όπως διαπραγματεύομαι εγώ», ανέφερε ακόμη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Σχετικά με την Κίνα, παρέμεινε σταθερός και δικαιολόγησε το τεράστιο ποσοστό των δασμών ως «αντίποινα για την πολυετή εκμετάλλευση» από πλευράς Πεκίνου, υποστηρίζοντας: «Είναι η σειρά μας να κάνουμε το ξήλωμα».
Wall Street: Οι επενδυτές κεφαλαιοποιούν το «δώρο» Τραμπ
Όσον αφορά τη μεγάλη υποχώρηση που σημειώνει η Wall Street την Πέμπτη (10/4), μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως αναμενόμενη.
Μετά την εκρηκτική άνοδο της Τετάρτης 9 Απριλίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι με σημαντική πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω των πολλών δασμών που παραμένουν ακόμη σε ισχύ.
Ωστόσο, ο βασικός λόγος για το ότι οι δείκτες επέστρεψαν στα «κόκκινα», είναι πως πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να πουλήσουν (να το μοσχοπουλήσουν θα έλεγε κανείς) το «δώρο» που έλαβαν από τον Τραμπ λίγες ώρες νωρίτερα.
Ενδεικτικά, λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,68%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 4,38% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 3,60%.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (9/4) ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 7,87% στις 40.608,45 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 12,16% στις 17.124,97 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 9,52% στις 5.456,90 μονάδες.
Κανείς στη Wall Street δεν έπεσε από… τα σύννεφα
Ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της ιστοσελίδας Briefing, σημείωσε ότι η «υποχώρηση» που παρατηρείται την Πέμπτη 10 Απριλίου «δεν προκαλεί έκπληξη». Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, μετά τα… μπρος-πίσω του Τραμπ με τους δασμούς και γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την οικονομία «δεν έχει επιλυθεί», η εξέλιξη αυτή ήταν άκρως αναμενόμενη.
Η αναστολή της επιβολής δασμών για 90 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί λύση για την αβεβαιότητα», συνόψισε ο Ο’Χέιρ.
Ο Κρίστοφερ Λόου, της FHN Financial, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η περίοδος της αναστολή επιβολής των δασμών είναι αρκετά μικρή» και για να στηριχθεί μια δυναμική άνοδος στη Wall Street, θα χρειαστεί «να συναφθούν συμφωνίες» με έναν αριθμό χωρών.
Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης. Περίπου την ίδια ώρα (21:00 Ελλάδας) το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 3,16%, στα 63,41 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεφτε κατά 3,48%, στα 60,18 δολάρια το βαρέλι.
Το δολάριο επιτάχυνε επίσης την πτώση του. Γύρω στις 21:00 (πάντα ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία ήταν 0,8917 έναντι του ευρώ.
Άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Από την πλευρά τους, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αντιδρώντας θετικά στην αναστολή που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (9/4), των περισσότερων από τους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 3,83%, ο δείκτης DAX, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με 4,53%, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 με 3,04%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB με 4,73%.
Οι πλούσιοι της Wall Street έγιναν… πλουσιότεροι
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (9/4) οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι αποκαλούμενες και «Magnificent Seven» της Wall Street, είδαν τις μετοχές τους να αγγίζουν τα… ουράνια και ήδη εκφράζονται υποψίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια και χειραγώγηση της αγοράς από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Tesla ανέβηκε κατά 23% και τη μετοχή της Meta σημείωσε το δεύτερο μεγαλύτερο κέρδος της ημέρας. Η Nvidia ανέβηκε 19%, ενώ και η Apple είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 15%. Η Walmart κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 9,6%.
Οι 10 πρωταγωνιστές της ημέρας:
Η έκρηξη πλούτου ήρθε κυρίως από την άνοδο των τεχνολογικών κολοσσών, με τον Έλον Μασκ να προηγείται σε ατομικά κέρδη, προσθέτοντας 35,9 δισ. δολάρια στη συνολική του περιουσία, η οποία έφτασε τα 326 δισ. Μετά τον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδε τη δική του περιουσία να αυξάνεται κατά 25,8 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 207 δισ., ενώ ο Τζεφ Μπέζος πρόσθεσε 18,5 δισ., φτάνοντας τα 210 δισ.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που ευνοήθηκαν σημαντικά ήταν:
- Τζεν – Σουν Χουάνγκ (Nvidia): +15,5 δισ. δολάρια
- Λάρι Έλισον (Oracle): +15,5 δισ.
- Στιβ Μπάλμερ (Microsoft): +11,2 δισ.
- Λάρι Πέιτζ (Google): +11 δισ.
- Σεργκέι Μπριν (Google): +10,2 δισ.
- Γουόρεν Μπάφετ: +8,1 δισ.
- Μπιλ Γκέιτς: +4,8 δισ.