Ένα από τα πλέον ιστορικά ελληνικά στέκια στο Λος Aντζελες βάζει λουκέτο τον επόμενο μήνα, μετά από 77 ολόκληρα χρόνια.
Ο λόγος για το εστιατόριο «Papa Christo’s», ένα εστιατόριο που έβαλε στην καθημερινότητα των κατοίκων της φημισμένης αυτής πόλης το ελληνικό φαγητό, το οποίο κατεβάζει ρολά στις 4 Μαΐου, τουλάχιστον όσον αφορά στην παρούσα τοποθεσία του.
Ηταν το 1948 όταν ο Sam Chrys, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη Chrys Chrys -χωρίς να είναι γνωστό το αυθεντικό ελληνικό επώνυμό τους- αποφάσισε να ανοίξει ένα ελληνικό παντοπωλείο, υπό την επωνυμία C&K Importing Co, πουλώντας ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα και κρασιά, κάτι που συνεχίζει έως σήμερα, μαζί με μεσογειακά και ευρωπαϊκά είδη.
Η επιλογή της περιοχής αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη, καθότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, που θεωρείται σύμβολο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα του Λος Άντζελες, περιλαμβάνοντας στους ενορίτες του και ορισμένα πολύ γνωστά πρόσωπα. Το 1968, ο Chrys Chrys αγόρασε την επιχείρηση από τον πατέρα του και μετέτρεψε ένα διπλανό σταντ για μπέργκερ σε ταβέρνα: το «Papa Cristo’s Taverna».
Όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυξ» Ο Μαρκ Γιόρντον (Mark Yordon), μάνατζερ του εστιατορίου και ξάδερφος του ιδιοκτήτη από την πλευρά της μητέρας του, τονίζει πως η ραγδαία αύξηση των ενοικίων σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα της εποχής, όπως οι δασμοί που έρχονται, σηματοδοτούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν τίτλοι τέλους, την ίδια στιγμή που το κτίριο του «Papa Cristo’s» βγαίνει προς πώληση.

Η ανάρτηση στο facebook:
«Ο πατέρας μου, Σαμ Χρυς, άνοιξε τις πόρτες της οικογενειακής μας επιχείρησης τον Οκτώβριο του 1948 και από την πρώτη κιόλας μέρα, ο χώρος αυτός γέμισε με αγάπη, σκληρή δουλειά και την τοπική μας κοινότητα. Στο πλευρό του στεκόταν η μητέρα μου, Άννι Χρυς, καθώς εκείνος έδινε την ψυχή του για να θεμελιώσει αυτό που έμελλε να γίνει ένα αυθεντικό ελληνικό σημείο αναφοράς στο Λος Άντζελες.
Ήμουν ευλογημένος που κατάφερα να συνεχίσω την παρακαταθήκη του πατέρα μου, καθώς το C&K Importing και το Papa Cristo’s εξελίχθηκαν σε έναν τόπο όπου γεύσεις, φιλίες, οικογένειες και αναμνήσεις ενώθηκαν κάτω από μία στέγη.
Ύστερα από 77 αξέχαστα χρόνια στη γωνία των οδών Pico και Normandie, έφτασε η στιγμή να κρεμάσω την ποδιά μου και να πούμε αντίο (προς το παρόν). Στις 4 Μαΐου 2025 θα κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, με τις καρδιές μας γεμάτες αγάπη και ευγνωμοσύνη για την υπέροχη κοινότητα που μας στήριξε επί δεκαετίες.
Σε όλους τους αγαπημένους μας πελάτες και τους αφοσιωμένους εργαζόμενους, λέω ευχαριστώ! Είστε η οικογένειά μου και το Papa Cristo’s θα είναι πάντα κομμάτι της δικής σας.
Υ.Γ. Η ιστορία του Papa Cristo’s δεν τελειώνει εδώ — έρχονται συναρπαστικά πράγματα!»
«Ίσως τελικά είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγουμε. Το ενοίκιο έγινε υπερβολικά υψηλό και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό… Οι ενοικιαστές είναι πιόνια στα χέρια των ιδιοκτητών. Όλη η γωνία είναι προς πώληση – και δεν έχει ξαναβγεί ποτέ. Ανήκε στην ίδια ελληνική οικογένεια που είχε σχέσεις με τον πατέρα του Chrys και τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Πάει πίσω στο 1948», αναφέρει χαρακτηριστικά στους «Los Angeles Times».
Από τότε που μαθεύτηκε η είδηση, πλήθος θαυμαστών επισκέπτεται ξανά το εστιατόριο και το μαγαζί. Εκατοντάδες σχόλια online ζητούν να σωθεί η επιχείρηση.
Υπάρχει πιθανότητα το «Papa Christo’s» να ανοίξει σε μικρότερο χώρο αλλού, αλλά ο Μαρκ Γιόρντον λέει ότι αυτό θα το αποφασίσουν ο ξάδερφος και οι ανιψιές του. Επίσης, είναι πιθανό ότι ο Chrys, πλέον 80 ετών, θα αποσυρθεί. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένη η συμμετοχή της νεότερης γενιάς, καθότι η μικρότερη κόρη του, Άννυ, έχει ενταχθεί στην επιχείρηση από το 2010, ενισχύοντας την πεποίθηση πως ο κύκλος της οικογένειας στην εστίαση δεν έχει κλείσει.